Deteljica
Že nekaj časa razmišljam, po včerajšnjih Trenjih pa sem še malo bolj zmedena. Naj razložim v čem je stvar. Pred dvema mesecema sva z možem oddala vlogo za posvojitev na našem CSD. Edina informacija, ki sva jo ob tem dobila je bila, da s tem nimajo nobenih izkušenj ( v treh letih sva bila drugi par, ki sva oddala vlogo), da pa naju lahko vključijo v Deteljico, kjer nama bodo pomagali. Dobila sva vabilo od Deteljice (kjer me je najprej zbodlo to, da je kar že vabilu na prvi razgovor priložena položnica za prostovljni prispevek 12.000 SIT), šla na razgovor in prišla ven z mešanimi občutki. Zavedava se, da pomoč potrebujeva v obliki čimveč informacij. Motilo pa naju je, da so naju hoteli prepričati, da je z nama nekaj narobe, da naju morajo “zdravit”, ker sva že kot par v hudih težavah, ker se soočava z nepolodnostjo. Jaz se ne vidim tako, z nama je vse v redu.
Kljub temu sva se že skoraj odločila, da se vključiva, ker pač nisva vedela kje drugje dobiti kakšne informacije. Zdaj pa berem, da program traja tri leta! Poleg ponedeljkov še nedeljski pohodi – resnično ne vem, če nama bo to koristilo, ali pa bo vodilo do dodatnih obremenitev, napetosti in zaradi preobremenjenosti nepotrebnih prepirov med nama.
Na vas se obračam s prošnjo, da mi ponudite alternativo. Ker sem glede Deteljice v dvomih, na svojem CSD pa na pomoč ne morem računati me zanima ali grem z vlogo lahko še na kakšen drug CSD? Govorilo se je namreč o poenoteni bazi, kaj je s tem? Gospa iz CSD Domžale je namreč včeraj v Trenjih govorila o nekem programu, ki ga oni izvajajo, če sem prav razumela. A mi lahko svetujete, na katerem CSD so glede posvojitev dobro podkovani?
Za vso pomoč se vam zahvaljujem.
Teja
Poskusiš lahko na CSD Domžale. Na zadnje so bili oni izbrani za izvajanje izobraževanja za pridobitev rejniške licence. Morda ti bodo dali kakšno dobro informacijo tudi glede posvojitve oz. kam se še obrniti.
Sicer se pa moraš zavedati enega – tvoj oz. vajin matični CSD je odgovoren za vaju. On vama mora dajati vsa potrdila, vse napotke in, če ti Deteljica ne ustreza, poskušaj na svojem centru doseči to, da ti povedo vse kar te zanima.
Poenotena baza pa (po mojem mnenju) ne pomeni nič drugega kot to, da bomo vsi navedeni na enem mestu. Kaj pa se bo zgodilo, ko bo nekdo na prvem mestu? Recimo 28 let star par, otrok, ki naj bi šel v posvojitev ali rejo pa star recimo 15 let? Moram reči, da mi te poenotene baze niso popolnoma nič jasne. Če gre zgolj za preštevanje, nas imajo že tako in tako preštet!
Vsekakor veliko sreče !
Nevem zakaj se moraš udeleževati sestankov v društvu Deteljica če ti to ne odgovarja. Midva z možem sva se udeležila samo programa, ki so ga izvajali na CSD-ju. Potekal pa je 1 X mesečno. Slišala pa sem že veliko pripomb na to društvo. Čeprav sama tega ne poznam. Vendar ni pogoj za posvojitev udeležba na teh sestankih je pa zaželjeno. Kar se tiče društva Deteljica prekini če ti ni všeč.
Pripravljamo predstavitev Društva Deteljica na naših straneh, veliko bo tudi informacij in strokovnih člankov, kjer bodo uporabniki lahko prebrali, kako, kje, kakšen postopek, primerjave s tujino, življenjske zgodbe, izkušnje posameznikov…ki bodo morda kaj v pomoč. Sicer pa upam, da boste informacije dobili na kakšnem centru.
Hvala obema za odgovor. Mateja, žal na mojem CSD ne obstaja noben program glede posvojitev. Ne maram javno kritizirat, kateri CSD to je, bom pa vsekakor povedala odgovornim, da naj se malo bolj potrudijo in se malo izobrazijo tudi v to smer. Mateja, mi lahko prosim poveš, na katerem CSD si se teh sestankov udeleževala?
sory teja – v temi pa še malo o oddaji…
Tko da sem ti skopirala.
Kar se tiče izobraževanja: midva sva obiskovala izobraževanje v skupini in sem bila na pol zadovoljna. Na eni strani izveš nekaj novega iz psihologije, srečaš pare v isti godlji, po drugi strani pa imaš občutek-če se ne eden od para slučajno ne udeleži srečanja (zaradi službenih razlogov) da te strokovni delavci milo rečeno čudno gledajo.
