dermoidna cista
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem bila laparoskopsko operirana zaradi dermoidne ciste. Odstranili so mi levi jajčnik, kar me je zelo šokiralo, saj sem stara šele 18 let. Zanima me, ali se s tem, da imam le en jajčnik, kaj zmanjša možnost zanositve?
Pred operacijo sem tudi imela spolne odnose, med katerimi me je bolelo v notranjosti nožnice. Ali je mogoče, da je bila za to kriva dermoidna cista in ali bo zdaj po operaciji ta bolečina izginila?
Zanima me še, čez koliko časa lahko imam spolne odnose in ali lahko zdaj jemljem kontracepcijske tabletke (pred operacijo sem jih nehala jesti)?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovore!
Lep pozdrav,
Jasmina
Draga Jasmina,
Ste se po operaciji prepričali, da je bil res jajčnik odstranjen? Sicer je namreč možno, da so odstranili samo dermoidno cisto, ker je tak pristop pri mladih prej rutina in odstranitevcelega jajčnika bolj izjema.
Kakorkoli je en jajčnik povsem dovolj za enako stopnjo plodnosti kot pri dveh jajčnikih. Jajčnika namreč delujeta kot “orkester”, torej sinhrono. Zdaj boste imeli pač “one man band”, ki pa se mu ne bo prav nič poznalo, da je sam.
Po operaciji je vse anako kot je bilo prej, tudi KT lahko pričnete uporabljati takoj, če nimate namena zanositi. Tudi spolne odnose imate lahko kmalu, po občutkui pač. Če ste imeli laparoskopijo prej, po laparotomiji pa verjetno po kakih 4 tednih od operacije. Sicer pa lahko poskusite. Če boste imeli bolečine pač odložite to dejavnost za teden ali dva.
Spoštovani!
O tem, da je bil jajčnik v celoti odstranjen, sem se prepričala. Zdravnik mi je rekel, da je ta dermoidna cista prekrila celoten jajčnik in da ga ni bilo mogoče rešiti.
Zanima pa me še samo, po kolikem času bo splahnel spodnji del trebuha, ki se mi je po operaciji napel?
Najlepša hvala za vse vaše odgovore!
Lep pozdrav,
Jasmina.