DENARNA SOCIALNA POMOČ – še enkrat, kdaj se dodeli in kdaj ne
Pozdravljeni,
Januarja sem prišla iz tujine, imam stalno bivališče v Sloveniji. V tujini sem bila pribl. eno leto brezposelna. Vse od Janurja nimam nobenega dohodka in denarja. Trenutno živim v ločenem gospodinjstvu kjer seveda plačam vse sama, le najemnine ne, saj je lastnik hiše mama. Prijavljena sem na Zavodu za Zaposlovanje.
Koliko je maksimalna vrednost delnic (imam edino tiste delnice, ki jih je država po osamosvojitvi razdelila kot certifikate)? Sprašujem, ker mi je socilna delavka rekla, da moram priložit tudi vrednost delnic. Ne vem zakaj, saj nobene ne dajejo nobenih dividend. Potem bi praktično noben v Sloveniji ne mogel dobiti potrebno denarno pomoč, ker imamo skoraj vsi še tiste certifikatne delnice.
Hvala za odgovor.
čE VAŠE DELNICE PRESEGAJO VREDNOST 1250 EUR POTEM SE VAM ZMANJŠA DSP – KAR JE LOGIČNO, SAJ S TOLIKŠNO VREDNOSTJO DELNIC LAHKO OMILITE VAŠO MAT.OGROŽENOST, PREDEN VAM POMAGA DRŽAVA.
***PO ZAKONU O SOC.VARSTVU JE DSP ZADNJA POMOČ, KO IZKORISTITE VSE PRAVICE, KI SO VAM PO ZAKONU DANE.***
V SLOVENIJI NIHČE NE DOBI DSP, KI IMA DOHODEK/-KE 5X VEČJE OD DSP, KI JE ZA POSAMEZNIKA PO CENZUSU ZSV.
ČE VAM DELNICE NE KOTIRAJO NA BORZI, NA DAN KO BOSTE VLOŽILI VLOGO, SE VAM DELNICE NE BODO ŠTELE; ———> BO PA SE ŠTELO BIVANJE V GOSPODINJSTVU, SAJ IMATE ZAGOTOVLJENO MOŽNOST BIVANJA (IN HRANE) PRI STARŠIH, ZATO SE VAM BO OD POLNE (221 EUR) DSP ODŠTELO 15 ALI 30% (LAHKO TUDI 55%, V IZJEMNIH PRIMERIH 90%).
LEP POZDRAV! TINA
P.S. KAKO PA STE PREŽIVELI IN SE PREŽIVLJALI V TUJIH, KAR 1 LETO BREZ ZAPOSLITVE?
tudi jaz imam nekaj vprašanj. stara sem 19 let in sem v 6 mesecu nosečnosti, novembra dobim punčko. srednjo šolo sem delala gimnazijo ledina, ki pa je zaradi nosečnosti nisem dokončala. manjka mi še matura, skratka sem brez statusa. če ga ponovno pridobim, sem kljub temu opravičena do kakšne pomoči,ali je to samo v primeru da statusa nimam in sem kot brezposelna prijavljena na zavodu? če nisem prijavljena na zavodu, mi socialna pomoč ne pripada? koliko in kaj mi lahko pripada, če oče otroka prizna, vendar nisva skupaj in bom jaz živela na mojem domačem naslovu, kjer stanujejo tudi moji starši, tu bo seveda tudi otrok. res prosim za pomoč oziroma kak nasvet, ker sem čisto izgubljena, otroku pa se vsejeno nisem mogla odpovedat.
hvala
p.s. pisala sem vam tudi na mail
Pozdravljeni,
malo berem tale forum, pa vendar nisem zasledila vprašanja ali odgovora, kako je, če se odločim za visokošolski študij )redno ali izredno), smer komerciala I. Sem mati samohranilka dveh otrok, prejemama denarno pomoč, prijavljena sem na uradu za delo kot iskalka zaposlitve, vendar že zelo dolgo ne dobim službe – kriza, študiram, da bi se vpisala naprej v visoko šolo, sedaj pa imam končano V. stopnjo-ekonomski tehnik.
Zanima me, kaj mi pripada v tem času, saj sem stara 33 let, štipendija pa baje ne pride v poštev , saj je le do 26.-ega leta. Mi lahko kdo odgovori na ta vprašanja, saj si ne morem privoščiti , da mi vzamejo denarno pomoč. Na šoli so mi pa rekli, da se moram iz zavoda za zaposlovanje izpisati, saj dobim status študenta….kaj mi potem preostane????? Prosim nujno za odgovor, saj ne vem, kaj naj naredim…. redni študij je pa zihr cenejši kot izredni, tko da…..pomagajte, lp
Ker še po več kot treh mesecih ni odgovora na citirano vprašanje, vas ponovno prosim, da nanj odgovorite. Gre pa za primer osebe, ki iz objektivnih razlogov (invalidnost) ne more delati in ji zato ne preostane drugega kot prejemati socialno pomoč. Kaj lahko takšna oseba v teh primerih naredi?
