Depresija
Ne vem sicer, ali podforum že deluje, pa bom vseeno postavila vprašanje.
Mi lahko prosim razložite, kako vplivati na depresijo s pomočjo tradicionalne kitajske medicine. Ali je res, da so ledvice pomembne pri tej motnji? Prevzaprav me zanima stališče t.k.m glede depresije, kako jo obravnava, gre za neravnovesjev možganih, vzorec, ali kaj drugega?
Spoštovana,
Na vaše sporočilo sem odgovoril, vendar mi ni jasno zakaj odgovora ni na forumu. Znova bom poiskal odgovor ter ga posredoval na splet. Hvala za razumevanje.
Mi lahko odgovorite na moje zgornje staro vprašanje?
Kar naenkrat sem se znašel v kopanju po naftalinu zapuščine dr. Derviševiča. No, ne vem zakaj, ampak se bom potrudil odgovoriti….
V KTM ne poznamo depresije, kot jo danes označujemo oz. Definiramo po definiciji WHO. Depresijo v KTM sestavljata strah in skrb.
Strah je čustvo, ki pripada Ledvicam. Dolgotrajen strah okvari Ledvice, ker porabi Esenco. Strah je doživljanje reakcije na nekaj, kar daje, sodeč po izkušnjah, vtis nevarnosti. Ker nevarnost velikokrat izvira iz neznanega, tudi samo neznano lahko povzroča strah.
Ledvice shranjujejo Esenco, ki je izvor biopotenciala. Kadar strah prizadene Ledvice, se Esenca ne more vzdigovati in prehranjevati Srca in Pljuč. Voda Ledvic in Ogenj Srca se ne izmenjujeta, kar povzroči zaprtje poti v Zgornjem grelcu. Ker biopotencial iz Ledvic ne more navzgor, se vrne navzdol in pritisne na Spodnji grelec. Zato pravijo, da “strah usmerja biopotencial navzdor. Pri tem se pojavijo emisija semena, dismenoreja ali bolečine v kos¬teh. Najbolj poznan primer vpliva strahu na Qi sta seveda defekacija ali mokrenje zaradi strahu. Strah lahko tudi popolnoma blokira Srce, kar onemogoča normalno delovanje duševnosti in povzroči duševno zmedenost.
Strah zdravimo z razmišljanjem (Zemlja nadzira Vodo).
Skrb je čustvo, ki pripada Pljučem in Vranici. Dolgotrajna ali huda in globoka skrb priza¬dane Pljuča in povzroča zastoj biopotenciala. Biopotencial se ne razširja več, zadržuje se v prsnem košu, pritiska na Pljuča, posledice pa so vzdihovanje (motnja razprševanja), dušenje v Pljučih in plitvo dihanje. Nadaljna posledica je lahko splošno zapiranje kanalov ter zastoj biopotenciala po celem telesu, kajti Pljuča vplivajo tudi na Qi Jeter.
Skrb pa lahko razen tega, da prizadene Pljuča, podobno kot razmišljanje prizadene tudi Vranico. Ker Vranica shranjuje sposobnost koncentracije, skrb pa onemogoča kroženje biopotenciala, se pojavijo raztresenost in zaprtost vase, brezvoljnost in utrujenost, t.j. znaki obolele Vranice. Takšna vrsta bolezenske slike kaže naslednje znake in simptome: nemir¬nost, dušenje v prsih, slab apetit in hujšanje, globoko in večkratno vzdihovanje in globok zadrzan pulz; večkrat pa se pojavlja “zaprtje obeh spodnjih odprtin”, po naše zapeka in motnje mokrenja.
Skrb zaustavlja Qi Pljuč in Vranice, veselje sproža njegovo kroženje, zato skrb zdravimo z veseljem.
Kljub naftalinu, hvala.
Kako se pa lahko z veseljem ozdravim, glede na to, da sem v otroštvu že doživljala kar pišete kot zastoj biopotenciala in kako se to prenaša iz roda v rod? Kako se naj veselim?
Depresija se predvsem ne prenaša iz roda v rod z genskim materialom, ampak z odnosom staršev do otrok in med seboj. Korekcije s tega področje so naloga Centra za socialno delo in žal TKM tu ne more nič pomagati.
