Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dieta brez OH in dojenje

dieta brez OH in dojenje

Ne me napast – zanima me če je možno da bi s to dieto škodovala svojemu malčku oz. ga za kaj prikrajšala? Ali se brez zaužitja ogljikovih hidratov v mleko izloča kaj škodljivega? S tem da bi res pojedla veliko zelenjave, perutnine, rib in veliko pila. Dojim pa ene 3 x na dan – bolj za cartanje in niti slučajno za cel obrok. Če je kak razlog bom pač počakala da se odstaviva.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Na tem forumu so vsa resna vprašanja, ali tudi malo hecna, pa celo taka, ki delujejo nesmiselna, pa največkrat niso, dobrodošla! Vaše je popolnoma vredu in logično postavljeno.

Ogljikovi hidrati so po malem v vseh živilih, tudi v mesu, veliko jih vsebuje gomoljna zelenjava denimo, pa seveda kakšen sadež, lahko kiselkast.

Z dieto ne boste škodovali malčku. V evoluciji je človek najprej jedel ribe, meso, jajca, zelenje, koreninice in trpke sadeže, oreščke, semena. Žita, krompir, stročnice … to je prišlo kasneje in na splošno gledano poslabšalo zdravje ljudi.

Priporočam, da vnesete toliko hrane, da ne boste lačni in da ne boste prehitro hujšali, da ne bi prišlo do naglega čiščenja telesa, saj bi v tem primeru strupi prehajali v mleko in bi se razstrupljali tudi v otroka.

Ne vem, ali ste nameravali zaužiti tudi dovolj maščob, zdravih seveda (surovih, nasičenih, pa tudi hladno stisnjenih olj), toplo priporočam. Brez tega bo v nekaj dneh nastopila lakota, potreba po OH-jih, hlastanje po sladkem in začaran krog. Beljakovine nujno potrebujejo maščobe, da se prebavijo. Veliko OH-jev rabijo ljudje, ki nimajo ali se odrekajo maščob.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

tudi jaz imam podobno vprasanje.

Stiriinpol mesecna hcerka ima kandido (ki je najbrz vzrok zdravljenja z antibiotiki, ko je bila stara 12 dni). Zaradi tega, se ji je pojavil atopicni dermatitis, ki ga zaenkrat uspesno omejujem s kopelmi in mazami. Ker pa bi rada popolnoma izkoreninila vzrok, bi se lotila protiglivicne diete, ki prepoveduje VES sladkor (od sadja le kisla jabolka, ananas, grenivka in podobno), dovoljuje malo OH (1/dan), malo mesa in veliko probiotikov ter zelenjave.
Glede na to, me zanima, ce je mozno, da bo hci zaradi omenjene diete, dobila premalo hranljivih snovi preko mleka. Ali lahko mleko usahne zaradi tega?
Tudi sama imam kandido in obstaja moznost, da se bo telo zacelo razstrupljati, kar bo najbrz preslo v mleko. Kaj lahko storim? Brez diete se hci ne more pozdraviti, z njo pa se bojim, da ji bom le skodovala.

Najlepsa hvala za odgovor.
lea

Nimam pojma, kako dieta brez OH vpliva na dojenje. Poznam nekaj vplivov, kaj se začne dogajati v telesu, če v hrani ni OH, ker sem pred enimi petnajstimi leti delala Atkinsovo dieto.

Torej brez OH telo začne misliti, da gre za post. Za energijo začne izkoriščati maščobne zaloge (po dveh dneh se umiri lahkota, ker telo začne delati na lastne zaloge). Rezultat razgradnje maščob za energijske potrebe je, da so v krvi (najbrž tudi drugje?) ketonska telesa. Če se prav spomnim, so ketoni “gorivo”. Akins govori o “ketozi”, ki se jo da tudi izmeriti: obstajajo testni lističi za urin, ki se obarvajo vijolično, če so v urinu ketoni.