Ne more preživeti z 221 EUR + 400 EUR najemnine!
Niti z 221 EUR + 200 EUR najemnine v najboljšem primeru! Če izvzamemo dejstvo, da za 200 EUR N. lahko bivaš v kletnih / vlažnih prostorih, nikakor pa ne v normalni garsonjeri v LJ.
Invalid ki ne more delati, a prejema DSP… v takem primeru se upokoji v kolikor ni zmožen za delo! Če pa ni mogoča upokojitev, potem je zmožen delati, ali pa vsaj 15% delovno sposobnost da ima, in se zaposli v zaščitnem podjetju (inv.org.)!
Nemogoče je z DSP preživeti v kolikor si samski in želiš živeti brez podpore staršev ali oseb, ki ti lahko nudijo del za osnovno preživtje – kajti v tem primeru, se ti zniža DSP za 15, 30 ali več %!
Če pa si invalid, pa ti preostane samo družba, ki ti lahko pomaga. In Varuh Človekovih Pravic, v kolikor so kršene človekove pravice.
Vprašanje je treba nasloviti na DZ – državni zbor!
Lp-Tina
Pozdravljeni!
Mene pa zanima kdaj lahko zaprosim za denarno pomoč. V mesecu septembru mi preneha nadomestilo za brezposelnost, ki sem ga dobivala 3 mesece, tako da bom v oktobru brez dohodka. Ali moram res čakati 3 mesece in komaj takrat zaprositi za dsp. Živive pa s hčero same pri mojih starših.
Hvala za odgovor.
novembra lahko zaprosite oz. vložite vlogo, ugodena dsp pa bo nakazana v decembra ali januarja. prej ne morete vložiti oz. bo zavrnjena dsp, v kolikor ste nadomestilo prejemali in je bilo večje od cenzusa enoroditeljske družine. Lep pozdrav! Tina
pozdravljeni
sem mama samohranilka in do meseca novemra prejemam nadomestilo za brezposelnost v višin 299 evrov in 150 evrov preživnine zanima me ali sem upravičena do denarne socialne pomoči
Slovenia has got very, very cruel laws, from which I sometimes realize, that Slovenia is not a social country. Law makers don’t realize that we can’t survive with this charity, called “monetary social help”. It is just so scarce, that you can not buy neither a supply of food for a family for a month. Furthermore, rents for flats are higher than this charity… This is no wonder, why we have so many homeless people in Ljubljana and other cities (of course, only Maribor and Ljubljana are real cities) and towns in Slovenia. Furthermore, finding a job in Slovenia is becoming a mission impossible. There is only firing in Slovenia and no hiring anymore. You can’t get a job for undeterminate period, which only gives you a bit of social safety. I am surprised that in Slovenia are not many deaths from famines.
Pozdravljeni!
Po izračunih sodeč, mislim, da boste upravičeni do 150 EUR DSP.
Lp-Tina
vedeti ali tudi pri DSP velja nova razlaga pojma “enostarševska družina” kot pri otroškem dodatku. Hvala.
Pozdarvljeni!
Imam vprašanje v zvezi z dodeljevanjem redne denarne socialne pomoči. Upam, da ste vi pravi naslov za to, v naspronem primeru pa vas prosim, da mi sporočite, na koga naj se obrnem.
In sicer:
Meseca aprila sem rodila. Z otrokovim očetom nisva živela skupaj ne takrat, ne danes. Razlog je pomanjkanje prostora, saj on živi v 5-članskem gospodinjstvu, kjer za naju s sinom ni prostora, pri nas doma pa mu tudi ni za biti. V glavnem. Ker sem sama še iskalka prve zaposlite, sva se kljub temu, da ne živima skupaj, odločila, da koristi porodniški dopust, oz. dopust za nego in varstvo otroka v obsegu 260 dni otrokov oče, saj bi drugače tudi on slej kot prej ostal brezposeln, zaradi recesije in odpuščanja in je bil to edini način, kako ostati zaposlen. Tako sem predvidevala, da je bolje, da je vsaj eden od otrokovih staršev zaposlen.
Sama sem zaprosila za denarno socialno pomoč, saj sem brezposelna, prijavljena na zavodu za zaposlovanje, ves dohodek, ki ga prejemam za moje in sinove potrebe pa so otroški dodatek in preživnina, ki jo otrokov oče plačuje za sina. Vse kar dobiva je v bistvu namenjeno otroku, jaz pa sem brez dohodka.
