Najdi forum

Diagnoza ICI

Spoštovani, na vas se obračam za mnenje o naslednji situaciji.

Noseča sem 19t in 2d, na včerajšnjim pregledu sem dobila diagnozo ICI z dolžino materničnega vratu 23mm zaprt. S plodom je vse v redu, plodovnice je tudi dovolj. Predpisan mi je bil Utrogestan 1x dnevno 200mg in navodilo naj čim več počivam. Naslednji pregled imam šele čez 4 tedne. Zelo me skrbi, da je naslednji pregled predaleč in da se bo stanje do takrat poslabšalo do kritične mere. Mogoče še ta podatek.. pred enim mesecem je bil MV dolg 36mm.

Ali bi bilo smiselno pri tej diagnozi tako zgodaj v nosečnosti prositi za dodatni pregled?

Naj omenim še, da je to moja prva nosečnost, do nje pa smo prišli po IVF postopku. Imela sem tudi histeroskopijo, kjer je bila odstranjena maternična pregrada. Mogoče sem zaradi vsega preveč v skrbeh, vendar vseeno prosim za vaše mnenje.

Odgovor na objavo uporabnika
Maja916, 17.12.2025 ob 19:54

Spoštovani, na vas se obračam za mnenje o naslednji situaciji.

Noseča sem 19t in 2d, na včerajšnjim pregledu sem dobila diagnozo ICI z dolžino materničnega vratu 23mm zaprt. S plodom je vse v redu, plodovnice je tudi dovolj. Predpisan mi je bil Utrogestan 1x dnevno 200mg in navodilo naj čim več počivam. Naslednji pregled imam šele čez 4 tedne. Zelo me skrbi, da je naslednji pregled predaleč in da se bo stanje do takrat poslabšalo do kritične mere. Mogoče še ta podatek.. pred enim mesecem je bil MV dolg 36mm.

Ali bi bilo smiselno pri tej diagnozi tako zgodaj v nosečnosti prositi za dodatni pregled?

Naj omenim še, da je to moja prva nosečnost, do nje pa smo prišli po IVF postopku. Imela sem tudi histeroskopijo, kjer je bila odstranjena maternična pregrada. Mogoče sem zaradi vsega preveč v skrbeh, vendar vseeno prosim za vaše mnenje.

Zelo razumem, da ste v skrbeh.

Ob zaprtem materničnem vratu, ki v 19 tednu meri 23 mm, je tveganje za prezgodnji porod pred 37. tednom okoli 30-40%. S progestronom (Utrogestan 200 mg zvečer v nožnico) in zmernim počitkom se to tveganje pomembno zniža.

Upam, da so vam odvzeli bris za patogene bakterije. Okužbe nožnice so namreč pomemben dejavnik, ki brez zdravljenja poslabša prognozo.

Pregled prej kot čez 4 tedne ni potreben, ker ni predvidena nobena intervencija. Morda bi bil smiseln le zato, da bi bili vi bolj mirni.

Svetujem, da si vsak dan privoščite nekaj krajših sprehodov (15-20 min) na svežem zraku. Strogo ležanje ne prepreči prezgodnjega poroda. Pomembno je, da so opazili, da je vrat kratek in ste dobili progesteron. To je edina terapija, ki dokazno zmanjša tveganje za prezgodnji porod. Kirurški poseg – zavezanje materničnega vratu, cerclage – je indiciran le pri ženskah, ki so že kdaj rodile prezgodaj.

Če bi se pojavile dodatne težave – krči, tiščanje navzdol, izcedki – pa pojdite v urgentno ambulanto.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close