Diagnoza
Pozdravljeni,
malo sem se obotavljala, pa sem se končno ojunačila, da vam pišem. Bila sem na UZ ščitnice, po pregledu krvi (TSH 4,6, FT4 11,4, FT3 3,5). Dobila sem diagnozo kronično vnetje ščitnice s hipotirozo in nodus s kalcinacijami velik 7 mm. Ker pazim kaj jem se vseeno redim (jemljem tudi antipsihotike). Ne vem več kako naj si pomagam, da bi mogoče vsaj na začetku ustavila pridobivanje teže in ko bi že držala težo poskusila z hujšanjem. Jem veliko sadja, zelenjave malo v glavnem solate, je pa res, da pojem več kruha. Če imate kakšen nasvet, bi bila zelo vesela. Moti me tudi nodus s kalcinacijami, ker je zdravnik omenil, da ga je treba opazovati – naročena sem čez pol leta. Predpisal mi je tudi Euthyrox.
Hvala za pomoč in nasvet
Za tvoje težave je krivo pomanjkanje ščitničnega hormona in Euthyroks, ki je ta hormon, ti bo zagotovo ublažil če ne že odpravil težave.
Dokler ne urediš hormonov, ti hujšanje ne bo kaj dosti pomagalo, lahko pa primerna prehrana zavira naraščanje teže. Kruh in veliko sadja to zagotovo ni 🙂 kar verjetno veš že sama.
Nodus je seveda trba imeti pod kontrolo, da se vidi kaj se z njim dogala. Lahko je popolnoma neškodljiv, lahko pa se spremeni v kaj škodljivega in če je pod kontrolo, je OK. Polletna kontrola je vredu, nekaterim dajo pa celo kontrolo na 2 leti, kar je za moje (laične) pojme čisto premalo.
Lepo pozdravljeni še enkrat nujno rabim pomoč pri hujšanju, sedaj sem zmanjšala obroke in sem celo 1,5 kg shujšala, potem pa sem 1 dan normalno jedla in se zredila za 2 kg. Ker imam pomanjšano delovanje ščitnice in poleg tega tudi jemljem antipsihotike, ki povečujejo telesno maso, sem že čisto obupana – kje se bo ustavilo, če se sploh bo. Kako naj trajno shujšam? Na srečo imam psa in grem sedaj z njim ven vsaj 2 x dnevno po 1/2 do 3/4 ure, to mi pomaga, sem pa še vedno utrujena, že sedaj tehtam 111,6 kg in si več res ne bi rada privoščila, poleg tega sem se pred ščitnico z jemanjem antipsihotikov zredila iz 53 kg na 105 kg (v 19 letih), ostalo sem pridobila sedaj ko so mi ugotovili pomanjkanje ščitničnih hormonov – to je v roku cca. 1 meseca. Prosim za nasvet kako za zmeraj shujšati in obdržati težo.
Najlepša hvala
Zelo težko je takole svetovati hujšanje, ker so vpletena zdravila in je vsak človek scvoj individuum.
V takem primeru kot je tvoj, ko ti nagaja tako ščitnica kot antidepresivi, bi bilo morda smiselno poiskati strokovno pomoč pri hujšanju. Nekega zdravnika, ki se spozna na stanje tako telesa kot duševnosti. Težko se je sam spopadati s tem ..
Morda je kaka specialna ambuanta v tvojem zdravstvenem domu, ali na polikliniki na endokrinologiji, ali pa se obrni na koga privat – dr.Sentočnik, dr.Pirnat in podobno. Strokovnjak ti res lahko pomaga, obenem pa še dodatno nadzoruje hormone.
Forum je zaprt za komentiranje.