Najdi forum

a nej se milijontic ponovim cemu je namejena ta dieta?

Prosim, navedi mi statistiko o zdravnikih, ki nimajo pojma o prehrani!!!! Me zelo zanima, dragi strokovnjacek! ocitno si se nekaj izmislil? ce pa ne, se opravicujem? kje pa si nasel ta podatek o zdravnikih?
Kar se pa tice vsega tega shujsevalnega cirkusa…nekateri strokovnjaki za zdravo prehrano pravijo, da je super ce ne jes istocasno beljakovin in ogljikovih hidratov…ostali Goran naprimer, pa pravi, da to ni res…da to nima nobene veze…
Nekateri prisegajo, da je bolje da po 6 uri ne je, ostali po osmi, nekateri pravijo da je brezveze…potem sem slisala, da je sadje nezdravo zvecer jest…pa vsi se imajo za neke strokovnjake!
upam, da ne bom dobila kaksnega dolgega posta, ker se mi sploh ne da brat, samo prosim ne pametovat kdo ima prav in kdo ne!

O takšnih zdravnikih lahko govorim iz lastnih ali posrednih izkušenj, ko npr:
– zaženejo halo, če slučajno dnevno poješ več kot 1g/kg beljakovin na dan,
– dobijo napad panike, če zaužiješ več kot 70mg c vitamina (RDA), kar ni NIČ!
– sodelujejo pri ukinitvi proste prodajo najboljših multivitaminskih dodatkov (ala TwinLab-ov SuperTwin) – NORCI! Z mirno vestjo pa dovoljujejo prodajo vitaminsko-mineralnih dodatkov, ki vsebuje 100% RDA železa, kar je ravno tisto kar lahko povzroči zastrupitev ob pretiravanju in sploh ima negativne posledice na ožilje …
– sestavljajo takšne diete s katero ti zdaj strašiš na forumu,
– priporočitev tapravih doz recimo B-kompleksa imenujejo “alternativna medicina”, kot, da se niso nikoli učili o človeškem metabolizmu …

In prav logično je – zdravniki niso nutricionisti!

Pravgotovo niso vsi takšni! Ampak tisti tip, ki si je izmislil to inkvizicijsko dieto, ki jo ti tako z veseljem propagiraš – pravgotovo nima pojma ali pa je sadist!

Tisti “zdravnik”, ki trdi, da je z dieto s 1200kcal dnevno, možno na dan ustvariti primanjkljaj ~5000kcal (to pomeni dnevno pokuriti 6200 kcal) in to celo pri nekom, ki verjetno ni posebno telesno aktiven (operacija) – je kaj naj rečem … BOGI.

In kar pravi Goran o mešanju B in OH se 100% strinjam! Kako bomo pa ločili beljakovine in hidrate npr. v ovsenih kosmičih (11%B 60%OH 6%M), fižolu (20%B 60%OH ~2%M) – no? Kaj bomo tudi to ločevali? Ne predstavljam si, da bom vsak obrok moral nesti v laboratorij in plačati mastne denarce, da mi bodo ločili solato s fižolom na B in OH! Pravtako ne mislim jesti 99.9% mikro-filtriranih & ion-exchange & hidroliziranih sirotkinih proteinov in 100% maltodekstrina! Ne, se mi to ne zdi bolj naravno, kot pa pojesti eno skledo ričeta!

In še nekaj. Prav je tisto kar je LOGIČNO. Meni je popolnoma jasno zakaj tebi ni jasno – zato, ker samo (dobesedno) kopiraš brez, da bi se potrudila in tisto kar lansiraš na ta forum kot neko “modrost” tudi preverila.

Sploh pa, če si pokazala, da si v bistvu TI zmedena, zato raje sprašuj in TI ne govori nam kaj je prav in kaj ne.

Logično, da obstajajo o nekih stvareh deljena mnenja – pomembno pa je le to kar v praksi DELUJE in kar je najbolj logično. Kaj praviš kdo ima več prakse s področja hujšanja, treninga in prehrane – tisti dr. Trlica s 25% maščobe v pisarni ali nekdo, ki se že nekaj let intenzivno s tem v PRAKSI ukvarja? Verjemi tistemu kar je najbolj VERJETNO.

Najbolj me pa razkuri to, da sem pridejo kakšne ženske (večinoma), ki si resnično želijo shujšati, ki bi rade dobile dobre, preverjene informacije – tako pa zaradi nekaterih padejo v neko mešanico banan, zelja, ananasa in chitosana – tu pa tam pa še kdo noter vrže kakšno klobaso, nakar se spet na forumu nekdo dere, kako je zdaj potrebno vso to brozgo še ločiti na beljakovine in hidrate – !?

