DENARNA SOCIALNA POMOČ – še enkrat, kdaj se dodeli in kdaj ne
Pozdravljeni!
Ker še študirate, so po zakonu dolžni starši vas preživljati do vašega 26. leta starosti. Potem je treba nadalje urediti vas status: se šteje vaša zveza ali ne, bosta narazen živela ali ne (pred, med, po poroki),… vsa ta vprašanja boste morali s fantom urediti na Centru in sicer z uradno izjavo na zapisnik. Dokler to ni urejeno, ne morem nič konkretnega predlagati.
Dohodki preko ŠS se upoštevajo.
Pozdravljeni!
Smo tričlanska družina, žena je tujka (z stalnim biv.) in je prijavljena na ZRSZ, hči je predšolska, jaz pa sem zaposlen (neto plača cca. 900€ + potni stroški). Odplačujemo 220€ /mesec kredit za stanovanje… ostalo položnicein hrana..
Ali žena lahko zaprosi za DSP kot brezposelna oseba? Ali kot družina? Če smo sploh do česa upravičeni?
Hvala za odgovor!
Lp, Igor
Pozdravljeni!
Žena mora imeti dovoljenje za stalno prebivališče v RSLO in prijavljena na ZRSZ kot iskala zaposlitve. Ne more sama naprošati za pravico, ampak se upoštevate kot družina. DSP vam žal ne pripada, ker presegate cenzus za 3-čl. družino.
Pozdravljeni!
Zanima me če lahko dobim denarni socialni pomoč!Imam službo za določen čas do 30.okt.,samo zaradi moje težave(nameravam iti v varni hiši,keri je zelo daleč od delovni mesto)mogla bom dat odpoved.V takem situaciji če dobro vem od zavod za zaposlovanje nimam možnosti dobit denar,a to nevem točno če od socialno je lahko ali ne….No upam da ja,ali pa še 2 mesce moram z sinom živet peklu.
Že naprej se zahvalujem za vaš odgovor,
Lp.Pogumna ženska
Pozdravljeni!
Če daste odpoved, ne boste upravičeni do DSP!
Gospa Tina ali mi lahko odgovorite če bo v mesecu avgustu dodeljena enkratna pomoč za šolo tako kot je bilo lani nekje konec avgusta je bilo dodeljeno.Prav bi mi prišlo saj imam 2.dijaka. LP prosim za odgovor!
Za šolo je namenjena po navadi občinska pomoč, zato bi bilo najbolje, da pokličete vaš CSD, saj dodeljuje občinsko pomoč in državno.
Lep pozdrav!
Imam eno vprašanje in sicer ali mi pripada denarna socialna pomoč, če živim v skupnem gospodinjstvu s partnerjem pri njegovih starših. Jaz nimam nobenih prihodkov in sem prijavljena na borzi, partner pa je zaposlen in ima približno 700€ mesečne plače. Sem v sedmem mesecu nosečnosti.
Če mi sedaj ne pripada ali mi pripada potem, ko rodim otroka?
Starševsko nadomestilo po rojstvu, če imate izpolnjene zakonske pogoje seveda
Pozdravljena Tina!
Mene zanima sledeče..stara sem 21 in študiram v Ljubljani kjer tudi živim z mamo. Od očeta dobivam preživnino v vrednosti 100,00 €, mati dela 4ure na dan in dobiva nadomestilo 180,00 € + 300 € minimalca. Poleg tega dobiva še otroške dodatke. Po pravici povedano jaz teh otroških dodatkov nikoli nisem ne videla ne ničesar in se moram sama preživljat tako rekoč. Zanima me če imam pravico mogoče do socialne pomoči oz. do otroških dodatkov ?
Lp
Pozdravljeni!
Do soc.pom. niste pomoči dokler se redno šolate, saj so za vas po zakonu dolžni prevljati starši do konca šolanja, t.j. vašega dopolnjenega 26. leta starosti. Če ne študirate in se prijavite na ZRSZ, se štejete kot samostojna oseba, in lahko vlagate vlogo zase.
p.s. otroški dodatek je za den. pomoč staršem pri otrokovem izobraževanju in vzgoji.
Kako pa je z rednimi študenti starimi več kot 26 let s statusom študenta? Kakšne možnosti imajo za dodelitev socialne pomoči? Je možnost samo tako, da pač nimaš statutsa in se prijaviš na ZRSZ? Hvala že vnaprej za odgovor! Lep pozdrav!
Sem redni študent , trenutno v podaljšanem absolvenstkem stažu, zaradi opravičljivih razlogov, tako da imam status še do 30.9.2010.
Star sem že čez 26 let, tako da si že celo letošnje leto sam krijem zdravstvena zavarovanja in ostale stroške iz zaslužka preko študentskega servisa.
Vem da vlogo za denarno socialno pomoč lahko vložim v oktobru , ko mi poteče status študenta, ter sem prijavljen kot iskalec zaposlitve, da dobim pomoč v novembru.
