Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje dermatitis

dermatitis

Zanima me, če je kaj omejeno, koliko časa se lahko mažem s kremo blue cap? Se lahko mažem v nedogled? Ali se lahko koža navadi na to kremo in se je potem potrebno mazat ves čas? Kaj pa kombinacija blue cap krema in nek sprey blue cap, je bolje da se uporablja oboje?Lahko tudi prehrana vpliva na dermatitis? Probiotični jogurti kaj pomagajo pri tem, da sekoža izboljša? Kakšna prehrana je še primerna pri takšnih obolenjih?

Pozdravljeni!

Da vam bom lahko odgovoril na vaše zastavljeno vprašanje, mi prosim sporočite še za kakšno obliko dermatitisa gre.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Ne vem točno, rečeno je bilo da perioralni dermatitis. Nisem sigurna, da je res ta. Kakšni so sploh simptomi za perioralni dermatitis? Mene nič ne srbi ali peče. Pojavlja se rdečina pod nosom, na bradi, včasih je bolj izrazito včasih manj. Ko se mažem z blue cap kremo je bolje, ko neham zopet slabše. Bi morala kupiti še sprey blue cap?Se koža lahko navadi na blue cap in jo je potrebno potem ves čas uporabljati?Zdi semi, da sem alergična na eno hrano, pa nikakor ne morem ugotoviti katero!

Hvala.

Spoštovani!

Perioralni dermatitis je oblika dermatitisa, pri kateri se predvsem okoli ust pojavljajo rdečkaste spremembe, ki spominjajo na akne in/ali rdečico oz.rozaceo. Najpogosteje prizadane ženske v rodni dobi (med 20. in 50. letom starosti), lahko pa tudi otroke. Spremembe se navadno začno v gubi med nosom in ustnim kotom in se širijo okrog ust. Najprej se pojavi rdečina, nato še rožnate bunčice, ki se med seboj začnejo združevati v plake različnih velikosti in oblik.

Izdelki linije Blue Cap vsebujejo inovativno formulo cinkovega piritiona, ki stabilizira encime in obnavlja celične membrane. Aktivirano formulo cinkovega piritiona vsebujejo vsi Blue cap izdelki, zato so primerni za stanja kot na primer atopijski dermatitis, psoriaza, luskavica… Blue Cap krema se zaradi svojih dodatnih vlažilnih lastnosti uporablja predvsem za nego suhe, razpokane kože in kože nagnjene k prekomernem luščenju. Lahko se uporablja pri lokaliziranih, kot tudi razširjenih izpuščajih na koži obraza in telesa. Gre za negovalno linijo, zato njihova uporaba ni časovno omejena. Vsi izdelki se lahko uporabljajo kontinuirano – koža pa se jih ne navadi.

Pri perioralnem dermatitisu se priporoča uporaba Blue Cap kreme. V kolikor se stanje kože po uporabi kreme sicer izboljša, ni pa še zadovoljivo, se priporoča tudi sočasna uporaba spreja. V kolikor se doseže stanje, ki je povsem zadovoljivo, se z uporabo kreme in spreja lahko preneha. Takrat svetujemo zgolj vzdrževalno uporabo (2-3 x tedensko) Blue Cap gela za umivanje oz. tuširanje.

Za rozaceo in perioralni dermatitis je znano, da prehrana načeloma nima pomembne vloge pri samem nastanku. Zaradi večje občutljivosti in nagnjenosti k iritacijam, pa bolezen lahko poslabšajo številni nespecifični zunanji ali notranji dejavniki, med katere prištevamo tudi prehranske vplive. Pri nekaterih bolnikih z rosaceo in perioralnim dermatitisom so opazili izboljšanje klinične slike po uživanju vegetarijanske prehrane. Nekateri bolniki sami opažajo poslabšanje po uživanju svinjine ali čokolade. Tem bolnikom ne priporočamo posebne diete, odsvetujemo pa uživanje tistih živil, ki lahko sprožijo razširitev obraznega žilja (vroča hrana ali pijača, alkohol, ostre začimbe) in tako poslabšanje samega dermatitisa.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Prosim za komentar spodnjega linka, kjer je ameriška agencija za prehrano in zdravila objavila, da Blue cap krema vsebuje kortikosteroide.
http://www.fda.gov/downloads/iceci/enforcementactions/warningletters/2000/ucm068595.pdf

Spoštovani!

Težko je natačno ali relevantno komentirati vsebino omenjenega linka, ki mi je sicer že bila poznana. Dejstvo je, da je Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) očitno v enem izmed svojih naključnih ali nenaključnih testiranj odkrila tudi morebitne nepravilnosti v samih izdelkih proizvajalca Catalysis, med drugim tudi določeno mero vsebnosti kortikosteroidov v izdelkih linije Blue Cap. Ugotovljene vsebnosti kortikosteroidov ne poznamo, oziroma vsaj meni ni znana. Ta rezultat iz različnih razlogov ni mogoče komentirati, saj bi bilo potrebno imeti na razpolago precej več informacij.

Poleg tega je potrebno vedeti, da so bila tako že preje, kot tudi še kasneje opravljena še številna druga testiranja izdelkov linije Blue Cap, in sicer s strani najrazličnejših bolj ali manj verodostojnih analiznih laboratorijev po celem svetu, ki pa niso nikoli potrdila kakršnekoli vsebnosti kortikosteroidov. Med drugimi so bila analizna preverjena izvedena tudi še s strani FDA – takrat niso potrdili nikakršne prisotnosti kortikosteroidov. Poleg tega je tudi zdravstvena inšpekcija v Sloveniji že vzela nekaj vzorcev, jih preverila in vsaj kolikor je meni znano, ni našla nobenih nepravilnosti – to pomeni tudi nikakršne vsebnosti spornih kortikosteroidov.

Torej, nikakor ne dvomim v rezultate FDA, vendar kot je razvidno iz ostalih primerov analiz izdelkov iz linije Blue Cap, je v tem primeru šlo najverjetneje za nenamerni ali pa morda vseeno namerni slučaj prisotnosti kortikosteroidov. Kakorkoli že, zadnje kontrole, tudi s strani slovenske zdravstvene inšpekcije, kažejo na neoporečnost omenjenih izdelkov, zato mislim da niso potrebne nikakršne skrbi.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close