Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja depresija in narcistična osebnostna motnja

depresija in narcistična osebnostna motnja

Pozdravljeni!

Zanima me, če je možno imeti obe težavi naenkrat ali pa so simptomi narcistične osebnostne motnje tudi vsebovani v simptomih depresije ali obratno?

Najlepša hvala za odgovor.

Lp, Zhelvica

Pozdravljeni,

človek je lahko osebnostno moten in ima depresijo.

lp

Kaj pa pravzaprav pomeni narcistična motnja?

Nekje na tem forumu sem zasledila tale odgovor (kopiram):

narcistična osebnostna motnja označuje prevladujoči tip reagiranja oziroma osebnostne značilnosti, ki so vtkane v značaj, pridobljene pa so deloma z genetskimi dejavniki deloma pa s priučenimi vedenjskimi vzorci.
“Ljudje z narcistično osebnostno motnjo imajo pretiran občutek samopomembnosti, in zato zahtevajo zase poseben tretman.Kritiko slabo prenašajo,se bodisi hudo razburijo ob njej , ali po jo povsem prezrejo.Na vso silo si želijo doseči slavo in bogastvo.Njihovi odnosi so nestabilni, v posebno nezadovoljstvo spravljajo okolico z nasprotovanjem dogovorjenim pravilom vedenja.Pogosto vzkipijo v javnosti.Niso sposobni sočutja in hlinijo simpatijo samo zato da bi dosegli sebične namere.Zaradi krhkega samospoštovanja so nagnjeni k depresiji.S svojim vedenjem povzročajo, medosebne težave,probleme z zaposlitvijo,zavračanje in izgube , to pa so stresi, ki so jih sami najmanj sposobni reševati.”Kaplan& Sadock`s Synopsis of Psychiatry.

Po DSM IV (kategorizacija bolezni in sorodnih stanj) izpolnjuje pogoje za takšno motnjo človek ki:
1. ima povečan občutek lastne pomembnosti brez za to pomrembnih dosežkov.
2. vdaja se razmišljanju in fantazijam o brezmejni uspešnosti
3. prepričan je o svoji enkratnosti, zato verjame, da ga lahko razumejo le ljudje z izrednimi sposobnostmi
4. zahteva in pričakuje poudarjeno občudovanje
5. pričakuje posebno naklonjeno obravnavo, ali avtomatsko strinjanje z njegovimi predlogi
6. izkorišča druge
7. ni zmožen sočustvovanja
8. je pogosto zavisten
9. se arogantno vede

LP

Pozdravljeni!

Nekaj me še zanima. Ali lahko tako psiholog kot psihiater uspešno zdravita oz. pomagata pri tej bolezni/motnji, ali pa je kateri od njiju bolj specializiran za določena stanja.

Hvala, LP.

Zhelvica, hvala, ker si mi odgovorila.
Ali veš morda, kaj pomeni shizoidna motnja? Kako je mogoče, da nekdo v eni ordinaciji dobi eno oceno, v drugi pa drugo.
Te ocene so lahko zelo subjektivne, ali ne. Ali pa se tako zelo prepletajo?

Pozdravljeni, Zhelvica!

Psihiater je zdravnik. Njegova prednost je, da obvlada tudi zdravljenje z zdravili. Klinični psiholog s psihološkim pregledom poda bolj objektivne podatke o stanju posameznika in tako dopolnjuje obravnavo pri psihiatru. Oba pa lahko pomagata s psihoterapevtskim ukrepanjem, odvisno pač od njune dodatne izobrazbe.

lp

Pozdravljeni, Danila!

Diagnoze niso subjektivne, v kolikor so bili v uporabi vsi možni diagnostični pripomočki. Nekatere diagnoze se bolj pogosto zamenjujejo in obstaja za takšne zamenjave logično pojasnilo. Recimo: osebnostne motnje so razdeljene po sklopih. Včasih je težko natančno opredeliti za katero osebnostno motnjo znotraj istega sklopa gre.

lp

Kopiram:
Shizoidna osebnostna motnja. Osebnostna motnja, za katero je značilen umik iz čustve-nih, socialnih in drugačnih stikov, nagnjenost od fantazije, samotarskih dejavnosti in introspekcija. Sposobnost izražanja čustev in doživljanja ugodja je omejena.

Moram reči, da te sklope ne razumem.
Iz opisa, ki sem jih tu prebrala, pa vidim veliko razliko med obema motnjama in se vidi na daleč.
Sploh pa me zanima, kdo v tem svetu nima motenj. Pač odvisno, kaj se ti dogaja.

Pozdravljeni, Danila še enkrat.

Pri rednem kliničnem delu prihajam v dileme. Zadnjič ravno med paranoidno in shizoidno osebnostno motnjo. Eno je prebiranje diagnostičnih kriterijev, drugo pa je izluščiti značilnosti in razlike pri pacientu. V konkretnem primeru je dilema ostala, čeprav se vam zdi razlika po opisu vidna že na daleč.

Ker sem že omenila sklope vam jih predstavljam.

A
paranoidna
shizoidna
shizotipska

B
antisocialna
mejna
histrionična
narcistična

C
izogibajoča
odvisnostna