Najdi forum

Sem mama 14 letnika, obiskuje zadnji razred osnovne šole. Pred časom je spoznal deklico, ki sta se ob vikendih videvala, sedaj ga je zapustila, to ga je zelo potrlo, vendar tega ne želi priznati, na vsak način je želel dobiti punco, vendar mu ni uspelo, v šoli imajo plesni tečja za valeto in smo ga komaj prepričali, da je šel. ker ni imel plesalke. včeraj sva se dosti pogovarjala, saj je v šoli čisto popustil. Prej je bil šortnik, dosegal lepe uspehe, sedaj se s športom noče več ukvarjati, ker je to brez veze. nima nobene volje, tudi prehranjevati se je začel zelo neredno. , umika se v samoto, postaja upornik, celo agresiven, saj sem mu zadnjič po govorilnih urah, ko sem izvedela, da ima negativne ocene, le dejala, da bo telefon moral puščati v pritličju, ker je očitno moteče, ko se uči, ni mi ga hotel dati, ko sem vstajala še naprej, ga je z vso silo vrgel na tla in uničil. imam občutek, da mu ni več za nič, celo že parkarat je rekleL, da bi bilo najboklje, da bi umrL.
Včeraj je govoril, da bi šel trenirati boks in da bo šel za vojaka, da bo brez družine in prišel 2x na leto domov. vse mi je to zelo čudno, saj še ni dolgo, ko si je želel postati učitel telovadbe.
Kaj naj naredim, prosim svetujete mi.
ALI JE TO DEPRESIJA?

Pozdravljeni,

Sprašujete ali ima vaš sin depresijo. Bolj pomembno, kot odgovor na to vprašanje je, da vidite te znake kot opozorilo, da je vaš sin v stiski. Kolikor slišim vam ne zaupa oziroma je jezen na vas. Se je kaj takega dogajalo pri vas doma?

Namesto, da ga kaznujete z odvzemom telefona, bi se morda skušali z njim pogovoriti, kaj se z njim dogaja, s kakšnimi problemi se sooča. Mu ponuditi roko in varen pristan. Agresivni izbruh, umik v samoto, grožnja s smrtjo, treniranje boksa, poklic vojaka kaže na agresivno vedenje. Na koga ali kaj je jezen? Hkrati je v občutljivih najstniških letih, ki mu življenje dela še bolj stresno.

Mogoče skuša s tem vedenjem vzbuditi vašo (ali očetovo) pozornost? Bodite odprti in ne glejte samo na simptom, temveč skušajte videti kaj vam sin sporoča.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close