Denarna socialna pomoč, odločba, kdaj? MODERATORJI ?
Ni ti potrebno dokazovati, ampak se šteje kot samoumevno, da jih odrasel človek plačuje. V ta namen tudi prejme denarno pomoč, le nižjo, kot bi jo, če bi živel sam in plačeval vse stroške pa po možnosti še najemnino.
Sem socialna delavka, trenutno se trudim prebijati skozi kupe odločb po novi zakonodaji pa bodriti in tolažiti in miriti zaskrbljene in obupane ljudi, in skupaj z njimi iskati (bolj ali manj nemogoče) rešitve. Nekaterim se zdi, da se jim je zgodila krivica in so besni, drugim se je – po mojem mnenju – res in so na vso moč obupani.
Marsikdo v obupu kriči name in zahteva, naj mu povem, kako naj preživi; sebe in svoje otroke.
Dva z zajamčenima plačama ne moreta več šolati otrok, ki so si prej plačevali bivanje v dijaškem domu s štipendijo, zdaj pa je štipendija ukinjena.
Tudi sama imam družino, moža in dva šolarja. Neto plače imam točno 1000 EUR, polovica tega je za položnice, druga polovica obroki za kurjavo, za zavarovanje avtomobila, za kredit, za poln tank bencina in za en nakup vsega za kuhinjo, kar je do plače že (zdavnaj) zmanjkalo. Pa ni več plače. Mož je po težki in dolgotrajni bolezni ostal brez zaposlitve, delodajalec zanj ni imel več dela, ki bi ga mož, ob vseh omejitvah, lahko opravljal. Ima skoraj 30 let delovne dobe. Denarno nadomestilo pri Zavodu Republike Slovenije mu je prenehalo, zdaj kot invalid 3. kategorije prejema nadomestilo iz invalidskega zavarovanja, ki ne dosega niti 300 EUR. 30 let je plačeval prispevke, zdaj pa mora sebe in svoja otroka preživeti z manj kot 300 EUR!! Delo zanj je utopično pričakovati.
Ne vem ali naj ob stiskah svojih strank/uporabnikov/prejemnikov socialnih transferjev jokam skupaj z njimi zaradi njihovih težav ali naj jokamo vsaki zaradi svoje usode.
Na vprašanja mnogih, kako naj preživijo sebe in svoje otroke, predvsem zdaj, ko nimajo še ne odločb ne nakazil, niti ne vedo, kaj sploh smejo pričakovati, nimam odgovora.
Sama pa celo nimam nikogar, ki bi mu lahko postavila to – pa čeprav retorično – vprašanje.
Kako dolgo bomo še prenašali vse to?!!
Jaz čakam na odločbo. potem bom pa zaropotala.
Povej mi, a mi lahko posreduješ navodila ki jih imate?(se pravi njihovo obrazložitev členov?)
Težko je v Sloveniji, ker recimo ljubljančani nikoli ne bodo vedeli kako je ljudem v prekmurju. smo kot v dveh državah.
Kaj misliš, da 30km izven Ljubljane pa ni tak kot v prekmurju, še slabše ljudje, poznam možakraj, ki nima ne WC-ja, ne hladilnika, ne pralnega stroja, ne TV-ja, živi v 110 let stari hiši z mizreno pokojnino….
dobila odločbo že 9.marca, otroške bi morala dobit večje, pa sem dobila še vedno po stari odločbi, kljub temu, da je na odločbi izrecno napisano, da se z dnem tega in tega razveljavi in s 1.1. 2012 velja ta tanova odločba, to si razlagam tako, da bi naj dobila ta mesec po novi odločbi plus razliko za nazaj, je tako?
se strinjam. saj tudi v ljubljani niso vsi “bogati”.ampak že če primerjaš razvitost ene regije z drugo…ter brezposelnost. ma v tej sloveniji gre vse na slabše.
Navodil so cele skripte. In še vedno prihajajo. Na mnogo vprašanj, s katerimi smo se obrnili na MDDSZ – z zadevami, ki niso bile predvidene ali dorečene, ker pač teorija zdaleč ne zajame vsega, kar se potem v praksi pokaže kot nujno – še nismo dobili odgovorov. Ali pa so se ti vmes spremenili.
Itak pa se anomalije šele v praksi pokažejo; ob prebiranju nove zakonodaje smo se čudili in ostali živi, zdaj pa ne vem, če bomo…
Če te karkoli določenega zanima, se obrni na svoj center, prosi/zahtevaj, naj ti razložijo in podprejo z napisanim.
Glede razlik po področjih v isti državi se pa popolnoma strinjam s tabo!!
Že konkretno, ko gre za lastništvo zemljišč – dvomim, da ima ljubljančan po 10,15,30 zemljišč. Ali pa takšen ne prosi za denarno pomoč. Na SV države pa je to običajno – ker je nekdo lastnik npr. 22/168 vsakega kosa zemlje in ga ne more ne prodati ne oddati, pa tudi živeti od njega ne, do denarne pomoči pa zato ni več upravičen.
