Depo Provera
Spoštovani!
Kljub brskanju po internetu in uporabi iskalnika na tem forumu in forumu, ki ga moderira dr. Pušenjak, nisem našla odgovorov na nekaj vprašanj. In sicer:
1. Ali to injekcijo dobim pri svojem ginekologu ( mi jo tudi aplicira )?
2. Je pomembno kdaj dobim injekcijo- pred menstruacijo, med ali po njej?
3. Ko dobim injekcijo- po kolikem času sem zaščitena ( isti dan, čez en teden,… )?
4. Koliko časa sem zaščitena- vse 3 mesece ali manj?
Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Injekcijo dobite pri vašem ginekologu, če ima ta tovrstno kontracepcijo na zalogi. Postopek naročanja je žal tako hudo kompliciran, da je lahko nimajo in vam bodo ponudili drugo obliko gestagenske kontracepcije.njabolje je dati injekcijo 1.dan menstruacije, tako je zaščita takojšnja in drži 3 mesece. Po treh mesecih je treba dati novo injekcijo.
Pozdravljeni,
pred 6 tedni sem rodila s carskim rezom. Na pregledu po porodu sem prejela injekcijo depo provera. Ko sem prebrala o stranskih učinkih sem se naravnost zgrozila… Ginekologinja me na nič od tega ni opozorila. Zanima me kako pogosti so pravzaprav ti stranski učinki (velika pridobitev telesne teže, akne, depresija, izpadanje las, krvavitve)? In ali res lahko dojim, saj hormon prehaja v mleko? V kolikem času po aplikaciji bi opazila stranske učinke? Ali ti učinki po vaših izkušnjah po 3 mesecih izzvenijo ali lahko vztrajajo dlje časa? Nekje sem prebrala, da naj bi bila po uporabi te vrste kontracepcije možna neplodnost-je to res?! Ali imajo ženske res lahko hude težave z zanositvijo? V kolikem času po aplikaciji se običajno pojavi menstruacija-in torej tudi ovulacija? Kakšne so torej vaše izkušnje s tem zdravilom?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav, zelo zaskrbljena mamica.
Če boste imeli stranske učinke, bodo kar v prvih treh mesecih uporabe depo injekcij. Dojite seveda lahko, ta vrsta hormona prehaja v mleko le minimalno in ne zmanjšuje količine mleka v dojki. Prav tako ne poslabšuje možnosti za kasnejšo uspešno zanositev. Injekcija drži 3 mesece, če se potem ne ponovi, pride predvidoma čez en mesec do naslednje menstruacije, med uporabo injekcij pa je lahko ciklus zelo nereden lahko z daljšimi obdobji brez menstruacij.
Spoštovani!
Moja ginekologinja ni dosegljiva, farmacevtka mi ni znala odgovoriti, s preteklimi odgovori si tudi nisem znala dovolj pomagati, zato bom ukradla nekaj Vašega časa…
Pred dvema mesecema in pol sem tretjič rodila, otrok je od rojstva polno dojen. 30. 1. sem imela že prvo menstruacijsko krvavitev po porodu, 6. 2. sem dobila prvo injekcijo Depo Provere, ginekologinja je ta dan na pregledu opazila ovulacijsko sluz. Danes sem imela SO, mehanska kontracepcija odpovedala, prišlo je do izliva v nožnico, zato sem šla po Escapelle.
Iz priloženih navodil je razvidno, da se levonorgestrel izloča v mleko. Sem v dvomih, ali naj vzamem tableto ali ne zaradi učinka na otroka (bi bil v mojem primeru morda zadosten učinek polovice tablete)? Od ginekologinje sem sicer dobila navodila, da je po injekciji Depo Provere potrebno uporabljati kondom še 14 dni.
Hvala za Vaš čas in trud, ki ga namenjate forumu!
Teja
Na začetku je depo injekcija res lahko še manj učinkovita, dokler ne doseže polenga delovanja, je bolje ob nesreči s kondomom uporabiti še nujno kontracepcijo, pri kateri naj vas ne skrbi dojenje. Levonorgestrel se res lahko izloča v mleko, koncentracije v mleku pa so bistveno manjše od tiste v vaši krvi in enkraten odmerek ne bo slabo vplival na rast in razvoj dojenega otroka. Uporabite lahko kar polno dozo Escapelle.