Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala DENARNA SOCIALNA POMOČ – še enkrat, kdaj se dodeli in kdaj ne

DENARNA SOCIALNA POMOČ – še enkrat, kdaj se dodeli in kdaj ne

Zanima me ali je kolega upravičen do DSC – od junija 2009 je prijavljen na zavodu kot brezposelna oseba; ker je prekinil z delom na podlagi sporazuma, so mu dejali, da ni upravičen-tega je že 5 mesecev; živi sam, kot podnajemnik, najemnine ni plačal že od junija, prav tako ne ostalih stroškov, saj nima nobenih sredstev; je težje zaposljiv (slabša delovna zmožnost) in kljub aktivnemu iskanju ne dobi službe; ker ima še kar nekaj neporavnanih obveznosti ga zanima, kako si naj pomaga; je mogoče kje dobiti kakšno materialno pomoč, enkratno ali DSC mogoče tudi premostitveni kredit iz jamstvene sheme; celjska banka jih ne daje;ker je v stiski in mu želim pomagati prosim za čimprejšnjo informacijo,

Eno vprašanje: če dam vlogo za denarno socialno pomoč zadnjega v mesecu (npr. 30.11.) in je le ta ugodno rešena, sem do DSP upravičena že decembra ali šele z januarjem?

Spoštovani!

Za: tonka53

Odpoved DR s sporazumom se šteje kot krivdni razlog, kar pomeni, da do DSP ni upravičen 6 mesecev, po preteku tega roka pa lahko ponovno zaprosi za DSP. Ker ste podali premalo informacij, se mi poraja vprašanje, zakaj je gospod dal odpoved, na vkljub kreditom in težji zaposljivosti oz. zakaj ni počakal z odpovedjo dokler ne bi najdel drugo službo?
Tako, da, v vajinem primeru težko vidim rešitve, oz. jih sploh ne, kar se zadeva Centra in ZRSZ. Če pa imajo banke možnost dodatnega zakreditiranja, morate povprašati njih, vendar se bojim, da bo gospodov dolg samo še rastel in rastel. Edina rešitev je takoj najti službo, karkoli, da bodo le finančna sredstva spet tekoča in bo lahko odplačeval dolgove. Ko bo pristal na cesti zaradi neplačevanja najemnine, bo njegov klopčič težav in stisk samo še večji in zapletenejši!

Za: Mlala

Če ste vlogo oddali nov.09, se vam pravica začne upoštevati z dec.09, izplačilo pa je lahko 20.12.2009, ali 6.01.2009 ali 20.2.2010. Več si preberite pod novim postom “Izplačilo DSP in roki”.

S spoštovanjem!

Tina Kovač

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Dober dan!
zanima me ali sem se upravicen do socialne pomoci v mesecu decembru, ker sem se yaposlil 16.11 in bom v decembru dobil polovicno placo to je okoli 250 evrov.
najlepsa hvala za odgovor

POZDRAVLJENI!

če vložite vlogo 11/2009: ste upravičeni do DSP z 12/2009, če nimate prilivov večjih od cenzusa za posameznika (t.j. okoli 227 EUR) v mesecih 10/2009, 9/2009, 8/2009. Vendar bo DSP samo za 1 mesec, kajti v bodoče bo vaš prihodek periodičen. Torej, dobili boste DSP samo za 12/2009.

POZOR: V kolikor vam bodo dodelili DSP za 3 ali 6 mesecev, morate v decembru javiti CSD spremembo (prinesete plačilni list in pogodbo o zaposlitvi), saj je to sprememba, ki vpliva na višino DSP (37.čl. ZUP-a), da vam ukinejo pomoč. Če tega ne boste storili, in boste prejemali DSP še naprej, jo boste morali vrniti. Ne glede, ali ste ustno opozorili soc.del., ali ste pozabili; ko podpišete vlogo, piše o dolžnosti stranke javljanja sprememb. CSD ima 3 leta od izdaje odločbe pravico, da preveri upravičenost prejemanja DSP – se pravi, lahko dobite poziv o vračilu tudi leta 2012.

