Najdi forum

Diareja

Pozdravljeni!

Kakšno hrano najbolj priporočate ob akutni driski?
Katero živilo najbolj pomiri črevesje?

Lp

Spoštovani,
znano je, da pri driskah najbolj pomaga riževa sluz, črn čaj in prepečenec.
Priporočam vam, da ob hudi driski pijete črni čaj (v vroči vodi naj bo dlje kot 5 minut), skuhate bel riž na vodi in ga kuhate tako dolgo, da postane že kar sluz.
Uživate lahko tudi lahke zelenjavnje juhe, da nadomestite izgubljene minerale in tekočino.
Izogibajte pa se vsej zelenjavi, ki napenja (cvetača, brokoli, ohrovt) in stročnicam ter mesu, mleku in mlečnim izdelkom, vsaj v akutni fazi. Ostre začimbe (poper, paprika,…) niso primerne, ker dodatno dražijo sluznico.
Ni primerna niti hrana z veliko vlakninami (polnozrnat kruh, kosmiči in podobno) niti sveža zelenjava (solate), ki prav tako lahko povzroči dodatne težave.
Torej lahke zelenjavne juhe, kuhan riž, pire krompir in predvsem veliko tekočine, saj je velika težava pri driskah dehidracija. Če dobo prenašate mlečne izdelke je priporočljivo uživati probiotične izdelke, ki pomagajo uravnati in vzpostaviti pravilno floro v črevesju. Ko se težave umirijo lahko dodajate tudi druga živila, vendar naj bodo ta še vedno lažje prebavljiva in brez ostrih začimb.
Lahko pripravite tudi zeliščne čaje, ki blažijo prebavne težave naprimer čaj iz enciana, kamilice ali luštreka, ki blažijo krče, trpotec čisti želodec in uničuje bakterije. Prirporoča se tudi čaj iz cimeta ali žajblja (poparimo in po 10 minutah odcedimo ter pijemo) in borovnice ali brinovih jagod (kuhamo 5 minut nato 10 minut počiva in odcedimo – le da ne smemo imeti bolnih ledvic, če pijemo birnov čaj). Če nimate vseh teh zelišč doma pa lahko kupite bebi čaj, to je že pripravljena mešanica (kamilica, janež,…), ki blagodejno vpliva tudi na prebavo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Lepo pozdravljeni!

Mnogo ljudi zadnje čase ob diareji priporoča Coca colo in bobi-palčke!?!?
Je to le trenutna modna muha, ali zakaj naj bi bila v tem primeru Coca cola “dobra”?

Hvala

Spoštovani,
Coca cola je brezalkoholna pijača, ki vsebuje kar precejšnjo količino kofeina in ortofosforne kisline, ki se v tem primeru uporablja kot konzervans. Poleg tega pa vsebuje veliko sladkorja.
Zakaj točno bi bila lahko coca cola “zdrava” še nisem uspela zaslediti, saj veliko več argumentov govori proti “njej”. KOfein ne deluje pomirjevalno n atelo prav tako ne ortofosforna kislina. Je pa coca cola zelo agresivna (lahko poskusite tudi tako, da vanjo potopite košček jeter preko noči) zato sklepam, da je lahko njen učinek tudi baktericiden.

Vsekakor vam takšne diete coca cola in bobi palčke v primeru prebavnih težav osebno ne bi priporočala. Raje pijte črni čaj (dobro prevret), zelenjavno juho (bistro juho v kateri ste skuhali ali namočili zalenjavo) da nadomestite minerale in namesto bobi palčk vzemite prepečenec.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

zjutraj odvajam blato 3 do 4 krat

in še vedno me draži v črevesju

močno me srbi tudi anus in teško ga očistim

ker mi uhaja blato

Spoštovana gospa Irena.
Predlagam vam da poskusite naslednje:
Pijte čaj iz lanenega semena ker blažilno vpliva na črevesje. Mešanica kamilica, luštrek in encian pa blaži krče. Dobro dene tudi čaj iz trpotca.
Črni čaj in čaj iz suhih borovnic pa ustavlja drisko.
Od jedi vam priporočam gosto korenjevo juho, pire krompir brez maščobe in kuhan riž (riževa sluz).
Ne uživajte grobih jedi (z veliko otrobi in vlakninami), izogibajte se tudi maščobi, cvrtju.
V nekaj dneh bi se moralo stanje popraviti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Jaz sem poskusil cocacolo in bobi palčke, pa mi zelo pomagajo

Lahko, da vam je pomagalo, zaradi sestavin (včasih je to hitra pomoč ali preventiva na potovanjih), vendar pri resnih oblikah obolenja tega zagotovo ne bi priporočila.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close