DENARNA SOCIALNA POMOČ – še enkrat, kdaj se dodeli in kdaj ne
če ste dali vlogo v marcu, se vam šteje pravica v aprilu, tako, da bodo lahko nakazila oz. prvo:
20.4., 6.5. ali 20.5.
Lep pozdrav.
27.3.2010 mi je potekla pravica do prejemanja denarnega nadomestila. Za zadnji mesec marec sem prejela nakazilo 15.4.2010. Vlogo za denarno socialno pomoč sem oddala 29.3.2010, v odločbi so mi napisali da sem upravičena samo do razlike dohodka (1,90€) za čas 3 mesecev. Sem mati samohranilka hčere ki prejema preživnino in štipendijo, jaz pa za njo otroški dodatek.
Kdaj v najkrajšem času lahko zaprosim za polno socialno pomoč (226,80€) + dodatki za enostarševsko družino in hčere ki jo preživljam ???
Na socialni sem sicer bila danes 30.4., svetovalka mi je povedala da še ne morem oddati vloge, ker sem v aprilu še prejela dohodek za marec. Kdaj dobim potem dohodek za april, če mi je svetovalka rekla da vložim v maju, nakazilo pa bo šele JUNIJA ??!! Kako se naj preživim potem v maju??
Pozdravljeni!
Če sem prav razumela, imate pravico do DSP do vključno s 3/2010, in zadnje nakazilo je bilo v 4/2010; sklepam, da bi potem lahko podaljšali vlogo v 3/2010, kar ste tudi naredili, da vam začne na novo teči pravica s 4/2010.
Ker ne vem kako je z vašimi prihodki prej (DSP+štipendija+preživnina (glede višin zneskov)), vam težko povem, koliko vam pripada v znesku in kdaj je tista razlika upoštevana – potrebovala bi točne podatke za vsaj pol leta nazaj;
terminsko pa gre to tako, da kot ste napisali, ste vi že dobili v aprilu den.soc.pomoč (vaš citat: ” Vlogo za denarno socialno pomoč sem oddala 29.3.2010, v odločbi so mi napisali da sem upravičena samo do razlike dohodka (1,90€)… “). Če po nasvetu vaše strokovne delavke morate vložiti maja, potem pravica začne teči z junijem (nikoli pravica ne teče za nazaj), in bo lahko prvo nakazilo junija ali julija.- odvisno od ugotovitve dejanskega stanja in kdaj prevzamete vlogo s potrditvijo povratnice (nakazilo pa lahko dobiti za nazaj, se pravi če dobite julija prvo nakazilo, dobite tudi z junijem, kot ste upravičeni).
Imate pa luknjo med aprilom (zadnje nakazilo) in junijem (prvo nakazilo če boste upravičeni do DSP), kaj je z majem? To je pa že tista zadeva, ko bi morala vaše dej. stanje bolje poznati oz. ga najbolje pozna vaša soc.delavka, zato, če imate dodatna vprašanja, jo kar vprašajte, zakaj tako glede vlaganj vlog. Mislim pa si, da zaradi vaših drugih dohodkov, ki občasno presegajo cenzus (govorim za tiste, ki se upoštevajo ob dodeljevanju višine DSP). Z nečim presegate tisto tromesečje pri dohodkih.
Halo tina! Imam eno drugo vprasanje. Kako je z pravico strehe nad glavo? Kako si jo pridobis? SEm ze deset let na cest, star 60 let.
Pozdravljeni!
Preden vam odgovorim na to vprašanje, mi povejte (če želite):
– kakšen je vas status (zaposlen, brezposelen)?
– zakaj se v 10 letih ni nič uredilo glede vašega statusa (namreč, da ste brezdomec)??? Tako z vaše strani kot tudi morebiti s strani države in pristojnih organov.
– na katerem obmučju SLO “prebivate”? Ste že kaj urejali glede prebivališča na Centru za socialno delo? Upravni enoti?
– katere pravice ste do sedaj že uveljavljali?
– Imate kaj prihodkov, (ne)premičnin (glede nepremičnin točno vem zakaj sprašujem)?
– Imate zdravstvene težave? Ste zavarovani – kako?
Imam še par vprašanj, vendar naj bo to zadosti.