Ne želim vas strašiti, vendar govorim iz lastnih izkušenj. Sama sem iz preventivni razlogov strankam dajala DSP do njihove prve spremembe, za katero sem vedela ob oddaji vloge, kajti, če dodeliš DSP za 6 mesecev, se kasneje pozabi na spremembo – z obeh strani. Vendar je tukaj dolžnost na strani stranke, da javi organu spremembo (pridobitev službe, novo premičnino – organ odloča, ali vredno le te vpliva na višino/nižjost DSP, delnice, ipd.).

Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje, če ne, pa še pišite. In upam, da boste v službi zadovoljni!

Tina Kovač

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Še to: v decembru dobite DSP ne zaradi polovične plače, temveč na ne-prihodke izpred prejšnjih 3 mesecev pred mesecem oddaje vloge. Pa tudi zato, ker navkljub službi, kjer boste nastopili v novembru, za ta mesec še nimate plače, temveč z naslednjim mesecem.

V decembru, pa bi bili upravičeni do DSP, če bi ta polovična plača bila nižja od cenzusa za posameznika, in bi prejeli razliko. V tem primeru, bi vam bila DSP dodeljena za 2 meseca, z dvema odločbama (še enkrat vložite vlogo v januarju):
1. za pravico z decembrom – polna pomoč (če niste prej imeli nobenih dohodkov ali pa razlika, če dohodki niso bili višji od 227 E)
2. z januarjem – delna, ker ste začeli dobivati prihodek a je nižji od cenzusa.

Lp

Pozdravljeni.Hvala za vas odgovor.Imam pa se eno vprasanje oziroma bol tocne podatke.Upravicen do denarne socjalne pomoci sem od.1.9.2009 do 28.2.2009.In zadnje tri mesece nisem imel drugih nakazil,razen socjalne pomoci.Hvala za vas odgovor

Pozdravljeni!

Moram povedati, da imam pred sabo listek, na katerem so vaši izračuni in meseci brez zaposlitve, z zaposlitvijo, tako, da izgleda kot Einsteinova formula 🙂

Poglejte:

DSP prejemate od 1.9.2009 do 28.2.2010 (t.j. 6 mesecev)

Zaposlitev nastopi v 11/2009

Prva (polovična) plača bo 12/2009 = 250 EUR

Po mojih izračunih, bi v januarju imeli samo en dohodek, decembrski, ki je polovični, in še nimate periodičnega sistema. (to pomeni, da se vam prihodki ne pojavljajo vsak mesec)

V februarju bi imeli dva prihodka, vendar spet ni periodičnosti, tako, da se ne bi ustavila DSP – izračun pa pride: 250 EUR vaša pol.plača + 500 vaša “normalna” pl./ 3 (3 meseci) = 250 EUR, kar pa pomeni, da presegate za 20 EUR od cenzusa.

Jaz osebno ne bi spreminjala odločbe zaradi teh 20 EUR, kajti vi obogateli ne boste, država ne bo revnejša, CSD pa ravna racionalno, kajti odločba s povratnico stane toliko ali malenkost manj kot je “podarjenih” 20 EUR. ZUP sicer pravi, da je potrebno ravnati po načelu zakonitosti, hrakti pa tudi po načelu ekonomičnosti in v korist stranke – kar bi se tega držala. Upam pa, da vaša socialna delavka tudi.

Lep pozdrav! tina

Ga. Tina, novembra sem podala vlogo za den.soc.pomoč, pred kratkim sem dobila vabilo naj vlogo dopolnim s partnerjevimi dohodki. Naj povem, da partnerja nimam, predvidevam pa da “štejejo” za partnerja mojega bivšega partnerja, ki je tudi lastnik stanovanja v katerem živim z otroci. Sorodniki, ki mi finančno pomagajo, so mnenja, da se naj ne bodem z nekakšnim dokazovanjem in pojasnjevanjem nasprotnih dejstev, češ da je to zamudno in preveč komplicirano. Osebno pričakujem skorajšnjo zaposlitev, zato ravno ne vidim nekega smisla v vsem tem…

Kaj mislite vi ? Pri odmeri za plačilo vrtca bi ob upoštevanju “partnerjevih” dohodkov bila v istem položaju kot sem sedaj, saj je njegova plača slaba, jaz pa bi se v tem primeru verjetno štela kot vzdrževani član ali kako. Razmišljam prav ?