Upam, da ni bilo predolgo – če imaš težave s koncentracijo ti priporočam 100mg vitamina B-1, 100mg B-5, 75mg B-6 in še par gramčkov (ester) C vitamina. In začni jesti beljakovine, saj jih nujno potrebuješ … Kar se pa tiče nekontrolirane jeze in splošnega negativnega počutja, je pa možno, da je to posledica padca glukoze v krvi zaradi prevelike špice inzulina pred uro in pol, ko si verjetno imela zadnji obrok desetih banan.

Oprosti :\ …

Tale ko je to dieto sestavil … brezveze.

Beljakovine imajo največjo porabo ob lastni presnovi, do 30% zaužitih kalorij iz beljakovin se potroši za njihovo presnovo.Torej če pojemo 200g beljakovin bo presnova pokurila ~240kcal.

Če si je že ta zdravnik izmislil to totalno nezdravo dieto, ki je zelo revna z OH, bi vsaj omejil OH na čisto ničlo, da bi omogočil čimhitrejši prehod na ketogeno hujšanje, kjer telo začne iz maščob proizvajati ketone, ki so jih potem tudi možgani sposobni trošiti za energijo, kot alternativo glukozi. In to se ne zgodi kar čez noč, sploh pa ne, če so v dieti še vedno prisotne majhne količine OH. Med ketogenim hujšanjem telo preklopi samo na maščobe za energijo in najmanjše količine OH lahko ta proces prekinejo. Tudi beljakovine morajo biti omejene, saj se lahko pretvorijo v glukozo, kar bi spet uničilo ta proces. V takšnem stanju bi morala dieta obsegati malo več maščob na račun beljakovin in sploh, da nadomesti OH.

Mislim – to je najhujša oblika diete. To pomeni, da preden začne telo preklapljati na ketone se morajo izprazniti vse glikogenske rezerve v mišicah in jetrih, kar pomeni, da se zmanjša volumen in hidracija mišičnih celic, kar – logično! – vodi do “krasnega” katabolizma – dokler telo res popolnoma ne začne proizvajati in izrabljati ketonov iz maščobe.

Najbolj noro pri tej dieti je pa to, da še vedno vsebuje znatne količine OH, kar pomeni, da telo težko ali pa sploh nikoli popolnoma ne preklopi na ketone – torej so mišice nonstop “shirane” in podvržene lastnemu “kanibalizmu” skozi presnovo lastnih beljakovin v glukozo.

To da možgani enostavno ne morejo brez glukoze (OH) že dosti pove o tem kako fajn se človek počuti ob takšni dieti – in faza prehoda na uporabo ketonov mora biti prav grozna.

In sploh malo matematike (ki jo je že Kolesar predstavil): 9kg telesne maščobe ima 7700kcal*9 = ~70000kcal! Torej bi na dan bilo potrebno pokuriti 5000kcal! Niti ketogena metoda ni tako učinkovita, sploh se pa ob teh dietah, zaradi eksistenčne krize, upočasni metabolizem – torej pokurimo še manj. Tisti, ki bi imel temeljni metabolizem tako visok, da bi dnevno pokuril 5000kcal + ~1200kcal iz hrane pravgotovo ne bi imel nikoli težav s špehom ampak bi imel grozne težave s tem, da bi lahko sploh dovolj pojedel! Jaz vem kaj pomeni pokuriti 4000kcal dnevno, recimo na kakšnem steperju – to pomeni biti gor nekaj ur!

Ne morem si predstavljati kako in sploh zakaj bi nekdo, ki hujša iz estetskih razlogov ali iz zdravstvenih, dosegel lepoto ali zdravje na totalno zdravju škodljiv način!?

Ni bolj zadovoljivo jesti neko uravnoteženo, zdravo dieto ob kateri nam prav nič ne manjka in jo lahko izvajamo prav celo življenje?

Jure.

Aja – torej ste prenehali s tisto dieto – sem sprva mislil, da je to tista dieta, ki vam jo je zdravnik priporočil :).

No, pravzaprav :), ima to kar sem napisal vseeno smisel.

