Najdi forum

Depresija/nizka samozavest

Pozdravljeni!

Pred tremi leti sem se eno leto in pol zdravila zaradi depresije, predpisano sem imela tudi Asentro, ki sem jo jemala pol leta. Po zaključku zdravljenja sem se počutila dobro oz. boljše. Sedaj sem stara 23 let in se mi zdi, da bi mogoče spet potrebovala zdravljenje. Mogoče pa so moje težave prehodnega značaja.
Trenutno mi je namreč zmanjkalo motivacije za študij, sprašujem se kaj sploh počnem tu, sploh si kar želim prenehati s študijem, po drugi strani pa se zavedam, da me študij veseli. Vsakič, ko razmišljam o prihodnosti, me zagrabi strah, da ne bom dosegla svojih ciljev. Na sploh sem ugotovila, da se zelo bojim neuspeha in se zaradi tega sploh ne lotevam novih stvari, zelo težko se kam spravim. Velikokrat vem, da sem zmožna neko stvar opraviti in to dobro, da sem sposobna, pa se je niti ne lotim, ker si mislim da mi itak ne bo uspelo. To me vse bolj obremenjuje, saj si želim nekaj narediti iz svojega življenja. Imam tudi fanta, ki je uspešen pri vsem, česar se loti, loteva pa se navidezno nemogočih stvari. Kadar sem ob njem, si sploh želim narediti in ustvariti veliko stvari. Predvidevam pa sicer da je za ta moj strah v veliki meri kriv oče, saj mi je celo moje življenje govoril da nisem ničesar vredna, da nič ne bo iz mene, da me nihče nikoli ne bo maral in da bom nasploh neka propadla duša. Zaradi odnosa z očetom sem takrat obiskovala psihiatrinjo.
Ta večni občutek, da nisem za nič dovolj dobra, da mi nič ne bo uspelo, me zelo obremenjuje, saj se po malem vseeno zavedam da stvari opravljam dobro, da imam veliko potencialov in da sem sposobna. Je torej lahko rešitev le v izboljšanju samopodobe, zvišanju samozavesti?
K moji prejšnji psihiatrinji ne morem it več, ker je bila pedopsihiatrinja, v LJ pa je dolga čakalna doba in me verjetno ne bo v LJ ko bom prišla na vrsto. Mi lahko prosim svetujete kako si lahko izboljšam samopodobo? Kako naj začnem verjeti vase in v svoje sposobnosti, če me pa nihče od pomembnih ljudi v življenju ne spodbuja in ne daje pozitivnih feedbackov? (to je mama sicer začela delati v zadnjem času, vendar na žalost nima več nekega velikega vpliva name).
Hvala vam za odgovor

Pozdravljeni,

sama imam zelo podoben problem. Preteklo 6 mesečno jemanje antidepresivov je sicer nekaj časa učinkovalo, po 2 letih pa mislim, da se mi stanje poslabšuje. Če čimprej nečesa ne ukrenem se bojim da bo šlo samo še navzdol in ne vem kam bo to peljalo.
Lepo bi bilo dobiti odgovor kako si lahko sami pomagamo pri izboljšanju samozavesti in lastne samopodobe.Na drugega kot nase se očitno ne morem zanašati. Najlepša hvala.

S podobnimi težavami se srečujemo ljudje pogosto. Nekateri samo v določenih situacijah, samo v določenem obdobju, nekateri neprestano. Eni jih odlično kompenzirajo, drugi nimajo nobenih strategij obvladovanja. Zanimivo pa je, da so takšna razmišljanja pogosto sestavni del depresije. V tem zadnjem primeru je predpogoj zdravljenje depresije.

Priporočam v branje knjigo KAKO SMO LAHKO SREČNI IN ZADOVOLJNI, D. Burns. Tam boste spoznali nekaj tehnik vedenjsko kognitivne terapije, ki vam bodo morda v pomoč. Če vam bo pristop všeč, pa si boste lahko poiskali ustreznega terapevta.

Morda zdaj za vas ni čas za sprejemanje velikihg življenjskih odločitev. Če vas študij veseli, vztrajajte!

lp

ŽAl je tako, da največkrat tudi strokovnjaki ne delamo drugega kot čakamo. Čakamo, da se zganejo neke notranje sile v pacientu, ki ga poženejo naprej.

Predno se to zgodi vam lahko nekdo pove recept kako je potrebno kaj narediti, pa z njim ne boste imeli kaj početi. Primer: imate preveliko telesno težo. Prijateljica je ravno uspešno izgubila 9 kg. Vprašate jo kako ji je uspelo. In ona vam pove, da je jedla manj sladkarij,več sadja in zelenjave ter da se še vedno redno rekreira. Nič novega.To ni recept, ki bi vam pomagal. Seveda dokler se tudi pri vas ne zgodijo spremembe, ki omogočijo ravnoi to kar vam je povedala prijateljica: začeli boste uživati zdravo hrano in se rekreirati.

Torej, včasih je potrebno le delovati v pravi smeri in omogočati, da se sprememba zgodi. In včasih se je treba prisiliti v neke spremembe.

lp

lp

Spoštovani
Mene pa zanima kakšni so stranski učinki tablet Cymbalta 60mg.So močne in kakšni so stranski učinki,če sploh so.Večine tablet ne prenašam.
Hvala za odgovor..

Lepo pozdravljeni!

Najpogostejši nezaželjeni stranski učinek pri Cymbalti je slabost. Drugi pogosti nezaželjeni stranski učinki so: suha usta, zaspanost, utrujenost, zaprtje, omotica, zmanjšan apetit in povečano znojenje.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

Zanima ali Deprim iz pripravka šentjanževke pozdravi depresijo?ali se lahko na Deprim zaneseš kot recimo na antidepresive?Deprim mi res nekoliko zbistri misli in glalvo.Sedaj me zanima če bi naprimer jedla Deprim 6 mesecev ali bi si s tem storila zgolj še več škode ali ne?to sprašujem zato ker mi je bila predpisana Asentra,ki pa sem jo odklonila zavedam pa se,da nekaj moram jemati.Ali jemanje deprima na dolgi rok škodijo in ali lahko vzamem tudi Helex recimo jedla bi ga 14 dni v upanju na izboljšanje kajti večje težave imam z anksioznostjo in paničnimi motnjami kot pa z depresijo.

Lepo pozdravljeni!

Deprim pomaga pri blagih depresivnih stanjih: potrtost, nerazpoloženje, izguba zanimanja in primanjkovanje energije za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti: v službi, doma, s prijatelji…Torej, ali se vidite v opisanem ali gre za težjo obliko depresije? Če gre za težjo obliko, bi bila predpisana zdravila dobrodošla, sicer bi se moralo stanje z Deprimom izboljšati v šestih tednjih.
Podobna naravna in učinkovita zadeva je tudi aminokislina L-tirozin http://holistic.si/?s=l-tirozin&x=0&y=0

V vsakem primeru, pa vam priporočam poleg psihoterapijo.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

New Report

Close