Ga. Majda, če pravite, da nimate partnerja, čeprav živite v njegovem stanovanju, morate na CSD podati uradno izjavo o svojem statusu in sicer, da ste samski, brez partnerja in živite v njegovem stanovanju. Izjavo mora podati tudi bivši partner in to, da živite v njegovem stanovanju. Predvidevam, da nista bila poročena.

Pomembno bo predvsem poleg statusa, še kdaj se je zveza končala, kot tudi to, da se izjasnita okoli plačila bivanja > ali plačujete najemnino bivšemu partnerju (in koliko).

Pomembno je tudi ali imate urejeno preživnino za otroke.

Lahko pa pričakujete znižano DSP zaradi finančne pomoči in bivanja – VSE JE ODVISNO, KAKO BOSTE DOKAZOVALI VAŠE STANJE.

Lep pozdrav!

Tina Kovač dipl.soc.del.

pozdravljeni

zanima me kdaj lahko vložim vlogo za denarno pomoč in sicer še v decembru prejmem nadomestilo za brezposelnost v višini 299 evrov sem mama enega otroka ki prejema preživnino v višini 150 evrov in
nimava nobenega premoženja in koliko bi ta pomoč znaša

Pozdravljeni, spet se obračam na vas z vprašanjem.
Danes sem dobil 360 evrov plače in zanima me, če sem še upravičen do pomoči za mesec december, čeprav je znesek višji od pričakovanega. Denarna pomoč bi mi prišla zelo prav.
najlepša hvala za odgovor
Lp

stasia 226 e izredne pomoči

Pozdravljeni!

Zanima me, če se pri oddaji vloge za socialno pomoč upošteva tudi denar, ki sem ga dobila v posojo od družinskih članov in sem si ga sama nakazala na račun (v roku 3 mesecev-izpiski)??

Najlepša hvala za odgovor!!

Ja

zanima me še kaj to pomeni 226 e izredne pomoči in ali nisem upravičena tudi do dodatka za enostarševsko družino hvala za odgovor

Pozdravljeni,

Spodaj sem pripela kopijo najinega pogovora izpred leta dni, ko sva se pogovarjali o pogodbi z CSD, saj drugačne možnosti ni bilo, pogodbe še nisem podpisala (saj še tehtam možnosti);

Vmes pa sem naletela na razpis za državno štipendijo, katere pogoje izpolnjujem (imam status rednega študenta, nisem bila vpisana na uni starejša od 26 let itd.) in to bi bila možnost za moj prihodek (na zavod ne morem, saj sem redna študentka) – zanimivo, da se nisva nanjo spomnili že prej.

V oktobru sem prejela še zadnji obrok Zoisove štipendije, januarja 2010 pa sem nameravala vložiti vlogo za državno štipendijo: pojavlja pa se mi problem:

1. v l.2009 sem prejela Zštip, nekaj malega obresti in dividend
2. odločbe DURSA za 2009 ne bom dobila (ker ni toliko odavčljivih dohodkov)
3. sem brez kakršnih koli prihodkov od 10/2009
4. živim sama, preživljam se s prihranki (v l. 2008 sem prejemala še pokojnino, sem sirota)

Kako naj oddam vlogo, da bi mi csd upošteval podatke iz leta 2009 in ne 2008, saj bi le tako pridobila realno štipendijo, saj je iz meseca v mesec težje?
Vem, da na vlogi napišeš podatke za l. 2009, vendar, če jim iz dursa pošljejo podatke za l. 2008, ko je bila izdana odločba, štipendija ne bo realna oz toliko nižja neupravičeno…

Zanima me predvsem, kakšna je pri vas praksa pri urejanju takšnih zahtevkov – v tem primeru državne štipendije – ali lahko vložim vlogo januarja 2010 in se mi upoštevajo prihodki za 2009 (ker ne bo odločbe DURSA) itd…

Lepe praznike vam želim in najlepša hvala za odgovor…
Teja

[hr]
Po moje bi bilo najbolje, da se oglasite na vašem matičnem Centru – če ste prvič na Cnetru, se morate oglasiti na Prvi socialni pomoči, kjer obrazložite vaš problem in vas bodo potem napotili na Denarno socialno pomoč.