Če so ketoni pri taki dieti tudi v materinem mleku in kako bi to vplivalo na mleko ne vem. Vem samo to, da ima človek, ki je v ketozi, močan zadah, nekako kot aceton. Bi verjela, da če so ketoni v slini, da bi v mleko tudi prišli. Ketoza sama po sebi ni problematična, obstaja pa podoben pojav, ketoacidoza, ta pa je nevaren. Ali se iz ketoze razvije ketoacidoza pa ne vem.

V vsakem primeru je treba paziti, ker so ledvice pri taki dieti bolj obremenjene.

Tako da – sama se med dojenjem ne bi odločila za tako dieto, še sploh ne v tako strogi obliki, da bi bili testni lističi temno vijolični.

Glede hujšanja – kolikor slišim, se obnese sistem, ki je mnogo lažji: en dan beljakovine + zelenjava, en dan škrob + zelenjava, en dan enostavni ogljikovi hidrati + zelenjava, en dan sadje in zelenjava, potem spet od začetka. Tudi sistem, kjer tovrstne omejitve delamo pri posameznem obroku, deluje. Za tega pravijo, da je tudi za doječe mamice čisto OK.

Pozdravljeni, lea!

Vaša skoraj 5m deklica ima težave z glivično okužbo. Ko boste uvajali gosto hrano, boste dojenčici lahko pomagali s tem, da ji boste ponudili hrano, ki bo po sestavi najbliže materinemu mleku, torej dovolj maščob+beljakovin (približno 25 odstotkov hranilne vrednosti v beljakovinah in okoli 50-60 odstotkov potreb oz. hranilne vrednosti v maščobah, česar seveda ne boste merili, le za občutek sem navedla razmerje v materinem mleku). V mleku so tudi ogljikovi hidrati, veliko je sladkorjev, tega nikakor ne želimo izločiti, otrok to potrebuje, zato vam priporočam dojenje še vse prvo leto, pa tudi v drugem letu in dlje oz. dokler bosta obe za to. Deklica bo slabše prebavila listno zelenjavo, bolje pa zelenjavne sadeže (buče, kumare ipd.), ponujajte pa ji tudi nekaj sadja. Sčasoma se bo ob ustrezni prehrani to verjetno pojenjalo, če hrana ne bo vsebovala sladkorja, sladkarij in mirno lahko brez raznih žitnih kašic, posebej ne rabi industrijske hrane, če boste seveda uspeli nadomestiti s kakovostno drugo prehrano.

Ob taki hrani otrok energijo pretežno dobiva iz ketonov, kar je povsem normalno. Narava je poskrbela, da na materinem mleku in tudi brezžitni prehrani (ki je bila značilna za prehrano človeka vse do zadnjih 10 tisoč let naše zgodovine) ne bo kar padel v izjemno redko stanje bolezenske ketoze, s tem se bolj straši, to je problem pri diabetikih npr.. Dejansko so OH-ji tudi v sadju, gomoljni zelenjavi, seveda v mleku. Domneva, da bomo brež žit padli v ketozo in bo to nevarno, je nekoliko “neslana”, kot se po domače reče. Če koga zanima, lahko ob priložnosti navedem še kaj o ketozi. Jdv, odvisno, kaj je Atkinsova dieta imela na jedilniku in v kaki obliki je bilo uporabno. Razlika je tudi, koliko hrano procesiramo. Delno so OH-ji namreč v vsakem živilu, tudi v mesu, je pa vprašanje, koliko so uporabni za telo v določenem stanju “predelave”.

Ketoni so najboljše gorivo za otroške možgane in neobremenjujoče za slinavko. Če bi večina populacije spremenila prehrano in nadomestila svoje gorivo z veliko mero ketonov v pravi obliki (kar seveda ni realno čisto mogoče, sicer bi pred 10 tisoč leti ne potrebovali agrarne revolucije, kajne, ko je človek moral v hrano vključiti tudi žita, drugega je pač primanjkovalo), bi npr. mnoge degenerativne bolezni naglo upadle. Ketogene diete so v medicini uporabljane za zdravljene možganskih obolenj.