Te kaj konkretno zanima?
Mogoče ti bomo lahko pomagali s skupnimi močmi.
Lahko mi pišeš tudi na mail:
[email protected]
Lep vikend.
No moje mnenje o deteljici je danes verjetno že znano :-)))
teja tako kot tit, če rabiš pomoč ti lahko pomagam po svojih močeh. Če mi na mail lahko napišeš kaj več bi to bilo še lažje. Vedi da so tudi posvojitelji ki jim je uspelo in so vedno pripravljeni ponuditi pomoč.
Sama se z razmišljanjem deteljice ne strinjam. Pač ne razmišljam enako oni pa ne sprejemajo drugače mislečih. Moje mnenje je da je to tri letno pranje možganov in da marsikdo zato obupa.
Pa da ne bo pomote..podpiram njihovo delovanje dokler je to prostovoljno. Istočasno upam da bo s časom takih društev še več..po vsej Sloveniji.
Teja ti moraš vlogo oddati na tvojem centru, vendar po nasvete in pomoč se mirno obrni na kateri od centrov ki deluje dobro. Verjemi da ti bodo z veseljem pomagali.
no toliko za začetek…ti pa mirno postavi vsa vprašanja ki jih imaš.
Tudi nama so najprej poslali položnico in glede da si jo ti dobila za 12.000, je bila najina kar visoka, saj sva plačala 7 ali 6 let nazaj 10.000!
Najprej so naju vprašali, ali je plačana in ali imava odrezek sabo.Želeli so ga na vpogled………kaj se je dogajalo in govorilo naprej raje nebi takole javno, sem pa že napisala…..RAZOČARANJE in to GROOOZNO!!!!!
Če katerim takele zadeve odgovarjajo naj pač hodijo tja in se udeležujejo dejavnosti, nimam nič proti in še nikogar nisem hujskala proti njim.
Ker sem vsakodnevno v stiku z otroci pa mislim, da šolanje ni potrebno, saj jih kar že malo “poznam”, pa njihove izpade tudi, bi lahko rekla!
Vsak po svoje in svoji presoji, željah…….., sem pa na isti valovni dolžini kot Kitty
škratek
Pozdravljeni,
Deteljica opravlja koristno delo, a na zalost na zelo napacni predpostavki, torej predpostavki, da je z neplodnimi pari nekaj narobe in jih je potrebno zdraviti ( na podoben nacin kot odvisnike, se mi zdi). Taka predpostavka je seveda koristna, gotovo je laze kontrolirati ljudi, ki si jih preprical, da je z njihovimi custvenimi in mentalnimi kapacitetami nekaj narobe. Deluje tudi nekoliko na kultni osnovi, torej ce ne sprejmes oziroma dvomis o veljavnih nacelih, potem nisi z nami in moras ven. Pa kar pozabi na rejnistvo ali posvojitev. Deteljica lahko torej obstaja samo zato, ker je v Sloveniji vec posvojiteljev kot otrok za posvojitev.
Pa poglejmo na kateri drugi predpostavki bi lahko Deteljica opravljala svoje delo? Na predpostavki, da je starsevstvo posvojenemu otroku lahko zahtevna zadeva. Deteljica si prizadeva, da bi cim vec otrok, tudi starejsih, slo v posvojitev, mnogi skozi rejnistvo. Ker pa je starsevstvo starejsemu otroku, ki je morda pri roditeljih dozivel precej hudega, potem pa se se selil iz ene rejniske druzine v drugo, precej zahtevna zadeva, je priprava gotovo koristna. Prav tako se lahko zgodi, da si roditelji premislijo in do posvojitve ne pride. Tudi na to mora biti potencialni posvojitelj pripravljen. Itd., itd. Vse skupaj se dogaja v sodelovanju z nekaterimi enako mislecimi CSD.
Ce se bodo razmere v Sloveniji normalizirale in bodo mednarodne posvojitve bolj pogoste, se bo tudi Deteljica morala prilagoditi.
Nekaj dni sem bila odsotna, zato sem šele zdaj prebrala vse odgovore. Kitty, Tit, Mamica dveh punčk in ostalim – hvala za ponujeno pomoč. Vsekakor jo bom izkoristila, ko se mi bodo pojavila konkrenta vprašanja. Ta trenutek sem samo želela razčistiti glede Deteljice. Zdaj pa grem najprej še enkrat na naš CSD, ker moram razčistiti najprej z njimi določene stvari, potem pa gremo naprej.
Lep dan vsem skupaj.