Na CSD sem dala vlogo za dodelitev pomoči, vendar sem dobila zavrnjeno iz razloga, ker je otrokov oče v porodniški in ne jaz.
Zanima me, če se je vredno pritožiti na odločbo Centra za socialno delo, oziroma na odločitev socialne delavke, ki te odločbe odobri ali zavrne.
Hvala za vaš odgovor in lep dan še naprej!
DA
Pozdravljeni!
Prosim za nekaj informacij v zvezi z uveljavljanjem DSP in sicer:
-hčera bo v novembru dopolnila 26 let. Kljub temu, da je vpisala redni podiplomski študij, ji po tej starosti usahne pravica tako do preživnine kot tudi do otroškega dodatka. Tudi jaz je po zakonu nisem več dolžna preživljati. Iz tega sledi, da po tem datumu ne bo imela več nobenega vira preživetja.Glede na to, da je redna študentka ne more biti prijavljena na Zavodu za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve.
Zanima me, ali je upravičena do DSP in v kakšni višini! Kaj pomeni to, če na občini prijavi svoje lastno gospodinjstvo? Na kakšen način potem to dokazuje na CSD?
Lp
Pozdravljeni!
Vaša hči mora biti prijavljena na ZRSZ, če hoče pridobiti DSP; če ni prijavljena, tudi do DSP ni upravičena. Poleg tega Zakon o soc. varstvu navaja, da osebe po 26. letu starosti niso več upravičene do vzdrževanja s strani staršev in vlagajo kot samostojne osebe.
Na občini nimate kaj prijavljati v vezi z dodelitvijo DSP, temveč na Upravni enoti. Če prijavlja hči samostojno gospodinjstvo, ne bo to nič pomenilo, če nima lastnega vhoda (govorim za hišo, kajti v stanovanju se ne more uveljavljati lastnega gosp.); vkolikor ga ima, pa tudi kaj dosti ne pomaga, saj računi prihajajo verjetno na vaše ime.
Mogoče vam bo uspelo s prijavo ločenega gospodinjstva, vendar se bo DSP znižala za 15, 30 ali več %, saj ima vaša hči možnost bivanja in prehrane od osebe, ki se lahko sama preživlja – to ste vi.
Po tej razlagi zakona, kot sem zgoraj opisala, je najbolje, da si vaša hči najde službo – tudi sama sem v tej situaciji, ko bom študirala podiplomski študij, vendar izredno, in na srečo imam službo, četudi s srednješolsko izobrazbo. Lep pozdrav! Tina
Lep pozdrav
Zanima me, po kolikšnem času se na CSD pri dodelitvi DSP upoštevajo tudi prihodki izvenzakonskega partnerja, oz. ali res po enem letu skupnega bivanja, ali je ta doba daljša?
za odgovor se vnaprej lepo zahvaljujem
Živjo!
Mene pa nekaj zanima.
Obiskovala sem gimnazijo, nisem naredila mature.
Na zavodu za zaposlovanje sem se prijavila, pa tudi vlogo za denarno soc. pomoč sem dala. Odločbe še nisem dobila.. Tako, da še ne vem če sem do nje upravičena ali ne.
Pa me zanima če mam možnost, da jo dobim. Drugih prihodkov nimam. Nisem lastnica ničesar, nimam nobenega premoženja, itd.
Uredila sem si tudi zdravstveno zavarovanje + dodatno, pa sem nekje prebrala, da če dobivaš soc. pomoč, da zavod za zaposlovanje krije zdr. + dod. zav. Ali je to res? Pa zanima me še, kolikšna bi bila višina den. soc. pomoči, če bi jo dobila. Živim pri enem staršu.
Lp
Pozdravljeni!
1 leto se šteje vaša veza s partnerjem po ZZZDR.
Mesečni dohodki pa se upoštevajo za 3 mesece nazaj, pred oddajo vloge.
Lep pozdrav!
Tina Kovač
Pozdravljeni!
Prosila bi za odgovor na resno vprašanje;če se znajdeš v stiski-izguba službe,kakšno “premoženje” smeš oz. ne smeš imeti,da si upravičen do dsp?Da se sem šteje malo boljši avto vem,zanima pa me ,ali se sem šteje tudi hiša kjer bivaš,mogoče vrt,sadovnjak, manjše kmetijsko zemljišče…?Kakšna je zgornja meja vrednosti premoženja in katero je to?
Upam, da razumete moje mogoče nerodno zastavljemo vprašanje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.