Najdi forum

Denarna socialna pomoc

Pozdravljeni!

Prosila bi Vas,ce mi lahko pomagate v naslednejm primeru,in sicer,sem mati samohranilka,stara 25 let,sin je star sest mesecev,s strani oceta imava dogovorjeno in potrjeno prezivnini preko sodisca. Zanima me,kako je s socialno pomocjo? Zivim pri starsih,kjer imava s sinom svoje gospodinjstvo,ziviva v zgornjem nadstropju.Ko sem oddala vlogo za socialno pomoc,sem prejela odgovor,da sem upravicena do 30 evrov pomoci,ker zivim s starsi. Pa me zanima,kako je s tem?
Ceprav imava s sinom svoje gospodinjstvo,se smatra,da mi pomagajo starsi? Gospa iz CSD,mi je rekla,da bi bila upravicena do visje pomoci,ce bi bila prijavljena na drugi hisni stevilki.

Hvala

Pozdravljeni!

Glede gospodinjstva je tako, da navkljub ločeni enoti v hiši, t.j. zg. in sp. nadstropje, se šteje, da je ena enota, saj računi prihajajo na en naslov.

Dobro je, da imate svoj prostor, ki je večji od 20 kv. in še brez stikov s starši glede na to, da sta v zgornjem nadstropju.

Po preteku sinovega 1 leta, boste sicer upravičeni do DSP, vendar ker imam trenutno premalo podatkov o vaši zaposlitvi, (ne)/-premičninah, dohodkih za zadnje 3 mesece ipd., vam težko povem, do koliko boste upravičeni-lahko tudi za 5 EUR ali pa 100 EUR in več.

Pozdrav! Tina

Pozdravljena,

sklepam, da prejemate starševski dodatek ali starševsko nadomestilo. V denarno socialno pomoč se ta dohodek šteje. Če sin prejema preživnino, se to tudi upošteva. Če sin prejema preživnino, ki je višja od 61 evrov, potem ste do denarne socialne pomoči upravičena samo vi, če pa prejema nižjo preživnino, pa dobi razliko do 61 evrov.

V kolikor živite pri starših in v ločenem gospodinjstvu, morate CSD predložiti najemno pogodbo ali potrdilo o gospodinjstvu (ki ga pridobi CSD po uradni dolžnosti s strani upravne enote), s katerim dokazujete, da sicer živite v hiši, ki je last staršev, vendar sami plačujete stroške. V kolikor pa dejansko živite s starši v skupnem gospodinjstvu, se vam od denarne socialne pomoči odbije 30 %, ker se smatra, da imate zagotovljeno bivanje.

Upam, da sem vam razumljivo napisala. Sicer pa imate stvari lepo razložene v Zakonu o socialnem varstvu ter v Pravilniku o dodeljevanju denarne socialne pomoči, ki ju je možno dobiti tudi na internetnih straneh.

Srečno!!

Trinajstega julija sem oddala pritožbo na odločbo o denarni socialni pomoči, ki se mi je znižala. Ker živim pri starših, so kot razlog navedli, da mi je del sredstev za preživetje omogočen. Ker pa je mati ostala brez zaposlitve v tem času, sem napisala pritožbo, ki sem jo poslala na CSD. Po dveh mesecih nisem prejela nikakršnega dopisa, da je bila pritožba poslana na ministrstvo, zato sem poslala email na MDDSZ, da naj preverijo,če je pritožba pri njih, pa nisem dobila nikakršnega odgovora. Po kar nekaj telefonskih klicih sem od CSD izvedela, da pritožba sploh ni bila poslana, kar so upravičili z odsotnostjo osebe, ki je za to pristojna. Štirinajstega septembra sem ponovno poklicala na CSD, kjer so mi zagotovili, da bodo urgentno razrešili mojo pritožbo- to je bil namreč 61. dan od dneva pošiljanja moje pritožbe, pritožbe pa bi se naj razreševale, po besedah pravnice s CSD, v šestdesetih dneh. Danes je že štiriinsedemdeseti dan od moje pritožbe in še vedno nisem dobila nikakršne odločbe, dopisa, nakazilo je enako.

Na CSD še vedno ne dobim odgovora, ker je oseba, pristojna za to, še vedno odsotna.

Sicer sem izvedele, da traja tudi po pol leta, da razrešijo pritožbo a me to ne tolaži, že zato ne, ker so mi zagotovili, da se MORA pritožba razrešiti v 60- ih dneh, dolgotrajnost rešitve pa nato opravičevali z brezveznimi razlogi kot je odsotnost uslužbenca (katerega vedno nekdo nadomešča, ko pokličem).

Zaradi očitne zadrege in izmotavanja z njihove strani mi je jasno, da stvari ne potekajo kot bi morale.

Mi lahko nekdo razloži smiselnost ležanja moje pritožbe v predalu nekega lenega uslužbenca več mesecev? Glede na to, da gre za institucijo, ki bi naj pri socialnih stiskah pomagala, se na njih odziva kar preveč mlačno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close