dg. Ruptura et incarceratio menisci medialis genus dex
Pozdravljeni
Včeraj sem bila pri ortopedu na pregledu ter prejela blokado v koleno, Zdravnik mi je dejal da naj grem za 20 minut na sprehod da bova videla kako bo s kolenom ali bo popustilo ali ne. Seveda po 20 minutah ni popustilo ne zakrčenost in ne bolećnina v kolenu. Danes je sicer koleno malce bolj gibljivo vendar še zdaleč ni ok. Zakrčeno in boleče je še vedno. Zdravnik mi je dejal da naj doma še ta teden naprej malce poskuša gibati koleno veliko tudi mirovati , Naj povem da koleno konstantno gibljem kolikor se le da vendar je ta gib zelo okrnjen. Drugače je dejal da bo potrebna operacija
Ker pa mi ni natančno povedal kakšna opreacija sedaj prosim če mi boste lahko vi kaj več povedali kakšna bi bila operacija zame glede na te izvide. Ali je to lokalna operacija ali je zahtevnejša.
Prilagam izpisan izvid zdravnika
STATUS Desno koleno je sinovialno zadebeljeno v 20%-ski flektorni kontrakturi, iztegnitev ni mogoča. Palpatorna močna bolečina medialno, poskus kolateralnega odprianja v valgus je tudi boleč medialno, čeprav večjega odpiranja na zaznam. Mogoče nekoliko podaljšan Lachman, vsekakor Pivot Schifta ne dovoli, flekskija gre do 90%
MNENJE: Danes napravim i.a blokado desnega kolena. Teden dni je koleno potrebno čuvati večjih obremenitev. V primeru bolečine hladiti, masirati z aniflogistikom ter prer os prejemati NSAR v polni dozi ( to mi ni razložil kaj je to ??? ) so to kakšni antibiotiki ali kaj.
Potrebno je večkrat dnevno razgibavati.
Klinična kontrola čez en teden.
V primeru,, da se koleno ne bo sprostilo, bomo indicirali operacijo.
DG. RUPTURA ET INCARCERATIO MENISCI GEN DEX,
Prosim za vašo obrazložitev glede operacije in glede diagnoze. Zdravnik mi namreč ni kaj dosti dal podatkov o poškodbi. Samo to da je menda vkleščen miniskus in morda natrgane sprednje vezi ali je to morda to??
Lilijana
Spoštovani,
glede na opis stanja, je najverjetnejši razlog omejene gibljivosti res strgan meniskusa, katerega strgan del se je pomaknil v sredino kolena. Zelo verjetno bo potrebna artroskopska operacija, v kateri bodo bodisi zašili (kar je boljše) ali pa delno odstranili strgan meniskus. Takšno operacijo se lahko izvede v lokalni, spinalni ali splošni anesteziji. Sam priporočam zadnji dve.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih