Najdi forum

depresija+strah pred ljudmi

lansko leto sem se pri 37 poročil z žensko, ki jo imam neznansko rad, še več, z vsakim dnevom jo imam še rajši. Je pridna, skromna, ljubeča, odlična kuharica, skratka, dobra žena, odličen tovariš. Od začetka se drživa tega, da si poveva vse (vsaj jaz), in do danes se še nisva skregala niti za malenkost.

Problem pa na žalost obstaja in sicer je deepresivna ter jo je strah pred ljudmi ter pred neznanim.

Naj na brzino povem njen preteklost: rojena na deželi v zelo verni družini, starša sta delavca, ima sestro in brata dvojča, ki sta prišla na svet, ko je imela 4 leta. Takrat je nekako puščena ob strani, zaradi tega je ponavljala prvi razred OŠ, takoj po končani šoli je šla delat v tovarno, da bi se skrila pred ljudmi. Doživela je tudi spolna nadlegovanja, tudi v mladosti. pred leti je tudi poskusila narediti samomor, vendar ji na srečo ni uspelo.
Takrat se je zdravila na psihijatriji na polikliniki.
Na nesrečo, je njena sestra imela precej uspeha pri fantih, žena pa ne, oz. ni bila nikoli poučena o odnosih moški/ženska, tako da je precej ljubosumna na sestro, čeprav je lepa ženska, kljub temu pa sodi o sebi, da ni lepa, da je nihče ne mara, in podobno.

Po poroki se je stanje poslabšalo zaradi moje matere, ki jo je napadla (zaradi ljubosumnosti). Z njo sem itak prekinil stike.

Ker se je konec lanskega leta toliko poslabšalo, se jo komaj prepričal, za zdavljenje na polikliniki. Vendar je njihov slab tretma oz. odnos presenetil tudi mene. Vseeno je žena jemala tablete 4 mesece, vendar jih je potem nehala.

Zdaj sicer ni več toliko depresivna, vendar je strah še vedno prisoten. Recimo, ker ni bila nikoli pri ginekologu, je šla tja šele po mojem večmesečnem pregovarjanju, s tem da sem jo tja peljal in čakal v čakalnici.

Jaz ji pomagam, kolikor pa morem z postopki, pogovorom in se izobražujem s knjigami o tem področju. Zdi se mi, da bi potrebovala pogovor s terapevtom ali z ljudmi s podobnimi težavami, da bi vse tisto gorje povedala, da ga ne nosi v sebi. Meni sicer ni nikoli povedala vsega, vendar ob napadih izvem po malem, kaj se ji je zgodilo.

Ali obstaja v Ozari kak krožek kot npr. pri Anonimnih Alkoholikih oz. če mi lahko priporočite kakšnega psihoterapevta s koncesijo.

Za polikliniko jo namreč ne bom mogel več prepričati.

Drugače, ob normalnih dnevih pa je to vesela ženska, lepa ženska, samo, ko bil lahko presekala s preteklostjo.

Pozdravljeni!
V okviru društva Ozara deluje več različnih programov, ki so namenjeni osebam s težavami v duševnem zdravju, med drugi tudi skupine za samopomoč tako za uporabnike kot tudi za njihove svojce. Predlagam, da se oglasite v eni izmed naših enot, ki so po vseh večjih krajih v Sloveniji. Za podrobnejše informacije pokličite na tel. 01 438 27 60 ali pošljite mail na [email protected]

Lep pozdrav,
Tanja

New Report

Close