Ko sem pred leti začela kalvarijo okrog CSDjev z vlogami za posvojitev, sem bila tudi na CSD Ljubljan Center, kjer je bila zaposlena (morda je še?) gospa ustanoviteljica Deteljice. Na prvi pogled se mi je taka skupina zdela zelo dobrodošla, strinjam se, da vsak potrebuje nekaj priprav, informacij in izkušenj. Ko sva se pogovarjali, mi je v oko občasno stopila kakšna solza in ostro je reagirala, da sem očitno še zelo daleč od primernosti in se bom najprej morala sprijazniti s svojo jalovostjo in to ponosno oznanjati celem svetu. Tako kot gospej, ki je nastopila v Trenjih mi je jasno povedala, da je Deteljica obvezna, če želiš posvojiti. Gospa se je zaradi razmer, ki niso omogočale rednega obiskovanja ‘vrgla’ v iskanje iz tujine. Ker ji je rekla, da če ne bo pri Deteljici, ne bo otroka.
Deteljica ima nekaj somišljenic na drugih CSDjih (zavedajte se, da so socialne delavke študirale na isti šoli, hodijo na iste seminarje in se med seboj dobro poznajo) in seznam pridnih članov, izmed katerih izberejo verjetno tisti par, ki je pri njej dobil največ čebelic. Bodite prepričani, da tak seznam kroži…
Alibaba, mislim, da ni pošteno, da govoriš stvari, ki so neresnične. Obiski sestankov na Deteljici niso za nikogar obvezni.
Ta seznam čebelic, ki kroži po CSD, bi pa res rada videla, ker sem že kar dolgo časa na “čakanju” in gotovo nimam čebelic?!
Mislim, da je namen foruma, da si bodoči posvojitelji delimo informacije in seveda lahko povemo tudi svoje mnenje. In ni nujno, da se s tem mnenjem kdo strinja.
Pomembno pa se mi zdi, da so informacije resnične, kakor tudi, da se ohrani nivo pisanje.
mi je žal, ampak mislim, da Alibaba ni daleč od resnice… poznam eno pridno, zelo prizadevno v društvu in zato vem, da je relativno hitro posvojila najprej enega, čez leto dni pa še enega otroka… čudno, da nekateri lahko kar dva, ko še enega ne moreš “dobiti”?
pa ne da sem ji fouš, ampak čudno pa je a ne?
pa brez zamere…
Da ne bo izgledalo vse tako črno, naj povem, da nama na CSD ni nihče vsiljeval oz. pogojeval Deteljice, res pa so nama na začetku povedali, da obstaja – kar pa sva že tako ali tako vedela, a naju je že takoj odbijal način dela. In nikoli več je niso omenili niti povprašali, če sva se vključila. In tudi nobenega spiska “pridnih Deteljičarjev” nimajo, saj sicer midva prav gotovo ne bi tako hitro dobila najinega fantka.
Kaj pa si mislim o Deteljici, pa sem že napisala v enem drugem postu. Seveda pa ima lahko vsak svoj pogled in potrebe.
Srečno, Junona
Malo so me zasrbeli prsti, pa moram pristaviti še svoj piskerček. Katera od vas je bila včlanjena v Deteljico, da veste toliko stvari? In tista gospa z dvema posvojenima otrokoma – kako je bila prizadevna v društvu, na kakšen način, mislim?? Sama z možem sva bila v društvu več kot leto dni, saj sva se več let neuspešno trudila priti do otroka, nato pa sem zanosila in sva stike z društvom prekinila. Ohranila pa sva poln koš lepih in prijetnih spominov na pare, ki gredo skozi isto kalvarijo kot vi (midva) in tudi stike z nekaterimi pari. Vsi še do danes niso prišli do otroka (v skoraj 5 letih); sicer pa ti že prvi dan povedo, da članstvo ne pomeni nujno tudi “garantirano starševstvo”. Moji pogledi na posvojitev in posvojence so se v tem letu krepko spremenili, nekako sem iz naivnice postala realistka – in to prav v stiku z družinami s posvojenimi otroki. Katera od vas bi posvojila prizadetega otroka, otroka z lažjo ali težjo telesno in duševno motnjo, ali pa otroka, starega 10 in več let? V Deteljici so nekateri pari jih. Prav tako tudi vem, da so nekateri pari posvojili bratce in sestrice in tako pač dobili dva ali več otrok. Ali se vam ne zdi prav, da so bratci in sestrice skupaj? No, še bi se lahko razpisala, pa vendar ti , teja73, polagam na srce – poizkusi in če ti ne bo všeč, enostavno odnehaš!! Sama sem se umirila in sprijaznila s sabo in še danes mislim, da je tudi Deteljica pripomogla k moji zanositvi. Srečno!