diabetik – ali naj se cepim?
Spoštovani,
prosim vas za nasvet, ali naj se cepim proti gripi. Letos so mi odkrili diabetes II, zdravim se s tabletami (antidiabetik metforminum).
Gripe nisem imela zadnjih 5 let, sedaj se je pa malo bojim. Bolj kot same gripe se bojim stranskih učinkov tablet, ki bi jih morala ob gripi jemati.
Opazila sem namreč, da mi (moj dolgoletni zaveznik pri prehladih in gripah) Aspirin sedaj škodi ob istočasnem jemanju antidiabetikov (prej mi nikoli ni aspirin škodil). Že po naravi nisem tabletoman, alergična sem na tri vrste antibiotikov, tableto aspirina vzamem le ob glavobolu ali menstrualnih bolečinah.
Prav tako mi prosim svetujte, ali naj tudi otroka (14 in 16 let) letos cepim. Do sedaj še nista bila nikoli cepljena proti gripi, zadnjih 3 – 4 leta pa tudi nista imela gripe.
Kako naj vem, ali sem alergična na cepivo in se zato ne morem cepiti. Kako naj vem, ali sta otroka alergična na cepivo.
Ali naj se raje opremim s pripravki, t.i. zaviralci (nevraminidaz).
Hvala
Cepljenje proti gripi je koristno za vse ljudi, ki nimajo kontraindikacij za cepljenje, tako za odrasle kot za otroke. S cepljenjem namreč pri večini cepljenih oseb sprožimo nastanek protiteles, ki posameznika zaščitijo pred boleznijo ali pa povzročijo, da bolezen poteka z blažjo klinično sliko.
Kontraindikacije pa so: alergija na jajčno beljakovino, alergija na polimiksinijev B-sulfat, znane alergije po prejšnjem cepljenju, akutna vročinska bolezen, akutna okužba. Pomožne snovi v cepivu so: formaldehid, dietileter, saharoza, polisorbat 80, raztopina pufra (pH 7,2), ki vsebuje: natrijev klorid, kalijev klorid, magnezijev klorid heksahidrat, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, kalijev dihidrogen fosfat in voda za injekcije.
Polimiksinijev B sulfat je prisoten v sledovih.
Cepljenje proti gripi (povzročeni z virusom influence) od 6 mesecev naprej, je še zlasti priporočljivo zlasti za naslednje skupine:
• Odrasle in otroke, če bolehajo zaradi sledečih bolezni:
– kroničnih bolezni srca in/ali obtočil
– kroničnih bolezni dihal
– kroničnih bolezni ledvic
– sladkorne bolezni ali drugih kroničnih presnovnih bolezni
– kronične anemije
– prirojene, pridobljene ali jatrogene imunske pomanjkljivosti
• osebe, starejše od 60 let
• osebe, pri katerih obstaja pri opravljanju poklica večje tveganje za okužbo ali osebe,
ki lahko pri svojem delu bolezen prenesejo na druge ljudi
• večje skupine v primeru epidemije ali pandemije
Pri bolnikih z neko osnovno boleznijo je možnosti za zaplete ob gripi več.
Kar se alergije tiče, verjetno veste, ali ste vi ali otroka kadarkoli po kakršnemkoli cepljenju reagirali preobčutljivo (izpuščaj, urtika, motnje dihanja, dušenje, otekanje v področje ust, padec krvnega tlaka, …);
veste, ali reagirate s podobnimi znaki ob uživanju jajc…;
oziroma veste, ali ste po kakršnemkoli zdravilu ali hrani reagirali s podobnimi znaki.
Če niste, potem nimate znane preobčutljivosti za cepljenje proti gripi in se lahko cepite.
Z zaviralci nevraminidaz se je opremiti koristno, morate pa vedeti, da je eno “terapija”, ko z zdravili skrajšujete potek bolezni, drugo pa “preventiva”, ko poskušate z zdravili preprečiti nastanek bolezni. Če se odločite za preprečevanje nastanka bolezni z zdravili, je potrebno zdravila jemati ves čas tveganja za okužbo – vsak dan (kar pomeni par mesecev, ko je tveganje za okužbo z gripo pač največje). O jemanju zdravil v preventivne namene se je vsekakor potrebno posvetovati z izbranim zdravnikom, (tudi zaradi medsebojnega vpliva zdravil, ki jih že jemljente v druge namene). Morate tudi vedeti, da jemanje zdravil nikakor ni zamenjava za cepljenje, kar navaja tudi proizvajalec samega zdravila.
Pozdrav!
Nina