V bistvu v nekaterih dnevih sploh ne jeste zajtrka – zelo zdravo. Torej včasih pojeste samo dva obroka na dan, ki skupno verjetno ne presegata 500kcal. Obenem pijete kavo, ki vsebuje kafein, ki deluje diuretično (odvaja vodo), povzroča večjo porabo kalcija, ki ga v tej dieti skoraj ne dobite – s čemer se zmanjšuje gostota kosti, tako mimogrede.

Na ta način se predvsem hujša v mišice, kar pomeni, da boste na koncu res imeli manj kilogramov, ne boste pa uspešno znižali deleža telesne maščobe. Predvidevam, da hujšate iz estetskih razlogov, ker zdravje očitno ni na prvem mestu. Vendar estetike se na ta način, na žalost ne da doseči. Niso močne kosti tiste, ki bi naj bile obupne ampak dejstvo, da kaj več od kosti in maščobe naokrog pri 65kg ob takšni dieti več ne boste imeli! In ste pomislili, da mogoče ne boste mogli jesti celo življenje na ta način? Kaj mislite, kaj se bo zgodilo, ko boste začeli jesti več, ob še manj mišicah? Izgleda kot slepa ulica.

Alternativa:
6 obrokov dnevno, vsak od 200-300kcal, 40% B 40% OH 20% M, ne boste nikoli lačni, ne boste shirani, ne boste kurili mišic in vaš metabolizem bo hitrejši. In logično – intenzivna telesna aktivnost.

Kdaj boste ljudje spoznali, da so mišice tista peč, ki kuri maščobo? Če imate malo peč imate tudi mali ogenj, ki pokuri manj špeha! Ta dieta je pa takšne vrste, kot, da bi imeli leseno peč!

Hudo, Joore…., ampak zelo, zelo resnično napisano. Sedi, 5!!

Zivjo, Jure!

Se mi zdi, da ti in Kolesar res vesta, kaj govorita. A bi mi lahko kateri (ali oba) napisal kaksen jedilnik, ki bi ustrezal vajinim nacelom?

Hujsati sem zacela ze kar nekajkrat, ampak nikoli nimam dovolj volje za vec kot 2 meseca. Zmanjka pa mi jo vecinoma zato, ker ne utegnem vedno jesti na 2 uri, pa potem nimam vec idej za raznolike obroke, in potem nekega dne pozrem pol hladilnika “junk” hrane med tem, ko premisljujem o tem, kaj bi jedla.

Ponavadi se takrat zdravo prehranjevanje konca, hkrati pa tudi fizicna aktivnost.
Torej: se mi ne mudi, shujsati moram 30 kg, fizicna aktivnost : 2-krat tedensko taerobika, 2-krat body pump. Sem bolj popoldanski tip (torej tek zjutraj odpade), obrok mora biti pripravljen v max.15 minutah.
Imata ideje?

LP,
Romana

Nina,

Hvala za zaupanje. Hujšanje in diete niso moje področje. Lahko pa vam dam nasvet glede fizične aktivnosti. To je moje področje. Malo« kmečke« matematike pa je vedno potrebno preden se odločamo za bilo kakšne spremembe. Moramo namreč vedeti kaj lahko realno pričakujemo.
Ljudje s katerimi sem se jaz ukvarjal niso morali hujšati in preveč gledati na vsaki grižljaj.Treningi, ki jih imajo so tako intenzivni, da jim je večji problem kako dobiti dovolj energije,za pokrivanje primaljkljaja in regeneracijo mišic do naslednjega treninga.

Vaša odvečna teža ukazuje na to, da vam primanjkuje fizične aktivnosti. Vsem pa tudi vam je očitno jasno, da samo z dietom ne morete na zdrav način izgubiti željeno težo še manj jo obdržati. Posebno ne v kratkem času. Dieto boste našli v kakšnem drugem pametnem odgovoru. Ne sme biti preveč restriktivna ker ne boste zmožni delati to kar vam bom svetoval.

Morate si zastaviti kratkoročne in dogoročni cilj.

Pred vami je teška naloga. Nameravate izgubiti 30kg. To pomeni skoraj tretjino vaše teže in to na »pravih« mestih!? A je to mogoče narediti hitro? Ne. Tores vaš dolgočni cilj mora biti:

V 15-18 mesecev izgubiti 30 kg in nadaljevati “normalno” bolj kvalitetno življenje naprej.
Ko rečem bolj kvalitetno ne mislim samo na duševno stran. Tudi fizično boste zmožni takih stvari o katerih ste prej lahko samo sanajali.

Kako ga doseči?

Z veliko pravih kratkoročnih ciljev.

