Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Diabetes tipa 2 in zdravila za samozdravljenje ter

Diabetes tipa 2 in zdravila za samozdravljenje ter

Spoštovani,

Zanima nas, katera zdravila brez recepta so primerna za odrasle diabetike (tip 2, kontrola diabetesa s prehrano, gibanjem, itd., zaenkrat nobenih zdravil) pri prehladu, gripi, glavobolu, zobobolu, vročini, kašlju, izkašljevanju, itd.

Ali je res, da naj bi diabetiki uporabljali čim manj zdravil na recept in brez recepta? Tu mislimo na na zdravila in pripravke za zdravljenje zgoraj omenjenih bolezni in težav, in ne na zdravila za zdravljenje diabetesa.

Vsepovsod slišimo, kako koristni in potrebni so vitamini, antioksidanti, itd., in ogromno jih lahko kupimo v lekarni. Kar nekaj jih seveda dobimo z zelenjavo in sadjem. Katere vitamine in antioksidante iz lekarne in v kakšnih količinah lahko jemljejo diabetiki?

Ali so mandarine in sveže stisnjen sok pomaranč priporočljivi za diabetika?

Prosimo za vaš natančen odgovor.

To je zelo pomembno, ker – kakor verjetno tudi sami veste – npr. tudi vsi sirupi proti kašlju in za izkašljevanje za odrasle niso primerni za diabetika. Nazadnje smo v lekarni dobili sirup Panatus in tablete Panatus, oboje je brez sladkorja in naj bi bilo primerno za diabetika. Rezultatov iz prakse še nimamo, ker ga še ni bilo potrebno uporabiti.

Spodaj navajamo nekaj več podatkov glede našega diabetika (po potrebi lahko skrajšate naše pismo za objavo), mogoče vam bodo v pomoč pri vašem odgovoru:

Naš diabetik je starejši gospod, januarja 2001 bo dopolnil 70 let, in letos maja so mu odkrili povišan sladkor v krvi. Od takrat naprej redno meri sladkor na tešče, je pogosto in v majhnih količinah zelenjavo, stročnice, riž, ter cerealije, skoraj ne je maščob, več ali manj redno telovadi po 30 minut zjutraj in hodi na sprehode zvečer (razen takrat, ko je na poslovni poti), in ima precej odgovorno in stresno delo.

Od sadja v zimskem času redno je mandarine, ki jih ima rad; na splošno pa včasih jabolka (ne sladka), sicer pa ni ljubitelj sadja. Pije 5 – 6 – 7 kozarcev vode na dan, zvečer skodelico toplega mleka z 0 % maščob, zjutraj pa skodelico kave z mlekom (1.4 % maščobe), nato pa cornflakes z mlekom z 0 % maščob. Občasno pije tudi sveže stisnjen sok pomaranč.

Gospod nikoli ni bil debel, od maja naprej pa je še shujšal, tako da niti rahlega trebuščka nima več. Ko se mu je teža ustalila, je imel 52 kg (visok je 164 cm), v zadnjih 15 dneh pa se je ob isti prehrani in aktivnostih zredil za 2.5 kg, in ima sedaj (danes) 54.5 kg. Prej je v najbolj “debelih” časih imel 55 – 56 kg.

Ta teden, 4. 12., je začel smrkati in kašljati na poslovni poti v tujini, nato je vzel v sredo, četrtek in petek zvečer po dve tableti “Kapsule proti gripi”. Odkar je vzel te tablete, je nivo sladkorja v krvi zjutraj na tešče vsak dan višji; v petek je bil 7, danes, v nedeljo, pa celo 8. Sicer pa se počuti normalno, nič utrujeno. Seveda je s tabletami “Kapsule proti gripi” takoj prenehal. Seveda je takoj prenehal piti sveže stisnjen sok pomaranč in verjetno bo tudi mandarine prenehal jest – pravi, da eksperimentira, katera snov ali živilo mu dviguje sladkor v krvi.

Sicer pa ima na splošno vrednost sladkorja med 6 in 7, odvisno od raznih faktorjev – stres, potovanje, intenzivna intelektualna dejavnost (npr. veliko zahtevnih in napetih sestankov, včasih po cel dan – mogoče zveni smešno, vendar smo ugotovili, da mu v takih primerih sladkor rahla naraste). Res pa je tudi, da včasih nikakor ne moremo odkriti vzroka za povišan sladkor v krvi.

Za vašo informacijo:
“Kapsule proti gripi” je izdelal Galenski laboratorij, Lekarna Ljubljana, Tbilisijska 87, Ljubljana. Ob nakupu nas v lekarni niso opozorili, da povzročajo povišan krvni sladkor pri diabetikih (morda tudi pri zdravih ljudeh, ker pa mi ne merimo sladkorja v krvi in ker nam trebušna slinavka deluje dobro, tega niti ne vemo???). Njihova sestava za eno kapsulo, kakor piše na steklenički, je:
chinini chloridum 0,050 g
coffeinum 0,060 g
paracetamolum 0,125 g
propyphenazonum 0,125 g

Vemo, da ne morete komentirati izdelkov in proizvodnje Galenskega laboratorija, zato je to zgolj v vašo vednost.

Najlepša hvala za vaš odogovor.

Lep pozdrav,

Zarja
Ljubljana
E-mail: [email protected]

Spoštovani!

Zdravila: sladkorni bolnik naj ne bi užival zdravil, ki vsebujejo steroide (navadno v injekcijah za blokade, včasih pri bolečinah v križu; včasih kot tablete pri težki obliki astme, revmatoienme artritisu, odpovedi ledvic ipd.) in sirupov, v katerem je sladkor. Pri ostalih ni ovir.

Bolezen: vsaka infekcija (zalsti z vročino) dvigne raven krvnaega sladkorja, zato omenjene tablete nikakor niso vzrok za povišanje krvnega sladkorja, temveč bolezen.

Dieto ima odlično, čeprav ni jasno zakaj se je v tako kratkem času zredil. V bistvu vsaka hrana dvigne raven krvnega sladkorja. Bistvena razlika je v dvojem: Energetsko bolj revna hrana (sadje, zelenjava, temni kruhi, žitarice) to storijo počasi in dlje vzdržujejo občutek sitosti. Namesto soka je bolj pametno jesti celo sadje, ker je tekočina tudi hitreje prebavljiva in povzroča večja nihanja krvnaga sladkorja. Do 7,8 je srpejemljiva vrednost, idealna seveda do 6,0.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close