Zanima me kaki so kriteriji glede dohodkov preko štud.servisa v prejšnjih mesecih. Kolikor razumem bi za vlogo v oktobru moral priložiti bančne izpiske za september,avgust, julij,/ ali moram priložit za avgust,september,oktober.
Sedaj pa me zanima, če ima kdo kakšne podatke kolikšni so kriteriji glede dohodkov prek štud.servisov, torej, npr. da imam povprečni dohodek v teh treh mesecih 500€ – 10% nominalni stroški, je sploh za pričakovat da imam kakšne možnosti za dodelitev pomoči že v novembru, ali se pri tem kaj upošteva da še do sedaj nisem bil prejemnik denarne socialne pomoči, ter da sem sam plačeval stroške zdravstvenih zavarovanj in šolanja, saj me starši niso dolžni preživljati, poleg tega me noben starš ne uveljavlja kot olajšavo za dohodnino.
Je ta vaš status tudi uradno opravičljiv?
In zakaj ne bi bil?
Če vložite vlogo oktobra, se vam začne šteti pravica z novembrom. Oddati morate potrdilo o tekočih prilivih za mesece sept., avg. in jul.
Vaši redni dohodki ne smejo presegati min. dohodek za posameznika, ki je določen s cenzusom za DSP – t.j. 229,52 EUR.
Pozdrav!
Zanima me,kakšne so možnosti prejemanja socialne pomoči in državne štipendije hkrati. Starejša sem od 26 let in obiskujem zadnji letnik fakultete. Preteklo šolsko leto mi je status miroval (zdaj ga imam) in sem prejemala socialno pomoč. Po tem,ko sem opravila vse študijske obveznosti in se vpisala v višji letnik, sem se odjavila iz Zavoda za zaposlovanje in tako prekinila prejemanje socialne pomoči. Vlogo za državno štipendijo sem že oddala – je prav tako mirovala in še čakam na odgovor Centra. Do zdaj sem imela velikokrat težave pri iskanju dela preko študentskega servisa zaradi sluha (imam namreč odločbo CSD o razvrščanju statusa študenta s posebnimi potrebami) in glede na višino štipendije se bojim,da mi ne bo zneslo skozi cel mesec glede na stroške zapiskov in inštrukcij v okviru študija,prav tako si sama plačujem ostale nastale stroške. Pa tudi najraje bi dokončala študij v rednem roku in si tako kasneje povečala možnost zaposlitve v okviru svoje smeri. Zato zaenkrat aktivno iskanje dela mi ne pride v poštev,tudi zaradi zahtevnosti urnika. Trenutno še živim s starši. Drugih prejemkov nimam, prav tako tudi nimam v lasti nobenega premoženja. Sem razmišljala,da bi se obrnila na svojega referenta. Kljub temu si želim najprej zbrati informacije,da vem,kaj lahko pričakujem in se potem poskusim dogovoriti z referentom. Hvala za vsakršen odgovor!
Pozdravljeni, mene pa zanima zakaj ni denarna socialna pomoč malo višja, saj znjo nemorem preživeti stemi 228 eur, plus tega sem ostal brez dela. Doma tudi dajem za hrano 110 eur ker je hrana obupno draga in tudi starši niso nikjer več zaposleni zelo težko živimo. Poleg tega si redno plačujem položnice, saj sami veste, da te nam požerejo največ denarja no in zaradi položnic sem ob 87 eur, sramotaaaaaaaaaa in žalostno služb pa ne dobimo in vsak posameznik naj se preživlja s 31 eur, ki mu jih ostane zelo, zelo žalostno za našo državo. Poleg tega imam punco, ki tudi dela nedobi, a ne živiva skupaj. Eni ljudje smo čisto obupali v naši državi.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni, mene pa zanima zakaj ni denarna socialna pomoč malo višja, saj znjo nemorem preživeti stemi 228 eur, plus tega sem ostal brez dela. Doma tudi dajem za hrano 110 eur ker je hrana obupno draga in tudi starši niso nikjer več zaposleni zelo težko živimo. Poleg tega si redno plačujem položnice, saj sami veste, da te nam požerejo največ denarja no in zaradi položnic sem ob 87 eur, sramotaaaaaaaaaa in žalostno služb pa ne dobimo in vsak posameznik naj se preživlja s 31 eur, ki mu jih ostane zelo, zelo žalostno za našo državo. Poleg tega imam punco, ki tudi dela nedobi, a ne živiva skupaj. Eni ljudje smo čisto obupali v naši državi.
Hvala za odgovor.
živjo…
stara sem 21 let in redno študiram tudi moj partner je še študent. imava leto in pol starega sina … ker se še oba reno šolava imava urejeno preživnino od staršev…sedaj pa me zanima če lahko dobim DSP, ker s otroškimi dodatki niti slučajno ne morem preživet otroka čez cel mesec. najine preživnine pa so minimalne…vsak dobi 70 evrov…torej je to skupaj 140 in s tem si pokrijeva stroške za študij ter minimalno hrane. res sem zelo v stiski in nevem več kam naj se obrnem.
Forum je zaprt za komentiranje.