Kar pa se tiče simptomov, ki jih opisujete, se lahko zdravijo z akupunkturo. Seveda je priporočljivo pred tem odstraniti vzroke . beri okolje, ki je vplivalo na nastenek bolezni. Mag. Jani Osojnik se ukvarja s tem, za ostale, ki prekticirajo akupunkturo , pa ne bi vedel.
Še nekaj me zanima, pravite, da se vse to ravnovesje skriva v ledvicah, pa drugih organih., Kako to, da sem sama imela že v otroštvu uničen, tako zgodaj, poškodovano to ravnovesje? Antidepresivi delujejo na možgane, a to pomeni, da se bo depresija ponovila?
Nikjer nisem zapisal, da se to ravnovesje skriva v ledvicah. Gre za biopotencial, za energetske tokove po meridianih.
Antidepresivi delujejo na žleze z notranjim izločanjem. V bistvu so zaviralci resorbcije hormona, ki se imenuje serotonin. Depresija se seveda lahko ponovi, če človek ponovno prične živeti po starem vzorcu in v starem okolju.
Veste, saj najnovejša doktrina v medicini se tudi nagiba stran od železnih pravil in svetuje vse bolj, da človek posluša samega sebe. Samega sebe pa še ne pomeni, da je potrebno poslušati vsakega mešetarja z ameriškimi nutricističnimi preparati.
Prisluhnite svojemu organizmu, svojemu telesu in mu dajte to, kar vam zapaše. Ne otežujte si življenja z nekimi predpisi, vsaj kar se prehrane in pijače tiče. Pijte, ko ste žejni in se ne nalivajte z vodo, ker bi morali dnevno popiti 2,5 litra tekočine, jejte, ko ste lačni, jejte raznoliko hrano, ki je zrasla na tleh, kjer živite, ozrite se po tem, kaj so jedle naše babice in dedki. Ne pustite si soliti pameti od raznik kvazi nutricistov, ki pišejo v časopise in le-ti z njihovimi članki mašijo luknje v času kislih kumaric. Nadenite si rdeč klobuček na glavo in pojdite na sprehod…..
Veste, največ težav z želodcem imajo ljudje, ki se zaradi tega sekirajo….
Verjetno ravno zato, ker niste z uradne veje medicine, ne govorite o možganih in prenašalcih. Vedno sem mislila, da antidepresivi delujejo na možgane.
Upam, da akupunktura ni predraga. Kako dobim tega gospoda Jani Osojnika?
Z veseljem bi vam govoril o možganih in živčnih transmiterjih, vendar ste se obrnili na stran z Tradicionalno kitajsko medicijo.
Antidepresivi delujejo na možgane. Trenutno so najbolj v rabi selektivni zaviralci sprejema serotonina. Malce starejša zdravila za zdravljenje depresije so triciklični antidepresivi. V uporabi so še zaviralci monoaminooksidaze in psihostimulansi. Tu ste, kot rečeno, na strani TKM, zato je bila razlaga malce drugačna. Nisem pooblaščen za razlago v duhu sodobne uradne medicine. Za te potrebe imamo še kakih 50 sodelavcev, ki so bolje kvalificirani od mene za tovrstne odgovore in morate pač pisati na njihove forume.
Ne morem vam, žal, povedati, koliko stane terapija z akupunkturo, ker je le-ta lahko dokaj kompleksna in vzame več časa in več zaporednih terapij. Za neko okvirno predstavo pa vseeno lahko rečem, da stane prvi pregled cca. 50 – 100 EUR, vsaka terapija pa med 20 in 50 EUR. Terapij je običajno deset v prvi fazi, nato pa se dogovarjate s terapevtom o nadeljevanju zdravljenja. Terapije na področju uradne medicine so dražje, vendar so vključene v shemo ZZZS ( če pridete pravočasno na vrsto in če je program v tistem letu na spisku ZZZS in če posamezen Zavod še ni izrabil vseh odobrenih sredstev ).
G. Osojnika nadete v telefonskem imeniku, svojo posvetovalnico pa ima na Gerbičevi ulici v Ljubljani.
Forum je zaprt za komentiranje.