1. Kot sem prej omenil regulirati vnos “prave” hrane v pravi količini.
2.«Ogrevanje«. Dvigniti nivo fizične pripravljenosti na dveh nivojih:
– aerobni
– dvig moči( povečanje mišične mase)
Mogoče se smešno sliši, da vam priporočam dvih “mase” a želite hujšati.
Zakaj?
Brez dviga aerobne sposobnosti in aktiviranja velike skupine mišic je energetska poraba zelo mala. Morate kombinirati eno od aerobnih aktivnosti (tek, kolesarjenje, hoja v hribe, kardio naprave) in delo z utežmi.
Zakaj uteži?
Zato, ker edino z njimi boste “hirto” povečali mišično maso. Mišice pa so največji porabnik energije tudi takrat KO NE TRENIRATE.

3. Komaj zdaj ko ste se “oborožili” z določene stopnjo “kondicije” in ojačali mišice, da so sposobne dela z utežmi imate realne možnosti, da štartate z zdravim načinom “shujševane kure”.

4. Obstaja veliko knjig in Internet naslovov kjer boste dobili dovolj dodatnih informacij ali nasvetov kako naprej. En od naslovov je veliko krat omenjeni :

Rezime.

Rezime

Ne delajte napake kot večina, ki želi na hitro shujšati in naenkrat napadejo telo z hudo dieto in fizično aktivnostjo, ki je do takrat ni bilo. Telo je “šokirano” in se brani na vse možne načine. Namesto, da bi neomejeno porabljalo energijo iz maščom kot mi želimo se iz straha pred stradanjem spravi v »šparoven« način dela in gleda prišparati vse kar je mogoče (kot maščobo) za hude čase, ki jih sluti.
Vašo dolgoročo nalogo bom primerjal z treningom športnika. Uspešen trening se sestoji iz treh delov:
– psihične in fizične priprave na napore, ki nas čakajo(ogrevanje)
– trening(fizična aktivnost)
– psihična in fizična priprava za povratek v normalen ritem (ohlajevanje)

Če bi pred hudim treningom izpustili ogrevanje. Uspešen trening bi bil nemogoč.
Zato naredite tudi vi “ogrevanje”, da bi lahko uspešno izvedli svoj “trening”(hujšanje).
Vsaki trening ima tudi ohlajevanje. Tudi vi boste morali po fazi hujšanja počasi preiti v fazo tistega kar bo za vas »normalni« način življenja . Ta se bo po letu in pol sigurno razlikoval od tistega, ki ste ga živeli pred tem. Siguren sem, da je prej postavljena idealna teža postavljena na osnovi idealnih stereotipov o idealni postavi. Verjetno boste ugotovili, da je za vas mogoče že -25 ali -20 kg dovolj, da prenehate z hujšanjem. Če boste uspešno zamenjali špeh za mišice bo vaša postava čisto drugačna in je izguba vseh 30 kg sedanje teže mogoče nepotrebna.

Želim vam veliko uspeha na vaši novi poti.