Za vas protiglivična dieta v strogem smislu ni primerna med dojenjem. Če imate tudi sami težave kdaj z glivičnimi okužbami (zanohtnice, med prsti na nogah, nožnične ipd.) se utegnete močno začeti razstrupljati, glivični toksini bodo prehajali v mleko in deklica jih bo prejemala v znatni meri. Mirno pa izključite sladkor in večino OH-jev. Ne priporočam intenzivnega naglega povečanja zelenolistne zelenjave, zelenjavnih sokov, velikih odmerkov olivnega olja za vas. To lahko morda najbolj spodbudi odmiranje glivic in sproščanje toksinov v mleko. Ob ukinitvi večjega dela sladkorja (ki tako ni koristen, kajne) ter postopoma umikanju OH-jev, ne pozabite na dovolj velik delež maščob, uporabite lahko maslo, kislo smetano, kokosovo maslo, nekaj hladnih olj iz rastlin ali tudi ribje olje, dovolj omega 3, vse to pomaga odplakniti glivice iz telesa. Pomembno je, da zaužijete tudi veliko probiotikov, to je res zelo pomembno. Hči zaradi take diete ne bo dobila premalo hranilnih snovi iz mleka. Vi morate paziti, da ne boste hujšali ali sprožili čiščenja, zato spremembe uvajajte počasi. Ne, mleko nikakor ne more presahniti.

Kje pa ima hči okužbo, na ritki ali v ustih? Lahko bi ji namazali s kokosovim oljem, ki ima močno protiglivično komponento. Lahko bi ji namazali na ritki tudi z nesegretim kristaliziranim medom, tudi da ima močno protiglivično in protivnetno delovanje.

Razstrupljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5816248 (protiglivična dieta in razstrupljanje z glino)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

odgovor za jdv:

zanimalo me je mnenje o protiglivicni dieti in vpliv le-te na dojenje. Torej, cilj ni bil shujsati po porodu ampak pomagati hceri, ki je imela candido.

Draga Mojca,

hvala za izcrpen odgovor.
Hci je imela okuzbo najbrz predvsem v prebavnem traktu (razbohotena candida), ravno tako so bile sledi na jezicku (bel jezik). Glede na to, da ima atopicni dermatitis, za katerega sumimo, da je nastal ravno zaradi candide (na testiranju za alergije je imela vse rezultate negativne), je bila po celotnem telesu posuta z rdecimi lisaji, najhujse so bila prizadeta licka.
Sedaj je hci stara ze dobrih sest mesecev in pol in sva se obe uspesno znebili candide. Poleg moje diete (ne tako stroge), sva obiskovali tudi bioresonanco. Lisaji in rdecica na telesu je izginila, problematicna so le se licka, ki so se srbeca, obcasno pa se koza tudi vname. Najbrz je to posledica izlocanja toksinov in predvidevam, da bo se nekaj casa trajalo, da se organizem ocisti.
Z gosto hrano smo ravnali po navodilih. Nic preprostih sladkorjev, sadje pa sem ji zacela dajati sele pred 14 dnevi. Vecinoma je jedla zelenjavo (sadeze in zelenolistnato) in zitarice (vedno vse pripravljeno doma).

Sedaj se hci cez dan doji veliko manj (casovno). Dojiva se ponavadi med in po obrokih z gosto hrano (tega je le za nekaj pozirkov, potem pa se odstavi) in ponoci. Imam obcutek, da popije le “prvo” mleko in zdi se mi, da se je zaradi tega zmanjsala tudi kolicina mleka. Ponoci pa seveda popije vse kar je na razpolago in se zbuja tudi na dve uri. Je mozno, da ponoci premalo dobi (zaradi bolj redkega dnevnega dojenja) in se zato tako pogosto zbuja? Brala sem namrec, da sestmesecniki spijo tudi ze po 6h.

Hvala za odgovor.

