Depo Provera
Ker mi je bil ugotovljen povisan krvni tlak, mi je zdravnica ukinila kontracepcijske tablete (jemala sem Femoden). Zame naj bi bila primerna le Mirena ali druge oblike matenicnih vlozkov. Zanima me, kaj je to Depo Provera, kako deluje in kje to injekcijo lahko prejmem. Za visok krvni pritisk niso nasli vzroka (vsi izvidi normalni) in me zanima, ce res nikoli vec ne bom smela jemati tabletk, ki so bile zame najprimernejsa zascita. Za odgovor se vam zahvaljujem!
Spoštovani,
lepo bi bilo, ko bi me za mnenje ne spraševali na podlagi tujega mnenja za katerega ne vem, kako je nastalo, temveč bi mi posredovali kar podatke. Če bi imel npr. podatek o vašem povprečnem krvnem tlaku ali celo o dnevnem profilu kvnega tlaka, bi vam lahko odgovoril z mnogo manjšim tveganjem kot na podlagi mnenja nekoga drugega, da imate zvišan krvni tlak. Sicer pa prosim, da dodate svojemu dopisu še nekaj svojih podtakov, kot so npr. starost, teža, višina, splošno zdravje, morebitna zdravila itd. itd….Saj menda še v trgovini ne moremo samo zavpiti čez pult, “dajte mi kruha” temveč je treba svojo željo pač malce bolje opisati.
Depo provera je gestagenski kontraceptiv, ki je v takšni obliki, da deluje po vbrizganju v mišico 3 mesece. Ker ne vsebuje estrogenov, je tudi ob nekoliko višjem krvnem tlaku še vedno dovoljeno, zlasti, če ga še dodatno ne zviša, kakor se to dogaja ob uporabi kombiniranih KT. Depo provero ni mogoče dobiti v lekarni na recept temveč jo dajejo zdravniki neposredno v ambulanti, če to zdravilo ustrezno naročijo pri centralni lekarni. Če to ni mogoče, lahko ginekolog za aplikacijo tega kontraceptiva izda tudi napotnico za na Ginekološko kliniko, kjer to zdravilo večinoma imamo na zalogi.
Spostovan!
Opravicujem se vam za skope podatke. Torej, stara sem 31 let, kadilka, precej pod stresom, kontracepcijske tabletke sem jemala sedaj sesto leto. Izmerjeni tlak je kar par dni drzal 175/110, zdaj, ko jemljem zdravila pa 130/70. Vzrok za povisanje zaenkrat ni odkrit, opravila sem potrebne krvne preiskave za delovanje scitnice, ledvicno funkcijo, itd. Vsi izvidi so b.p. Ker mi ta nacin kontracepcije ni bil omenjen, se obracam na vas. Zanima me se, ali je zadeva samoplacniska, koliksna je cena ter koliko je taka zascita zanesljiva. Se enkrat hvala!
Se strinjam, da je krvni tlak, ki vztraja več ur dnevno nad 160/110 pomembno zvišan in zahteva uvedbo zdravil. V tem primeru bi vam najprej priporočil, da se spopadete s kajenjem in s stresom, da omejite morebitne pridružene razvade kot so morda kava in druga poživila, morebiti spremenite prehrambne navade in omejite vnos soli in nato poskusite ponovno s KT. Sicer pa Depo Provera načeloma ni samoplačniška in jo je mogoče dobiti tudi na stroške obveznega zavarovanja. Zanesljivost je podobna KT, torej spada med zanesljive oblike KC.