Drugače pa, sem mnenja, da je potrebno za ljudi brez doma in še posebno pri tolikih letih, takoj pomagati in poiskati začasno prebivališče – vendar pod tem pogojem, da tudi vi kaj storite za vaš problem, pokažete voljo in željo. Prvi korak ste pa že naredili, ko ste tukaj pisali, a ste tako na splošno vprašali, da res težko razberem vaše stanje.
DEJSTVO pa je, da so ljudje nad 50 let ogrožena skupina in imajo posebne pravice glede zaposlitev; odpuščanja, novozaposlitve,upokojitve,… (kako je tukaj z vami, zakaj ste ostali brez dela, če ste ipd.).
Upam, da mi odgovorite, da vidimo, če lahko mogoče pomagam; čeprav(!!!) bi vam lažje pomagal Center na tem kraju, kjer trenutno bivate. Naj vas podučim, da imajo vsi Centri za socialno delo oddelek Prve socialne pomoči (PSP) – kar pomeni, da na tej PSP enoti sprejmejo vsakogar, ki je prvič na Centru in s težavo, ki jo prvič rešuje, ter ponovno z novo težavo ali stisko oz. zadevo, ki je še nikoli ni urejal na CSD – lahko greste na katerikoli Center v Sloveniji, saj ni krajevne omejitve.
S prvo socialno pomočjo pomagamo posamezniku ali družini pri prepoznavanju socialne stiske in težave in iskanju možnih oblik pomoči. Zagotovljena je vsakomur kot nujna strokovna pomoč. Je brezplačna. Prva socialna pomoč je socialno varstvena storitev namenjena preprečevanju socialnih stisk. Ta storitev obsega:
•pomoč pri prepoznavanju in opredelitvi socialne stiske in težave,
•oceno možnih rešitev,
•seznanitev upravičenca o vseh možnih oblikah socialno varstvenih storitev in dajatev, ki jih lahko uveljavi ter o obveznostih, ki so povezane z oblikami storitev in dajatev,
•seznanitev upravičenca o mreži in programih izvajalcev, ki nudijo socialno varstvene storitve in dajatve.
Uporabnikom skušajo strok. delavci na PSP nuditi to storitev takoj oz. v čim krajšem možnem času. V primeru, da želijo urejati zadeve, ki niso v pristojnosti centra za socialno delo, pa jih usmerimo v druge pristojne institucije. V večini primerov je storitev PSP opravljena oziroma zaključena v enkratnem razgovoru. Ko so uporabniku posredovane informacije, ki jih želi, se lahko vključi v nadaljnjo obravnavo.
Uradne ure pa so:
ponedeljek od 08.00 do 12.00 ure in od 13:00 do 15:00 ure
sreda od 08.00 do 12.00 ure in od 13.00 do 17.00 ure
petek od 08.00 do 12.00 ure
zelo sem obupana 😕 in sicer imam vprašanje: zanima me sem brezposelna oseba, živim z partnerjem in sem v zunajzakonski skupnosti, imam 3.letno hčerko. partner sicer dela vendar ne zasluži prav veliko, pri tem pa se pojavi problem, ko je potrebno plačati vse položnice, ko je potrebno kupiti hrano in seveda ko kupujeva hčerki obleke. živimo pri njegovih starših pri tem pa moramo plačevati tudi najemnino, saj bi bilo podobno če bi si poiskali svoje stanovanje, vendar so trosobna stanovanja zelo draga, pri tem pa nam vsaki mesec zmanjka denarja za hrano in za nekatere položnice. sedaj pa me zanima koliko znaša mesečna denarna socialna pomoč in koliko časa traja???? prosim za odgovor??? HVALA 😕 😕 😕
Pozdravljeni!
Ne morem mimo vaše trditve, da bi želeli najeti trisobno stanovanje, ki pa so predraga; lahko najamete dvosobno ali enoinpolsobno. Naša družina, kjer smo bili tudi 3, smo živeli v dvosobnem stanovanju, 48 kvadratov, in moram reči, da se je lepo živelo.
DPS za tričlansko družino = 453,60 EUR, traja pa sprva 3 mesece, potem pa 6 mesecev, ob določenih pogojih seveda.
Pozdravljeni!