Spalni vzorci so zelo individualni, lea. Nekateri lahko spijo zgodaj vso noč, običajno in biološko determinirano pa je, da majhni otroci, dojenčki še posebej, težko spijo sami in večinoma spijo v bližini matere ali z njo dve, tri ali štiri leta. Šestmesečniki se pogosto pravzaprav šele začno zbujati v takem tempu, ki starše spravlja ob spanec in včasih v stres. Mnogi dojenčki v drugem delu leta spijo dosti slabše kot v prvem delu… Kako napreduje vaša deklica, to je bolj pomembno. Ravnali bi se po tem.

Je res, da starejši dojenček ne rabi nočnega dojenja?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5881698 (5,5m)
Izkušnje – malo podpore pri spanju starejšega dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6668437 (zbujanje, stres, utrujenost, izboljšanja spanja)
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6369566 (6m, zbujanje po bolezni, kako nazaj na urnik)

Priporočam v branje še ta članek. Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zdravo Mojca,

hvala za odgovor. Ugotovila sem, da spi slabse odkar ima at. dermatitis in jo precej srbi. Najbrz se zato tudi zbuja. Vendar jo vsakic pristavim in malo popije. Vcasih pa samo pocuclja.
Tezava je sedaj v tem, da s tezo ne napreduje po “tabeli”.
Njena teza je narascala takole:
28.10. (rojstvo) – 3270g, 31.10. – 3070g, 9.11. – 3190g, 23.11. – 3890g, 4.1. – 4790g, 15.2. – 5585g, 22.3. – 6140g, 21.4. – 6450g, 3.5. – 6760g, 18.5. -6650g.
Kot vidite je v tem mesecu celo nekaj izgubila. Zacela se je tudi upirati pri jedi goste hrane – nekje 100g ji se uspe pojesti, nato pa se upira. Tisth prvih 100g se hrani zelo lepo – odpira usta in caka na naslednjo zlicko hrane. Pediatrinja mi je svetovala dodajanje adaptiranega mleka za alergike (zaradi suma na kravje mleko, ceprav so krvi testi za alergije ze 2x pokazali negativno), vendar ga zavraca. Poskusila sem z njim tudi ponoci, ko se ponavadi podoji napol v spanju, vendar se zacne jokati, ko okusi in obcuti, da nista bradavica in materino mleko.

Sedaj imava 2 obroka goste hrane (zjutraj sadje, popoldan zelenjava), vse ostalo pa se doji.
Ne vem kako napreduje po tezi, saj imava kontrolo cez slabih 14dni. Bojim se, da je mojega mleka premalo, da bi se nasitila in da bo tehtnica zopet pokazala premalo. Poskusila sem ji dati tudi drugo adaptirano mleko (ki ni za alergike in dobrega okusa) in ga ravno tako zavraca. Nasploh ji gredo jedi iz flase slabo od rok.

Je bolje, da malo pocakam med obroki dojenja (sedaj se doji po zelji), da bo pojedla vec? Ali je bolje da jo pristavljam skoraj vsako uro in malo popije ter pocuclja. Kako bi lako resila to, da bo moje mleko poleg tiste nekaj gh, zadostovalo za napredovanje.

Drugace je deklica zelo zivahna, vedno dobre volje, se smeji in lepo igra. zelo redko joka, tako da predvidevam, da ni ravno lacna in da poje kar potrebuje, ceprav je tega bolj malo.

Lp,
lea

Lea, deklica je nekaj izgubila, vsekakor to ni vredu in naredite, kar najbolje lahko, da bi preprečili nadaljnje padanje teže, če menite, da se vzorec nadaljuje.

Količina 100g ni majhna, je pravzaprav velika za tako majhnega otroka. Možno je, da ima toliko zadosti tisti trenutek. Bo pa morda pojedla več, če ji boste ponudili večkrat, torej lahko ob isti konkretni prehrani uvedete več obrokov. Ponudite čim več zdravih maščob v gosti hrani. Tekočine, katerekoli, boste morda lahko ponudili po kozarčku, da bo sama srkala, morda se ji bo to zdelo zanimivo in bo sprejemljivejše od stekleničke.

