Depresija
Spoštovani!
Depresija je pogostejša pri gluhih in se kaže v različnih oblikah. Tako, da je odgovor pozitiven.
Rešitve so različne, načeloma pa naj bi bile individualne od posameznika do posameznika. Vsekakor pa bodite čim več v družbi in da najdete neko aktivnost, ki vas veseli. Razširite krog prijateljev …
Jaz sem oglušela po faksu. Preživela vsa živa obdobja, sedaj pa sem začela s študijem in prebiranjem glasserjeve kontrolne teorije. Morda pa bi se lotila česa takega. Samo sama se lahko spraviš ven. Če potrebuješ terapijo jo jemlji. Razumem te, če se ti ne ljubi zjutraj vstat, pospravit, iti v službo, če lahko cel dan pretuliš. Moraš se sama prisiliti v aktivnosti. Poskrbi zase, da se boš dobro počutila, pojdi v savno, uredi se da boš dobro videti, ko ti bo kdo govoril pa ga ne boš razumela mu reči da si gluha, da ne razumeš, če ti morda lahko pove še enkrat. pa če ti je težko povej da ti je težko. Tudi prijateljem in znancem. Nočeš pomilovanja, predvidevam da ne. Seveda ti manjka, ne slišiš. Če imaš SA ga nosi, poišči še druge možnosti pripomočkov, če si v službi naj ti nabavijo tam, lahko izhajaš iz prilagoditve delovnega mesta. pmisli. Nikomur ne pade na pamet da bi invalidu na vozičku rekel, da naj gre po stopnicah peš, torej tudi od tebe ne morejo pričakovati da boš vse slišala oz. razumela.
Gluhota je zame zelo neprijetna ovira, prav mi pride le takrat ko vrtajo v bloku, pa se izklopim.
Če potrebuješ pomoč obišči psihiatra, terapevta. Poišči si pomoč. Včasih samo frendi niso dovolj.
Ne morem, da ne bi zabluzil ob ti temi, že zaradi pomembnosti. Ker depresijo ne gre podcenjevati!!
In ker berem kao umotvore nekaterih.
Depresija? Menim da je to bolezen. In bolezen rabi zdravljenje, v odvisnosti od znakov oz težav.
Ločiti jo je verjetno treba od lenobe, ko se ti preprosto ne da.
Kakor koli, zadeve ne gre podcenjevati.
Lahko je blaga, bi rekel, lahko pa človeka stisne in celo iztisne. Pokonča.
Kokr vem. Da se zdravit. In zdravljenje je odvisno od tega, kako hudo je.
Depresivni so tako gluhi kot slišoči. Smo pač v eri tega obolenja.
Kaj narediti?
Odvisno je po moje od teže bolezni. Pri hudi je potrebna pomoč, in to ne zgolj prijateljice in družba. Ampak psihiater in zdravila.
Sam ločujem med reagiranjem na slušno prizadetost in depresijo. To ni isto. In ni prav da se depresijo spregleda, češ da so to zgolj težave, ker ne slišim in se ne morem sprijaznit s tem.
Naj to pove strokovnjak.
Če mnoraš,če se kljub gluhosti ne smeš zlomit in odnehat, ker ne gre le zate, ker te tudi drugi rabijo, je druga maša, kot če gre le zate.
Kar pa verjetno ne velja za hudo obliko. Ta te zlomi, če se ne zdraviš.
Verjetno se da depresijo deloma preprečiti.
Zdravo telesno in duševno življenje življenje z dosti gibanja in aktivnosti, zdrava prehrana, sprostitve in zabava, pozitivno mišljenje.
Če sami ali pa vaša okolica menite, da imate težave, pejte k zdravniku in povejte, da rabite pomoč.
Čimprej.
Če sam ne bo mogel, vas bo napotil k psihiatru. Sam menim, da je psihiater zdravnik kot vsi ostali.
In ni prav, da se to, če se zdraviš pri psihiatru, šteje slabševalno.
Verjetno npr v ZDA čisto drugače gledajo na ta problem.
In tudi pri nas bomo začeli.
A da greš za angino v ambulanto je OK, da bi pa šel zaradi depresije je pa kriminal in sramota?!
Če bomo te stvari, kot družba prepustili samim sebi, bodo šle iz slabega na še slabše.
Je pa morda tako, da je obdobje ko si v depresiji in rabiš pomoč, ko pa prideš iz tega, če prideš, ti je morda dovolj, da zdravo živiš.
Ne pa da si odvisen od tablet.
Skratka, za konec le to,
ne prepustiti, da bi šle zadeve navzdol, ampak pravočasno ukrepajte in poiščite pomoč.