Desna noga – mravljinčenje, utripanje
Pozdravljeni,
stara sem dobrih 20 let, nekaj let nazaj so mi diagnosticirali hipotirozo, za kar jemljem tudi zdravila. Drugih trajnejših bolezni nisem imela.
Že nekaj dni čutim mravljinčenje v desni nogi, tudi krči so prisotni, predvsem je neprijetno nekakšno utripanje (žile, živca?), ki je najbolj izrazito ob notranjem robu desnega stopala – vsake toliko “poskoči”, je tudi vidno, predvsem ko mirujem. Sicer nimam najboljše prekrvavitve, na koži (podlahti, golena) se pogosto pojavijo bele pike, predvsem ob mrazu ali navpičnem položaju, ki pa izginejo ob spremembi položaja/segretju. Nasploh me kar pogosto zebe, se težko segrejem. Pred leti sem opravila tudi določene teste glede omenjenih težav, ampak ni bila odkrita nobena resnejša bolezen.
Zanimalo bi me predvsem, kaj bi bil lahko vzrok za težave, ki jih trenutno doživljam. Je lahko povezano tudi z anksioznostjo? Bi morala do zdravnika ali si lahko sama kako pomagam?
Hvala že vnaprej.
Pozdravljeni
Tisto trzanje, utripanje, kot ga opisujete, je običajno minljiva zadeva, nepovezana z boleznimi in gre pač za neškodljivo trzanje mišice, ki se lahko pojavi kjer koli na telesu. Koliko imamo “mrzle” noge in koliko nas zebe, je bolj prirojena lastnost. Pač nekoga stalno zebe, drugega skoraj nikoli. Mravljinčenje je največkrat posledica pritiska na živec, ki oživčuje tisti del telesa ob določenem položaju, za kaj določnejšega pa bi potreboval več okoliščin, oziroma je precej težko določati po netu. Anksioznost lahko poveča pogostost tistega utripanja, lahko povzroča mravljinčenje kje po telesu in še marsikaj, iz opisa pa ne morem trditi, da je to vzrok tudi pri vas.
Lep pozdrav
pozdravljeni, tudi sama se spopadam z mravljinci in bolečinami v nogah. spomladi sem samoplačniško opravila emg preiskavo nog kjer je bil impulz ne levi nogi šibkejši. že par mesecev me z vmesnimi prestanki boli križ, včasih tako močno da me ponoči zbudi pritisk ali kljuvanje v kosti. bolečina je kakšen dan tako močna, da pojem tudi po 10 lekadolov, da sploh lahko funkcioniram. križ je cel zatrdel, ko se moram skloniti ali kaj pobrati iz tal, eh, ne bom niti govorila kako ti izgleda. jakost mravljincev je tako močna da ne vem več ali me žgečka po spolovilu ali pa mi je spet ušlo 🙁 že od oktobra imam skoraj vsak dan malo lužico od urina na spodnjem perilu. niti ne čutim kdaj mi uide ali pa da je sploh mokro. poleti sem še čutila ko so kapljice uhajale. in poleti so se mi prvič tudi pojavile vidne bezgavke na eni pazduhi. danes me pazduhe bolijo skoraj vsakodnevno. pod kožo imam polno malih grahkov, tudi pa dojkah. 🙁 in najhuje od vsega je strah. tako me je strah, da se ne morem spraviti niti do svojega osebnega…
Pozdravljena :((((
Pri vas odgovor ni težak in ga veste že sami. Sicer razumem, da vas je strah k zdravniku, a doma bo strah vedno večji in večji in enako bo s težavami, na koncu pa boste zanesljivo končali pri zdravniku. Zakaj torej ne bi preskočili vsega tega trepetanja doma in šli do zdravnika recimo….jutri? Vaše težave nujno potrebujejo čim prejšnjo obravnavo in zavlačevanje v nedogled teoretično lahko pusti trajne posledice. Da ne omenjam 10 lekadolov, kar je več, kot jih je dovoljeno vzeti v 24 urah in si lahko dodatno škodo povzročite še z njimi. Torej nobenega pametnega ali razloga ni, da bi čakali doma, jih je pa ogromno v prid obiska zdravnika! Sporočite!
Lep pozdrav