Depresija v nosečnosti,ter jemanje ad
Noseča sem 26 tednov,in vedno bolj tonem v depresijo.traja že kar nekaj časa,vendar se mi zdi da je sedaj vedno huje,in me je strah kako to vpliva na mojo dojenčico.Otroka sva načrtovala,ampak zdaj me obseda občutek da bom za vse sama,in veliko jokam,skratka nujno rabim pomoč,saj s težavo opravljam vsakdanja opravila.Psihiatra nimam,zdaj če se naročim kam bo spet trajalo.Pa tudi nekako mi je nerodno povedat ginekologu za depresijo,ali lahko tudi on predpiše kakšne antidepresive?Hvala za vaš nasvet.
Draga mamica Zarja,
dobrodošli med nami.
Najprej čisto tehnične rešitve:
do psihiatra lahko pridete tudi brez napotnice, zgolj po napotilu zdravnika, je pa res, da se navadno odločimo za napotnico (kot dokument) za psihiatra. Če ga potrebujete, vam lahko da vaš osebni zdravnik ali ginekolog, če nanjo napiše NUJNO, imate možnost za prvo srečanje zelo hitro. Antidepresive predpisujejo tudi osebni izbrani zdravniki ali ginekologi.
Če bi vam morda prišle prav dodatne informacije in napotki, lahko pogledate v knjigo, ki sem jo poimenovala Zima v srcu in govori o različnih vrstah stisk v času nosečnosti in po porodu. Je v celoti dosegljiva na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja, sedajle nimam možnosti, da bi vam posredovala povezavo.
Če se psihično ne počutite dobro, ste na pravem forumu. Povejte nam kaj več, razumele vas bomo in podprle. Saj veste, da obstaja tudi telefon za obporodne stiske? Veste, da se je mogoče dogovoriti tudi za osebna svetovanja?
Skratka, ostanite z nami, kot pravijo,
želim vam lep večer,
Sem vesela da imam podporo pri vas.Ali res hormoni toliko vplivajo na počutje?Sploh ne morem verjeti da se mi je počutje tako spremenilo na slabše.Sicer sem zaposlena,delam v bolnici,utrujena sem tako zelo da komaj funkcioniram.Že nekaj časa razmišljam da bi vzela bolniško,ampak me je nekako strah,sploh se ne upam postavit zase,čeprav trpim.Naša nadrejena je kritična,da kar ne upam poklicat zjutraj da me nebo v službo par dni zaradi utrujenosti in bi vzela bolniško.Strah me je prezgodnjega poroda,saj sem resnično izčrpana.Hvala za spodbudne besede.
Draga mamica zarja,
Lepo vas prosim, da dobro poskrbite zase. Če ste utrujeni, če ste izrčpani, nujno potrebujete nekaj časa in miru, da si odpočijete. Tudi za otročička je pomembno, da se ne izčrpavate. Zato stopite do svojega ginekologa ali osebnega zdravnika in mu povejte, kako se počutite in da potrebujete bolniško. Ko boste na bolniški, poskrbite za to, da boste dovolj spali, se sproščali, če lahko, pojdite v naravo, in ko se boste bolje počutili, redno zmerno telovadite ali se rekreirajte, redno namenite čas sproščanju, kakovostni hrani, družite se z ljudmi, ki so vam blizu… torej skrbite za svoje dobro počutje, s tem skrbite tudi za dobro počutje otročka. Ko se boste vrnili na delo, ukrenite vse, kar lahko, da bi bile obremenitve v skladu z vašim stanjem. Ker pravite, da se težko postavite zase, pri tem poiščite pomoč kolegic, ki so bile v podobni situaciji. Naj vam povem, da tudi zakon ščiti nosečnico na delovnem mestu (če bi vas zanimalo kaj več glede pravnih vidikov prilagoditve obremenitev na delovnem mestu za nosečnice, povejte, bom posredovala informacije).
Vse to vam pišem zato, ker sta telesno in duševno počutje medsebojno povezani: telo opozarja, da potrebujete odmore, počitek, čas za okrevanje. Nekaj k utrujenosti in slabemu razpoloženju prispeva drugačna hormonska slika, pri enih več, drugih manj. To, kar čutimo, je pomembno, tako za naše zdravje kot za zdravje otročka. Tu je priložnost za vas, da se korak za korakom naučite poskrbeti za tisto, kar potrebujete. Učite se pri drugih, kako to storijo. Poglejte, kateri od načinov je za vas uporaben. Če imate kritično nadrejeno, preverite, kako druge sporočajo na primer bolniško odsotnost. Morda vam bo katera od metod pomagala. Česa se pravzaprav bojite pri pogovoru z njo, če ste upravičeni do bolniške? Pripravite si lahko kratke odgovore. Ne pustite si očitati nečesa, kar ni res. Za vas je pomembno, da sedaj postavite na prvo mesto potrebe otroka, ki se razvija v vas, in vaše potrebe. Izčrpana nosečnica ni za na delovno mesto.
In nikar ne rešujte slabega počutja po bližnjicah: iščite razloge in tam ukrepajte. Zdravila proti depresiji so v nekaterih primerih odlično pomagalo. Če pa ne morete funkcionirati zato, ker ste izčrpani in preobremenjeni, pa je rešitev v bolniškem dopustu in dobri skrbi zase.
Draga nosečnica, vse, ki pričakujete otroka, bi si zaslužile naklonjeno delovno okolje.
In na recept bi jaz vsaki napisala: crkljanje 3x na dan.
Pišite nam, kako razmišljate in kako ste,