Najdi forum

Depresija pri mladostnikih

Zdravo!
Stara sem 15 let. Že kakšno leto sem vsak dan potrta, žalostna, se počutim ne vredno, imam “videnje” smrti (npr. Ko se vozim v avtu si želim, da bi umrla v prometni nesreči), občasno ko ne vidim izhoda iz težav se režem in se splih ne smejim več. Starši ne vedo za moje težave, ker sem pred njimi vedno “vesela” čeprav me to žre notri. Ali menite da bi morala poiskati strokovno pomoč?

Pozdravljeni L.J.,

Hvala za vaše sporočilo. Verjamem, da ste se znašli v težki situaciji in vam je težko. Staršem svojih težav niste zaupali in jim kažete navzven le veselje, znotraj vas pa se dogaja še veliko drugega. Fantazirate o smrti, se režete, ste potrti in žalostni. Ali čutite, da lahko staršem zaupate svoja občutja in težave? Kako vam je pri srcu, ko pomislite, da bi vseeno zaupali staršem?

Včasih se znajdemo v situaciji, ko nam je težko samim razrešiti naše stiske. Popolnoma normalno je, da ob takih trenutkih poiščemo pomoč – pri družini, starših, sorojencih, sorodnikih, prijateljih, znancih ipd. V primeru, da stiske ne moremo razrešiti sami ali s pomočjo ljudi v naši okolici, je nedvomno priporočljivo in zaželjeno, da poiščemo strokovno pomoč.

Sem vam odgovoril na vprašanje?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hei
Stara sem 14 let in sem zaradi zbadanja hotela narediti samomor ampak mi ni uspelo…..po tem sem bila na ppoju ..in po temko sem prisla domou sem hotela se enkrat probati bi rada se enkrat dokler mi nebo uspelo….zdaj jemljem abilify in po njih mam veliko veci apetit in pojavili so se prividi…..je to normalno?? Bi mogla povedati svoji psihijatrinji da se šekr hocem ubit??kaj naj nardim da se bo to nehal ker jst se s svojo psihijatrinjo res nerazumem najbolje ??
See pa tudi rezem ampak ucasih to ni dost in takrat se prisluzim drog da pozabim in kko se naj tega odvadim??

Pozdravljena,

hvala za tvoje sporočilo. Slišim, da si v veliki stiski, celo takšni, da si si želela vzeti življenje. Omenjaš zbadanje, v kakšnem smislu? Kaj se dogaja v tvojem življenju?

Glede zdravil – če se ne počutiš dobro kontaktiraj svojega psihiatra. V primeru, da se ne razumeš s svojo psihiatrinjo ti predlagam, da ji to poveš ali jo v skrajnem primeru, če ne bosta prišle skupaj, zamenjaš.

Kaj je tisto, kar želiš pozabiti in se zato režeš ali se poslužiš drog? Stisko, ki jo doživljaš se lahko razreši tudi drugače. Predlagam, da se obrneš po psihoterapevtsko pomoč. To željo lahko izraziš tudi svoji psihiatrinji in morda te bo preusmerila na pravi naslov. Lahko pa kontaktiraš tudi mene na telefon (031759205), email ([email protected]) ali zasebno sporočilo.

Verjamem, da si v težkem položaju, vendar načini za izhod iz stiske vedno obstajajo, le včasih jih težko vidimo. V vsakem primeru verjamem, da boš šla pogumno naprej.

Lep pozdrav,
Miha

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close