V enem izmed prejšnjih odgovorov ste napisali, da se DSP ne dodeli, če ima oseba prihranke, ki dosegajo oz presegajo 60 osnovnih minimalnih plač, to je 13.302eurov. Zakaj torej sama nisem dobila pomoči, če sem imela prihranke 4000eurov?
In ali je potrebno še vedno predložiti izpiske banke za zadnje tri mesece?
hvala
Pozdravjleni!
V ZSV je omenjena ena izmed možnosti, ko se DSP dodeli v nižjem znesku ali se jo sploh ne dodeli, in to je ta možnost, namreč prihranki. Tukaj se vam je znižala za 1/3.
Zakaj čisto točno pa je bila potem negativna odločba, pa piše v odločbi! Verjetno ste imeli kaj , kar je presegalo cenzus ali pa kakšnen pogoj, ki ni bil izpolnjen. Ne vem!
Pozdravljeni!
Zanima me, kdaj se bo DSP povečala s sedanjih 226,80 evrov na 288,81 evrov.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
Revalizoricija se izvaja 2x letno, vendar je ta znesek (ki trenutno velja) isti od predzadnje revalorizacije, tako da, če tudi bo “nova”, bo lahko znesek isti ali pa višji.
Spreminja se pa v februarju in juliju.
Moje vprašanje glede zvišanja DSP se navezuje predvsem na zagotavljanje, da se bo položaj najrevnejših izboljšal, diskusijo o tem ste dali tudi vi pod lepljivo.
http://med.over.net/forum5/read.php?58,6172493
Vendar bi pripomnila, da se v medijih ves čas poudarja, da spremembe bodo, dejansko pa vse ostaja le pri leporečenju, konkretnih potez s strani države pa ni.
Ni točnega datuma uvedbe sprememb.
Torej, kdaj bo dejansko prišlo do zvišanja DSP? Oz. ali je to zagotavljanje višje pomoči bolj kot ne le prazna obljuba, ki odvrača ljudi od izražanja vidnejšega nezadovoljstva?
Jaz ptem pričakujem povečanje DSP, glede na predlog vlade in poročanja medijev, za mal več kot par EUR gor, mar ne?
Sam se bojim, da če se bo zvišala DSP, se bodo tudi življenjski stroški – potem smo pa na istem!
Ne vem kdaj se bo zvišala…ne dela tam, kjer o tem dejansko odločajo.
Pozdravljena!
Ko sem oddala vlogo za DSP in je socialna delavka videla na izpisku, prihranke, mi je svetovala, naj vlogo umaknem, ker itak do pomoči ne bom upravičena. Rekla mi je, da je tako najugodneje zame, da bom tako lahko vlogo ponovno vložila čez par mesecev, ko prihranki ne bodo več vidni na izpiskih (denar sem dvignila), ker če gre vloga v postopek, bo odločba negativna in vloge ne bom smela ponovno vlagat približno 13mesecev, ker naj bi mi ta vsota zadostovala za preživetje toliko časa. Na hitro je izračunala, da bi bila upravičena pribljižno do 300evrov na mesec in je 4000 delila s to vsoto in dobila obdobje 13 mesecev. Po tem njenem strokovnen nasvetu, sem seveda vlogo umaknila. To je bilo pred tremi meseci. Sklepam, da po temtakem se ne morem niti pritožit na odločbo, ker sem vlogo umaknila in niti ni šla v postopek. Ali mi lahko kaj svetuješ? Ali ni v ZUP določba, kjer piše, da je uradna oseba dolžna pomagati stranki, da le ta zavaruje svoje pravice. kaj lahko naredim?
živjo!!
