Najdi forum

Diane-35 ???

Že nekaj časa berem forume na temo kontracepcija.
Pred nekaj dnevi sem obiskala ginekologa. Preporočil mi je KT Diane-35.
Toda, iz Vaših odgovorov sem zaključila da obstajajo druge, “lažje” KT
( Cilest,Femodem,Minulet..). Diane-35 se jemljejo će obstajajo težave z akami, z ispadanjem las, z kožo …Napisali ste tudi da se preporoča zamenjava KT Diane-35 čez 2 leta koričćenja. Ali spadajo Diane-35 med KT tretje generacije?
Moje vprašanje je: Ali naj jemljem KT Diane-35 čeprav nimam nobenih težav z kožo? Imam pa neredne menstruacije. Kolikor vem, to se uredi tudi z drugimi vrstami KT.
Bojim se da Diane-35 niso prave KT zame, ker imam tudi problemov z ščitnico ( do sedaj v mejah normale).
Prosila bi za konkreten odgovor, ali svetujete da začnem uporabljati Diane-35, ali naj se konzultiram tudi z drugim ginekologom?

Draga Antonija,

mislim, da bi bilo najbolje, da svojega ginekologa še enkrat povprašate, zakaj vam je predpisal ravno Diane-35 in ne česa drugega. Morda pa “midva nimava vseh podatkov”? Če je vse tako kot pišete res ni potrebe po Diane-35 in so povsem ustrezne katerekoli druge z nizkim odmerkom hormonov, tudi ti, ki ste jih navedli. Z boleznijo ščitnice ta izbira zdravila nima nobene zveze. Diane -35 je sicer dober kontraceptiv z kombiniranim antiandrogenim delovanjem vendar je nekaj čisto posebnega. Ne moremo ga kategorizirati v “generacijo”, ker nima niti “konkurenta” niti novejših različic. Res pa je, da ga v nekaterih učinkih (ne vseh) že skoraj (ne povsem) dohajajo KT tretje generacije.

Hvala za odgovor.
Na Vaše vprašanje glede potrebnih podatkov moram reći da je ginekološki in ultrazvočni izvid o.k. Prebrala sem da se dajejo Diane-35 v primeru cist na jajniku.
Katere KT tablete bi mi svetovali?

Po dogovoru naj bi se vedno pričelo z jemanjem KT z najmanj hormoni, nato pa se jih zamenja za take z večjim odmerkom, če se pokaže potreba. Za prvo jemanje so torej primerne prav vse KT tretje generacije, ki ste jih navedli in še katera (Minulet, Femoden, Cilest, Marvelon ipd.) Prav nobena od njih nima posebne prednosti pred drugimi.

New Report

Close