diastema
Spoštovani g. Herman!
Zaradi krivega gornjega sekalca (enka) in razmaka (2-3 mm) med prvima sekalcema ter razmaka (1-2 mm) med zgornjo ravno enkico in dvojkico sem leta 1997 dobila snemljiv zobni aparat. Leta 2000 sem dobila fiksni zobni aparat, ki sem ga nosila skoraj dve leti. Po nošenju fiksnega aparata je razlika bila očitna, saj so zobje bili ravni, razmik med enkico in dvojkico je bil odpravljen, razmik med prvima sekalcema pa je bil skoraj zanemarljiv. Po terapiji s fiksnim aparatom sem ponovno nosila snemljiv aparat, z namenom, da mi zobje ne bi šli v stare položaje. Leta 2002 so mi odstranili frenulum. Nazadnje sem bila na kontroli leta 2004. Snemljiv aparat sem nosila še nekaj časa, vendar se mi je, v tem času od prenehanja nošenja fiksnega aparata, zanemarljiv razmik med prvima sekalcema nekoliko povečal. Danes sem stara 26 let in imam to težavo, da me moti razmak med prvima sekalcema, ki danes znaša 1,5 mm. Zato me zanima, kaj lahko naredim? Se lahko naročim v ortodontsko ambulanto v smislu nadaljevalnega zdravljenja, brez da bi to bilo samoplačniško? Zadnji aparat, ki sem ga nosila imam še vedno, če nam lahko kakorkoli koristi. Mojo kartoteko in ostale odtise zobnega loka verjetno še vedno imajo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani!
Natančno vam bodo na vaša vprašanja lahko odgovorili le v ordinaciji vašega ortodonta, saj bodo lahko na podlagi dokumentacije ugotovili, ali je možno stanje sanirati kot nadaljevanje ortodontskega zdravljenja ali ne. Vendar glede na napisano lahko z veliko gotovostjo trdim, da to vendarle ne bo mogoče, saj pravite, da ste bili nazadnje na kontroli leta 2004 (pred 6 leti), kar se v vsakem primeru šteje za prekinitev obravnave. Kot rečeno, pa vam bodo natančen odgovor lahko dali le v vaši ortodontski ordinaciji. Srečno!