tudi jast imam problem, stara sem 20 let, se redno šolam ,sedajdelam prvi letnik faksa, vendar…
oče in mati sta ločena, moja skrbnica naj bi bila mati, vendar sem se zaradi nevzdržnih razmer odselila k fantu, živiva v vikendu, ki nima kopalnice, sama dobivam štipendijo in otroški, mati je vključena da ji csd pomaga, s fantom bova kupila stanovanje, saj tako ne moreva živeti, on bo vzev stanovanjski kredit, in mu tako ostane le 300 evrov, ko sem se pogovarjala s socialno delavko, mi je rekla da če živim na svojem naslovu, potem bi lahko bila opravičena do socialne pomoči, saj če sprejmejo zakon o malem delu, si šolanja nebom mogla privoščiti, saj imam že s štipendijo in doklado premalo za osnovne potrebščine, hrano, bencin…
gLEDE PREŽIVNINE PA JE TAKO BILO DOREČENO DA OČE ZAME PLAČUJE 150 € IN MATI ZA SESTRO KI SE JE ODLOČILA ZA OČETA, IN ŽIVI PRI NJEMU 150€ TAKO DA V BISTVU NE DAJE NOBEN NOBENMU, AMPAK MENI SE POVSOD TO PRIZNAVA KOT DOHODEK, ČEPRAV GA V BISTVU SPLOH NI.
Tudi oče mi veliko pomaga, čeprav ni moj skrbnik, saj mi mati ne da nič, oče pa je zame celo vzel kredit, da sem si lahko kupila star avto in plačala vozniški izpit, saj brez tega nebi mogla delati preko študentskega servisa.
Strah me pa je naslednje, že 2 meseca iščem delo, in mi ga ne uspe dobiti, saj tam kjer sem delala, ne rabijo več, delo se mora prilagajati študiju, saj imam večinoma cele dneve predavanja, če ne delam, nimam za preživetje, ne pridem čez mesec, in s tem se posledično tudi ne morem šolati, tako da če se ne šolam, bom drugo leto ostala brez štipendije in s tem tudi doklade
Oče mi pomaga kolikor lahko, vendar včasih tudi zadnje 2 tedna nimam za kruh, denar si sposodim, potem pa ga ne morem vrniti in sem že tako do vratu v dolgovih.
Prosila bi za odgovor, saj sama nevem kaj bi naredila, poslala se že tudi nešteto prošenj tako za delo preko študentskega servisa, kot za redno zaposlitev, tudi kot navadna prodajalka, saj če bi dobila kjerkoli tudi kot čistilka, bi pač pustila šolo, saj mi trenutno razmere nikakor ne omogočajo da bi jo delala normalno, vendar ali ni odgovora, ali pa je odgovor vedno isti, da se zahvaljujejo in me dajejo v arhiv, da pa trenutno ne rabijo.
SEM ŽE ČISTO OBUPANA, SAJ BI RADANEKAJ NAREDILA IZ SEBE, VENDAR TEGA NE MOREM.
Ni pa mi jasno, kako mi ki bi radi delali, nam država ne pomaga, vsem ostalim,npr.ciganom, pijancem pa .tudi moja mati jer pijanka in jo z vseh strani dajejo podporo, denarno in tako, sama pa nimam za kruh.
Z živci sem že čisto na koncu, saj ne manjka veliko in bom pristala na ulici, ne vem več na jkoga naj se obrnem da mi pomaga.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
HVALA!!!
Spoštovani,
Sem izredna študentka, ki je pravkar izvedela za nosečnost. Trenutno delam preko študenta za prb. 550€ na mesec.Ker po porodu ne bom zmožna za delo preko študenta me zanima če mi pripada DSP in v kolikšni vsoti, saj si moram zaradi stanovanjske stiske doma, poiskati stanovanje, katerega pa mislim vzeti v najem. To pomeni približno 450 evrov na mesec samo za stanovanje. Zaradi nosečnosti mislim študij za nekaj šasa opustiti ter ga kasneje nadaljevati, kar pa pomeni, da tudi zaradi statusa ne morem delati preko študentskega servisa. Partner pa ima tudi minimalno plačo, s katero si ne moreva niti predstavljati, da bi poravnala vse stroške, poleg tega pa zraven preživljala še otroka.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Zanima me, ali sem upravičena do denarne socialne pomoči, če sem brezposelna (zaposlena za določen čas do 28.2.2010) in živim pri starših. Konec meseca maja se mi izteče pravica do denarnega nadomestila (zadnje nakazilo bo 15-6-2010). Stara sem 28 let, nimam lastnih sredstev za preživljanje, tudi nimam nikakršnega premoženja. V primeru, da sem upravičena, kdaj moram najkasneje vložiti vlogo za socialno pomoč?
Hvala vam za odgovor!
Lep dan želim!
NIna
Pozdravljeni!
