Najdi forum

diagnoza kopb

Spoštovani!
Stara sem 34 let in sem bivša kadilka. Ne kadim 8 let, prej sem pa kadila 10 let/20 cig/dan. Spomnim se, da sem bila tudi v otroštvu zelo izpostavljena cigaretnemu dimu. Pred kratkim sem bila povabljena v referenčno ambulanto, kjer mi je medicinska sestra opravila spirometrijo. Rezultati so pokazali na blago obstrukcijo (TI 68%). Nato mi je naredila še bronhodilatatorni test, ki je bil negativen. Rada bi Vaše mnenje – Ali to zadostuje za diagnozo kopb? Ali so potrebne še dodatne preiskave? Ali lahko zdravnik splošne medicine postavi diagnozo kopb? Kdaj je potrebno začeti z zdravili? Naj povem, da težav z dihanjem nimam. Občasno malo kašljam in izkašljujem sluz, večinoma zjutraj in ni povezano z prehladom. Ali je to normalno, saj ne kadim več? Moram pa tudi sporočiti bralcem foruma, ki še kadijo, naj takoj prenehajo. Tega čudovitega občutka se ne da opisati, to je potrebno občutiti. Sploh si ne predstavljam več, da bi kadila in se samo še sprašujem zakaj je bilo tega sploh treba. Med prebiranjem tega foruma sem zasledila tudi, da kopb povezujete z depresijo. Zakaj??
Najlepša hvala za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Sabina

Spoštovana,

zapora dihal je pri vas zares mejna. Predvsem svetujem, da ob priliki ponovite spirometrijo.
Res pa je, da ste kadili 10 let, kar je pri osebah, ki so še posebj občutljive za škodljivosti cigaretnega dima povsem dovolj za razvitje začetnega KOPB. Še posebej pa pri tistih, ki imajo pomanjkanje encima alfa1antitripsina. Vsekakor naj vam izmerijo krvno koncentracijo tega encima.
Seveda je pa najdbo zapore dihal pri mladi osebi, še posebej če je docela neodzivna za bronhodilatatorje, temeljito za preučitii. KOPB je namreč v vaši starosti prej kot ne izjema.
Morda pa imate neko zaporo v zgornjih dihalih? Nek proces v sapnici ali v medpljučju? Tudi ta stanja se kažejo z zaporo in negativnim bronhodilatatornim testom. Predlagam, da vam opravijo dodatne preiskave, kot slikanje pljuč, dodatne preiskave pljučne funcije itd.
Mimogrede. Hudosti KOPB ne določimo po stopnji zapore ampak po obsegu zmanjšanja FEV1.
Vprašujete za depresijo. Ta bolezen zelo pogosto spremlja mnoge kronične bolezni, ne samo KOPB. Vzrok je neznan. Ker pa si delita depresija in KOPB mnoge simptome, je diagnoza depresije pri bolnikih s KOPB zelo pogosto zgrešena.

Lep pozdrav,

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close