Diagnoza ANS
Starost: 5 mesecev
Hodivana fizioterapije.
Napisala bom iz zadnjega izvida razvojne ambulante:
Blažje težave pri kontroli glave z nakazanim opisto tonusom in prevladovanjem ekstenzijskih nad fleksijskimi vzorci. Večja vzdražljivost.v gibanju je čutiti pomanjkanje komponenet rotacij. V socialnih interakcijah je dobro in primerno odziven. Nadaljevali bomo z začeto redno NFTH obravnavo.
Prosim za razlago, kaj si lahko obetam pri tej diagnozi v nadaljnem razvoju sinčka. kakšna je praksa in kakšni so možno worst scenariji.
trenutno hodiva 1x na teden na terapijo. Bi bilo dobro še dodati kakšno samoplačniško urco ?
Prav lep pozdrav…
Drejča,
Za pravilno delovanje (gibanje, držo) morajo mišice biti pravilno napete. Pri drži (hoji, sedenju in podobno) morajo mišice v ravnovesju, kar pomeni da so ene bolj, druge manj napete in da je tonus (napetost) vseh mišic primeren. Če so mišice preveč ali premalo napete sta gibanje in drža ovirani ali otežkočeni.
Ekstenzija = iztegovanje
Fleksija = upogib, sproščanje
»Prevladovanjem ekstenzijskih nad fleksijskimi vzorci« = mišice so preveč napete in niso v potrebnem ravnovesju (kar se mogoče tudi vidi, da glavico tiši preveč nazaj).
Pri gibanju, drži mišice zavzamejo različne vloge. Včasih so v vlogi ekstenzorja (in so bolj napete), včasih pa v vlogi fleksorja (in so manj napete). Za gib mora biti usklajeno delovanje ekstenzorskih in fleksorskih vlog mišic usklajeno. Če so mišice preveč ali premalo napete, je gibanje in drža otežkočeno, otežkočena pa je tudi rotacija (npr. premiki levo – desno, nagibi) in gibanje.
Worst scenarij je odvisen od tega, ali je prevladovanje ekstenzijskih nad fleksijskimi vzorci prisotno le v vratnem delu ali še kje (v izvidu je omenjena večja vzdražljivost.v gibanju – kar bi lahko pomenilo, da je tonus tudi na drugih delih telesa malce povišan); od tega kako se je stanje že izboljšalo z FTH; kako otrok gibalno napreduje in podobno.
Drža in kontroliranje glave je po drugi strani osnova za različna gibanja (npr. »pasenje kravic, plazenje…).
Kaj pomeni izvid in kaj se predvideva, vam bo najbolj znal pojasniti fizioterapevt in pediater v razvojni ambulanti, ki vašega otroka najbolje poznata. Moji odgovori so namreč bolj splošni.
Kar se tiče fizioterapije – sama sem mnenja, da je najbolje obiskovati samo enega fizioterapvta (bodisi privat ali preko ZD). Naj vam bo pomembno, kako zna delati z otrokom, kako ste z njim zadovoljni vi, kako vam odgovarja na vaša vprašanja. Če mislite, da bi vaš otrok potreboval več fizioterapije, se pogovorite z fizooterapevtom, sicer pa je pomembno, da se dosledno držite navodil in vaj, ki vam jih daje.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Prav lepa hvala za odgovor, pa vendar me zanima še:
1. Ali je mogoče, da ima otrok po takšni diagnozi kakšne psihične posledice? Če ja, kakšne ?
2. Glede na napisano, predvidevam, da ima otrok lahko tzeže pri npr. motoričnem razvoju in posledično npr. pozneje shodi, se plazi ipd…?
3. Je mogoče, da zadeva v popolnosti izzveni, oz. se pozdravi ? Ali so v vsakem primeru kakšne posledice ?
Lp,
Dejka
Drejka,
na vaša vprašanja ni enostavno odgovoriti, predvsem zato ker imam premalo podatkov in ker otroka ne poznam. Prav zato vam bom odgovorila “bolj na splošno”:
1. Najbrž ste s pojmom “psihične posledice” imeli v mislih motnjo v duševnem razvoju. Kako se bo otrok razvijal tudi na kognitivnem (miselnem področju), je odvisno od različnih dejavnikov (npr. dodatne nevrološke težave) kot tudi, kako se otrok v danem trenutku razvija. Sam motorični primanjkljaj ali motnje še ne pomeni, da bo otrok imel tudi motnjo v duševnem razvoju.
2. Kot sem napisala, drža in kontroliranje glave je osnova za različna gibanja. Lahko, da otrok, ko bo to osvojil, ne bo imel več težav (čeprav bo kasneje shodil, se plazil). Lahko da veščine ne bo v popolnosti osvojil ali le delno, kar se bo »poznalo« tudi pri nadaljnjem motoričnem razvoju.
3. Lahko izveni, lahko ne.
Na vsa vprašanja vam bo bolj konkretno znal odgovoriti fizioterapevt, ki otroka tudi bolj pozna.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
pozdravljeni
moj 6 messečni otrok je od 5 meseca naprej pričel pri polaganju na trebuh zategovati ročice nazaj, pričel je plavati. trudimo se izvajati pravilni handling z otrokom vendar pojav ne izzveni. njegova pediatrinja pravi da je z njim vse vredu in da ga ne bo mučila z razvojno ambulanto. mene pa stvar vseeno zelo skrbi saj se bojim ,da bo imel kakšne posledice v kasnejšem motoričnem razvoju, pri plazenju ali hoji,
mi lahko posredujete kakšne vaje, kako in kako pogpsto se v tem primeru izvajajo z otrokom saj zgleda do razvojne ne bova prišla. ali pa mi lahko posredujete informacijo ali v pomurju ali podravju obstaja kakšna registrirana samoplačniška fizioterapevtka-terapevt.
najlepše se zahvaljujem in vas pozdravljam
nata
Natagor,
za nasvet povprašajte Barbaro na : http://med.over.net/forum5/list.php?42.
Čeprav je na področju Podravlja veliko fizioterapevtov (za Pomurje pa nimam podatkov) ne delajo prav vsi z otroci ali dojenčki. Svetovala bi vam, da se obnete na npr. nevrofizioterapevtsko Potrč Jožico.