Zdele vam pa pišem iz službe 😉
Torej, na prvi uč, imate pogoje za pozitivno vlogo (ali ste prijavljeni na ZRSZ???).
Kolikšno pa je nadomestilo – mislim, da je večje od cenzusa, zato boste “mogli” vložiti, da bo polna DSP, septembra, oz. lahko že prej, v avgustu, saj se vam bo štelo, da ste že brez periodičnih dohodkov in je bil zadnji v maju. Lahko vložite tudi julija, vendar se bo vmes spremenila odločba, zaradi sprememb v poteku periode, namreč, zadnji mesec ni nakazila, predzadnja dva pa je bilo nakazilo. V vsakem primeru, če boste vložili junija, bo negativna odločba, v kolikor je D.N. večje od DSP, saj se bo upošteval dohodek za zadnje tri mesece pred oddajo vloge. Julija bo delno nakazilo, po tem pa že celotno – SEVEDA PA NE BO V 100%, KER ŽIVITE PRI STARŠIH, IN BO PO VSEJ VERJETNOSTI ZNIŽANA DSP ZA 15 ALI 30%.
Za bolj podrobne informacije bi bilo dobro, da se obrnite kar na vašo socialno delavko, ker bo imela boljši pregled nad vašo situacijo, predvsem pa dokazila (ala KDD + npr. delnice višje vrednosti=nižja DSP ipd.,…). Upam, da sem vam vsaj osvetlila zadevo.
Pozdravljeni!
– bosta s partnerjem živela skupaj?
– če ne, morate urediti preživnino
– če ja, bo odvisno vse od njegovega statusa (zaposlen,…) in dohodkov – kolikšni so?
– bo ta drugi otrok živel z vama (predvidevam da ne)?
– ker boste prekinili študij, ne boste imeli statusa, zato se pozanimajte na ZRSZ, kako naprej?
– koliko ste vi stari? /več-manj kot 26 let?/
* zaradi vseh teh pomembnih vprašanj vam ne morem natančno odgovoriti kako bo z DSP, vendar, če ste polnoletni in brez statusa študenta, se boste šteli kot samostojna oseba, in boste prejemali starševski dodatek, nekaj bo pomoč ob rojstvu otroka, ipd. Uf, da ne omenjam še vašega dohodka pridobljenega z delom. Se boste morali oglasiti na vašem Centru. Lp.
———————
Pozdravljeni!
Za nazaj se ne morete pritožiti, če je rok pritožbe že potekel. Ne vem kako vam je svetovala, ampak prepričana sem, da dobrohotno. Oz. kot ste sami rekli, po ZUP-u, v korist stranke. Bi pa jaz osebno, vseeno vložila vloge, kajti organ vam tega ne sme preprečiti (tukaj vam CSD ni preprečil in je vlogo obravnaval) TER, pustila, da se vloga reši po normalni poti, in naslednji mesec spet vložila, če bi bila ta negativna. In tako naprej, dokler ne bi prišla do pozitivne odločbe, to pa do tega dne, ko vaši dohodki ne bi bili več upoštevani za tromesečje nazaj. No, in v tem drugem koraku, ste vi verjetno podali izjavo, da umikate vlogo, zato ste dobili sklep o ustavitvi postopka, mar ne? Ni bilo nič narobe, vendar raje pustite, da se vloga reši po normalnem postopku in ne po “skrajšanem”. Čeprav mogoče, vam je tudi tukaj dobro svetovala, kajti lahko bi se vloga reševala 2 meseca, in bi vi še drugi mesec morebiti zamudili z vložitvijo nove vloge.
Skratka, ne vem, zakaj ste pomislili na pritožbo? Aja še to, skoraj vedno se lahko pritožite na sklep/odločbo, kar vam tudi piše v pravnem pouku.
Ali ne bi raje ponovno vložili vloge, če mislite, da ste upravičeni? Zadeva se bo reševala v novem postoku, pa boste videli, kako bo rešena. Vedno pa piše v odgovorih akta, zakaj se je organ tako odločil in kakšne so vaše nadaljnje pravice v postopku (t.j. možnost pritožbe) ter kako se jih uveljavlja (kam vložiti, kako).
Forum je zaprt za komentiranje.