lp

In ti je uspelo? Mislim, da je glede na datum, ko si navedla da si začela spet hujšati po tej dieti, zdaj ze okrog 14 dni!
Dusa je pisal/pisala:
>
> 7.4. sem imela 82 kg, pri svoji velicini 165 cm. Zacela sem z
> dieto, ki sem jo dobila pri zdravniku. Nisem zdrzala – le 4
> dni, potem so se mi tresle noge, nisem imela moci, niti
> energije. Prekinila sem jo, ter zacela po svoje. Zajtrk
> normalno, malica sadje, kosilo solata, tudi kaksna pica,
> spageti… vendar nikoli po 17:30 uri. 26.05. sem imela 75
> kg. Brez stradanja. V ponedeljek pa sem spet zacela s tisto
> dieto, in nimam nobenih tezav, niti lacna nisem. Do danes sem
> prisla na 72,5 kg. To dieto nameravam delati se naslednji
> teden, potem jo moram prekiniti. Moj cilj; 65 kg. Sem bolj
> mocnih kosti, zato bi z manj kg zgledala verjetno obubna.
>
> Prilagam vam dieto, upam, da bo se komu pomagala.
>
>
> PONEDELJEK:
>
> ZAJTRK: kava brez sladkorja v poljubnih količinah
> KOSILO: 2 kuhani jajci, osoljena špinača kuhana na vodi
> VEČERJA: 1 velik zrezek ali biftek na olju v ponvi, zelena
> solata
>
> TOREK:
>
> ZAJTRK: črna kava brez sladkorja, 1 velika žemlja
> KOSILO: 1 velik zrezek, zelena solata, kakršnokoli sadje
> VEČERJA: kuhana šunka v poljubnih količinah
>
> SREDA:
>
> ZAJTRK: črna kava brez sladkorja, 1 mala žemlja
> KOSILO: 2 kuhani jajci, zelena solata, paradižnik
> VEČERJA: šunka, zelena solata
>
> ČETRTEK:
>
> KOSILO: 1 kuhano jajce, 10 dag sira, kuhana presna repa
> VEČERJA: sadje in jogurt ( neomejeno )
>
> PETEK:
>
> ZAJTRK: repa z limono, črna kava brez sladkorja
> KOSILO: kuhana riba, 1 paradižnik
> VEČERJA: zrezek in zelena solata
>
> SOBOTA:
>
> KOSILO: piščanec na žaru
> VEČERJA: 2 kuhani jajci, repa
>
> NEDELJA:
>
> ZAJTRK: čaj z limono, brez
> KOSILO: 1 zrezek na žaru, sadje po izbiri
> VEČERJA: po želji, kar imate najraje po jedilniku
>
>
> P.S. Solato pripravite s kisom, oljem in soljo. Meso s poprom
> in soljo. Sladkajte kavo z natrenom. Pijte navadno vodo. Osmi
> dan začnite dieto od začetka in nadaljujte še en teden. Po 14
> dneh začnite normalno jesti. Če se natančno držite diete,
> boste izgubili 9 kg v 14 dneh.

Hoj,

bom kar priznala, da spet nisem zdrzala celih 14 dni ( spet me je zacel izdajat zelodec, pa tudi zrezki so se mi totalno uprli, vsaj za nekaj casa ). Sedaj imam 72 kg, in bom pocasi nadaljevala…. manj jem, pa gibati sem se malce bolj intenzivno zacela. Bomo videli, pocasi pa ziher:) Vsekakor pa nameravam dieto ponoviti, cez kaksen mesec.

Naj še jaz dam svoj glasek poleg oziroma 2 ali 3:
– tudi jaz sem preizkusila to dieto, ampak tu se točno vidi, kak so telesa različna: meni se je v 14 dneh uspelo znebit le 2 kg (pa sem se strogo držala), in še to me je dol potegnilo (za eno kilo) vedno v noči iz šestega na sedmi dan. Resno.
– moj stric pa je zgubil goro kg s to dieto – vendar je pretiraval, ker se je je držal po celi mesec.
– tudi jaz se strinjam z Tjašo, ker, oprosti kolesar, malo preveč nakladaš s temi mišicami in podobnim. Telesa so res različna in pravzaprav bi morav vsak imet svojo dieto. Meni osebno je vedno potegnilo dol maščobo, mišice pa ostajajo. Nikoli nisem pretiravala z telovadbami ampak sem se gibala zmerno, vedno v naravi, tek, pecikl, itd.Nikoli nategovanje mišic v fitnesu ali pa kake uteži.

Pa tisto promoviranje mojega trenerja.com mi gre že rahlo na živce. Nihče mi ne bo rekel, da so tablete zdrave oz. da niso neškodljive, samo se še stranskih učinkov ne vidi, ker so še “premlade” – to se bo (najverjetneje) vidlo čez desetletja.

Barbi,

Tvoje mnenje: Da si izgubila 1 kg vedno šesti dan ponoči, pove vse.
Nadaljni komentar ali debata res nima smisla.

lp

Barbi,

Tvoje mnenje: Da si izgubila 1 kg vedno šesti dan ponoči, pove vse.
Nadaljni komentar ali debata res nima smisla.

lp

Pa vseeno.

Na nobeni spletni strani te noben ne sili, da jemlješ nobene tablete. Lahko pa najdeš veliko pametnih nasvetov in vzameš tiste, ki so za tebe sprejemljivi.
Normalno, da je tvoj stric lahko shujšal če mesec dni skoraj nič ne je.
Kaj pa posledice? Mogoče so večje kot tisti odvečni kilgrami, ki jih je imel prej.

Upam, da še nismo pozabili slike tistih revežev za bodečo žico v logorih tudi v tej zadnji vojni. Zakaj ne bi njih vprašali kakšno dieto so imeli, da so tako hitro shujšali? Če vam že ni do zdravega hujšanja.

lp

🙂 Good point there!

New Report

Close