Moji odgovori pa so takšni:
1. Če imate kot pavzerka redni status, niste upravičeni do DSp, razen če sklene Pogodbo o akt. reševanju soc. problematike
2. Ne
3. Odvisno od statusa kot pri prvem vprašanju – če je reden status, potem NE
4. DA – Center lahko preveri upravičenost prejemanja DSP tudi po 3 letih od dogodka

Upam, da boste uspešno uredili VSE življenjske ovire!!!!!!!! Dobro vam gre!!!

Če mi zaupate, kje imate stalno prebivališče prijavljeno (če je to v LJ.), bi vam znala povedati na katero osebo se obrnite.

lahko mi pišete na : [email protected]

Lep pozdrav!

Tina-CSD

lep pozdrav… mene pa nekaj zanima…. imam 17 let in sm v sedmem mesecu nosecnosti. z fantom sva se razsla in zivim pri starsih.trenutno se obiskujem solo 2. letnik. zanima pa me ce kot mati samohranilka dobim kaksno pomoc, tudi ce bi npr. fant placevau prezivnino….in koliksen naj bi biu ta znesek v tem primeru….in pa v primeru ce nebi placevau prezivnine….

sem mati samohranilka imam dvomesecnega dojencka,prejemam 356e starsevskega dodatka prezivnine nimam urejene ker oce ne zeli podpisati starsevstva,vlozila sem za DSP in so mi odobrili 6e,ali je to tako ali se da kaj drugega uveljavljati,

me pa zanima se nekaj oce nima nobenega dohodka z njim zivi 17 letna sestra ki je dijakinja 4 letnika ona ob vikendih dela preko st,servisa ali se uposteva ta dohodek v dsp in pa kolksna mora biti visina prezivnine da ne vpliva na pomoc,in ali je res da ko se doloci prezivnina se njen dohodek potem ne uposteva ker je oce sedaj dobil 155e dsp s tem naj bi se ona dva prezivljala,

Za Tejammm –

glede državne štipendije ne bom mogla odgovoriti, ker v tem nisem vešča in upam, da vam odgovori oseba, z izkušnjami na tem področju (dš so šele v kratkem prišle pod okrilje Centrov)

Lp-Tina

Za Emiko123 –

draga gospodična, vaš primer je tako pomotan, da bi v vašem primeru nujno potrebovala razgovor z vami in vsa druga dokazila, da bi vam lahko pravilno svetovala, kajti takole, preko napisanega na forumu, se mi poraja še vsaj 30 vprašanj, zato menim, da je najbolje, če se obrnete na Center na Prvo socialno pomoč, ali pa na vaš matični Center. Nekaj pa je nujno: preživnina mora biti urejena! (sprašujete me za znesek: DSP ali preživnine> v vsakem primeru je preživnina odvisna od materialnega stanja očeta otroka, DSP pa tudi od vaših prejšnjih prihodkov,…). ČE NE BO PLAČEVAL PREŽIVNINE, boste morali tožiti (poslati zahtevek na sodišče, da začenjate postopek ureditve preživnine).

Lp-Tina

Za cakano –

DSP 6 EUR je razlika od cenzusa, zato vam drugega ne preostane, kot IDSP ali občinska pomoč. Glede primera pri drugem odstavku mi par stvari ni jasnih, zato se prosim obrnite na vaš Center. Povem lahko samo to, da je oče dolžan skrbeti za otroke do 18./26. leta, ko se šolajo. Vaša preživnina se ne more šteti pri DSP očeta, drugače pa se preživnina šteje samo za otroka kar pomeni, da je cenzus preživnine za otroka 60 EUR in če bi vidva z otrokom prejemala več kot 60 EUR preživnine, bi bili do DSP upravičeni samo vi, otrok pa ne (če upoštevava DSP za enorod.družino z 1 otrokom – to sta vidva). Nejasno pa je okoli vašega statusa (šolanje nadalje ja, ne, ugotavljanje očetovstva, 155 EUR DSP za vašega očeta z vama + vaša preživnina = znižanje ???!!!???).

Lp-Tina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close