Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija depigmentacija

depigmentacija

Pozdravljeni!

Star sem 18 let. V začetku pubertete so se mi okrog nekaterih rjavih znamenj na trupu in lasišču pojavili beli krogi, največji ima premer okoli 1,5 cm. Nekaj teh znamenj je čez čas izginilo in ostal je samo depigmentiran krog, druga so še vedno nespremenjena. Eno je še posebej moteče, saj je na lasišču, izstopa iz kože in ima cca 4 mm premera. Zanima me kako velik del lasišča bi po odstranitvi znamenja ostal brez las. Iz znamenj na lasišču mi rastejo beli lasje.

Osebni zdravnik mi je povedal, da “to pač tako je”, slišal pa sem, da je v nekaterih primerih razbarvanje možno odpraviti. Prosim za vaše mnenje.

Zanima me tudi, ali je po odstranitvi “navadnih” (brez razbarvanega predela) pigmentnih znamenj, ki izstopajo iz kože in imajo premer 2-3 mm, brazgotina velika.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdrav!

Depigmentacije pomenijo dvoje: ali da bo znamenje izginilo, ali pa se bo pojavil Vitiligo.
Največkrat je prvi primer, ko se počasi ta mesta tudi obarvajo nazaj.
Znamenja se vedno odstranjuje kirurško, kar pomeni z varnostnim robom, kar pomeni da je brazgotina nekoliko večja od samega znamenja.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Imam podobno situacijo in par primerov Vitiliga. Ena depigmentacija ima premer 2cm in po njej skozi sije sonce.

Sedaj me zanima: Ali se lahko zadevo odstrani in se pač na tem mestu naredi brazgotina od šivanja? Slednje se mi kot laiku zdi boljše, saj je površina, ki se ne brani pred soncem manjša, pa še estetsko je lepše imeti 2cm dolgo in ozko brazgotino, kot pa bel bedn flek.

Zanima me še, kako je s presaditvijo kože v tem primeru? Se to izvaja v SLO, kdo to izvaja in ali je postopek trivialen?

Hvala.

Pozdrav!

Običajno se to ne dela, ker je običajno brazgotina estetsko grša od razbarvanja kože, poleg tega se lahko ob brazgotini prav tako naredi razbarvanje.
Sicer pa vedno povem, da je vsak svojega telesa gospodar, kar pomeni, da s podpisom lahko pristane na poseg, ki ga opravljajo kirurgi plastiki.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close