Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dexametazon

dexametazon

Spoštovani,

Otrok je imel konec decembra sedem let. Od prejšnjega četrtka do torka je imel povišano temperaturo do 39,2 (smo zbijali), od srede do petka je bil čez dan brez temperature, zvečer pa mu je vsakič spet narasla od 37,7 do 38,1 in do jutra sama izzvenela. V nedeljo smo bili na Metelkovi, laboratorij je pokazal na virusno okužbo (vem samo podatek CRPja: 22), saturacija je bila 93%, pljuča čista. V ponedeljek je bil na pregledu pri nadomestni zdravnici, ker je bil naš pediater odsoten, slišala je neke razlike med levo in desno stranjo pljuč, ker redni laboratorij ni več delal, je bil izmerjen zgolj CRP, ki je bil 17, saturacija je bila okrog 95, nisem pa prepričana. Naslednji dan smo bili pri našem zdravniku, ki je rekel, da so pljuča čista. Včeraj smo bili ponovno na pregledu, pljuča čista, je pa močno kašljal in dobil inhalacije adrenalina ter recept za sirup dexametazon, 2,5 ml 2x na dan, za cca šest dni oz. dokler kašelj ne postane sočen. Včeraj zvečer mu je spet narasla temperatura na 38, v tem času je imel med 35-39 vdihov na minuto, znakov težjega dihanja nisem opazila, ko je zaspal se je dihanje umirilo, kljub dexametazonu ga je napadal kašelj, na zadnje zjutraj, ko je dobil drugo dozo sirupa. Danes je brez temperature, vdihi so do 30/min, pokašljuje občasno (delno mokro, delno se še sliši kovinski zvok), sicer pa pravi, da se počuti OK in se igra z legicami.

Zanima me ali moramo k zdravniku prej kot v ponedeljek popoldne, ko smo naročeni, glede na vdihe oz. celotno situacijo? Ali je dexametazon res potreben, in če ja, do kdaj? Ali bi moral ponovno v laboratorij, v petek je namreč zdravnik rekel, da ni potrebe in ali bi bila krvna slika zaradi dexametazona lahko neustrezna?

Že v naprej sem vam najlepše zahvaljujem za vas čas in pomoč.

Tanja

Z Dexametazonom zdravimo ambulanto, torej takrat, ko otrok lajajoče kašlja in ima pisk pri vdihu ali tudi pri izdihu (stridor), torej ko menimo, da ima obstruktivni laringitis. Dobi ga v ambulanti. Deksametazon ni zdravilo za zdravljenje kateregakoli drugega kašlja. In zato tudi ni v redu, da se ga predpisuje za tako dolgo jemanje doma. Kortikosteroidi so odlična zdravila, vendar za točno določena stanja in točno določeno trajanje.
Če je kašelj še vedno lajajoč s piskom pri vdihu, je potreben pregled in pojasnitev. Suh kašelj pa zdravimo z vlažnimi inhalacijami in domačimi ukrepi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close