Vesela bom, če boste sporočili, kako vama gre!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zdravo Mojca,

hvala za odgovor.

Smo imeli kar pestro. Hci se je v 10 dneh zredila le za 50g (s tem, da je bila tehtana v body-u – prejsnjic pa brez). Potem je 6.6. imela le 6750g in zavracala vsakrsno hrano, celo dojko. Kmalu sem ugotovila, da je bil vzrok soor v ustih, saj je imela jezik zelo na debelo oblozen, ustna votlina pa v celoti prekrita z belimi oblogami. Soor-a smo se sedaj znebili, tako, da ze kaze vecji apetit. Tako, da je 9.6. ze imela 6800g. Pocasi napredujemo.

Zacela sem jo kopati v timijanovi kopeli, vsak dan pa spije tudi 1.5dcl koprivnega caja (brala sem, da to poveca apetit pri otrocih) 🙂

Sedaj se ravanava kar po vasem predlogu. Veckrat na dan dobi kasico, tako da nam sedaj skoraj uspe pojesti dve kasi po 200g cez cel dan. Po vsakem obroku ji redno dajem za piti caj in vodo, vmes se najdejo tudi trenutki ko si zazeli se podojiti, Ponoci pa se vedno 2-3x. Tekocino pije kar s kozarca. Ko je resnicno zejna, se pa zna potruditi piti tudi s flaske.

Kar se tice hranjenja pa ima “zanimiv” nacin. Ko zacneva s kasico, z veseljem odpira usta in je s precejsnjim apetitom. Po nekje 80 – 100g se zacne upirati. Takrat zamenjam vrsto hrane ali pa ji dam le zlicko olja in potem z veseljem naprej poje se nekaj 10g. Torej, ko se zacne upirati ocitno se ni sita, ampak le navelicana okusa? Tako, da imava sedaj vedno 2 razlicni vrsti hrane..

Se vam zdi to uredu ali jo prevec razvajam. Sama sem mnenja, da raje vidim, da vec stvari skuham, kot pa da poje malo in se ne redi.

Njeno odvajanje pa je redno – od 2-3x na dan (je to preveckrat?), plenicka je vsakic tudi precej polulana.

No, danes smo bili na kontroli teze in imamo 6850g. Tako, da sem zaenkrat kar zadovoljna.

lp, lea

Ja, sor lahko včasih povzroči precejšenj nemir pri otroku in težave s hranjenjem. Koprivni čaj naj bo zelo blag (morda ga lahko pijete dodatno tudi vi), vsebuje namreč kristale oksalne kisline, za katere ne bi želeli, da se v večji količini kopičijo v tako majhnem bitju. Učinek bo tudi, če ga dobi malo, da se ne poslabša apetit oz. verjetno pije po hranjenju, kajne. Super, da ima apetit!

Dobro ste jo pogruntali, da, ponudite različno hrano znotraj enega obroka, saj tudi odrasli kdaj tako jemo!

Odvajanje je super, ni prevečkrat.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni ga. Mojca,

preden sem zanosila sem bila skoraj eno leto na ketonski dieti z občasnimi prekinitvami, v nosečnosti pa ni šlo. Imam 5 mesečno dojenčico, ki jo polno dojim, začeli pa sva tudi s par žličk zelenjavne kašice dnevno. Pred kakim mesecem sem začela s prehrano s skoraj nič OH in zvečer so že bile težave z dojenjem, kreganje in jok. Istočasno sem v tistih dneh več športala. Težave sem takoj povezala z OH in od takrat nisem več poskušala zmanjševat, zdaj ko sem prebrala to temo pa razmišljam, da je mogoče preveč športa naenkrat bilo krivo za težave z dojenjem iz. kombinacija obojega.
Zanima me, če lahko postopoma začnem izločat OH in sem brez skrbi če pride do ketoze? Seveda bi ob tem poskrbela za zadosten vnos hranil predvsem iz maščob, zelenjave, rdečega mesa, manjših rib…

New Report

Close