Evo, jaz ostajam na 120€. Poloznic vse skupaj imam za 200€. Kako bom, pojma nimam, pritozbe ne morem napisat, ker so moji dohodki resnicni – torej, ker sem lani tu pa tam prodala papir, ki sem ga zbirala za krizne case, so mi znizali socialno za 100€. Torej, zakljucek, ne delaj, ne isci dohodkov, obrni se na izredno pomoc 😀 Ocitno bom mogla vsak mesec stat dol in fehtarit za izredno pomoc, ki je pa itak ne bom dobila. Saj ne morem verjet. Bi rekla, ce bi bil ta dohodek mesecno in vec. 🙁
…bo treba stisnit pa nekaj za dobit delat, jest pa nisem nikjer delal razen na kmetiji, kjer mam vsaj pokrite položnice, hrano in sedaj bom dobival več….
ki mislite, da se v ljubljani cedita med in mleko. pa poglejte še koliko so stanovanja in hiše pri vas in koliko v ljubljani. če imate toliko parcel se pa nehajte kregat z žlahto in končno uredite lastništvo. ali pa se temu odrecite, če vam dela škodo.
res je, da so stanovanja in hiše tu cenejše. pa primerjajmo še povprečno plaču v prekmurju in osrednjeslovenski regiji, pa stopnjo brezposelnosti, ki ti pove koliko ljudi plačo sploh dobiva. Primerjaj še javni potniški promet,… Pa razmisli še, koliko otrok (srednješolcev, študentov) se lahko šola v kraju bivanja v Ljubljani (in okolici) z rednim javnim prevozom, da se vozijo manj kot 45 min do šole, koliko pa v prekmurju… Še vedno je standard v večjem mestu bistveno boljši.
res je, da so stanovanja in hiše tu cenejše. pa primerjajmo še povprečno plaču v prekmurju in osrednjeslovenski regiji, pa stopnjo brezposelnosti, ki ti pove koliko ljudi plačo sploh dobiva. Primerjaj še javni potniški promet,… Pa razmisli še, koliko otrok (srednješolcev, študentov) se lahko šola v kraju bivanja v Ljubljani (in okolici) z rednim javnim prevozom, da se vozijo manj kot 45 min do šole, koliko pa v prekmurju… Še vedno je standard v večjem mestu bistveno boljši.[/quote]
povprečna bruto plača v ljubljanski regiji lani je bila 1670 evrov v pomurski pa 1400 evrov, stanovanja pa so najmanj dvakrat cenejša. nezaposlenost je višja, ampak delo na črno v Avstriji je pa tudi bolj dosegljivo.
sploh bi pa po statističnih podatkih lahko bolj jamrali dolenjci, belokranjci itd, pa skkoz samo Štajerci čez ljubljano bentijo.
res je, da so stanovanja in hiše tu cenejše. pa primerjajmo še povprečno plaču v prekmurju in osrednjeslovenski regiji, pa stopnjo brezposelnosti, ki ti pove koliko ljudi plačo sploh dobiva. Primerjaj še javni potniški promet,… Pa razmisli še, koliko otrok (srednješolcev, študentov) se lahko šola v kraju bivanja v Ljubljani (in okolici) z rednim javnim prevozom, da se vozijo manj kot 45 min do šole, koliko pa v prekmurju… Še vedno je standard v večjem mestu bistveno boljši.[/quote]
povprečna bruto plača v ljubljanski regiji lani je bila 1670 evrov v pomurski pa 1400 evrov, stanovanja pa so najmanj dvakrat cenejša. nezaposlenost je višja, ampak delo na črno v Avstriji je pa tudi bolj dosegljivo.
sploh bi pa po statističnih podatkih lahko bolj jamrali dolenjci, belokranjci itd, pa skkoz samo Štajerci čez ljubljano bentijo.[/quote]
Dela na črno v Avstriji je pravzaprav zelo malo. So ljudje, ki so zaposleni v Avstriji, čisto legalno, ampak tako možnost imajo tudi gorenjci ali primorci v Italiji. Ti seveda niso prijavljeni na Zavodu. Če pa primerjam delo na črno v Italiji in Avstriji, je dela na črno v Italiji bistveno več.
no evo ljubljančani nimajo pa ne italije in ne avstrije blizu. je pa treba razumet, da je v lj veliko zelo bogatih ali vsaj bogatih ljudi, ki dvigajo povprečje. en človek npr. zaposlen v JU s srednješolsko izobrazbo ima enako plačo v Prekmurju ali Ljubljani, medtem ko so stroški bivanja v Prekmurju bistveno nižji. Enako velja za ljudi z minimalci ipd. Mislim, da je brezposelnim in ljudem z nizkimi dohodki v mestih prej težje kot na podeželju, kjer lahko kaj pridelajo doma, si bolj pomagajo med seboj. vsekakor pa ne bo nikomur nič pomagalo, če se sedaj prepucavamo do nezavesti.
Pozdravljeni,
mene pa zanima, gdaj bom jaz dobil odločbo iz CSD, ker do danes je še nisem prejel. Namreč staro vlogo sem imel do 31.2 2012, no in ker mi je potekla, sem v tistem mesecu odal novo vlogo za podaljšanje denarne socialne pomoči, pa še do danes nisem dobil odločbe, kaj se res tako dolgo čaka sedaj na tole, ko imajo neko novo zakonodajo glede teh prejemkov? Menite, da bom prejel odločbo konec tega meseca ali še kje v mesecu aprilu in kak je potem stem, če nimam odločbe, sploh dobim pol denarno soc. pomoč. Sem pa še vedno brezposeln in iskalec zaposlitve. Pa še tole, kako ti sedaj osnovno zavarovanje plača socialna, tega ne razumem, prej sem imel osnov. zavarovanje pod občino. Včeraj pa sem klical na soc. in mi je rekla, da mi sedaj plačuje to zavarovanje socialna in da mi ni treba več hoditi s dokazilnimi listi iz Zavoda za zaposlovanje, drževljanstva, katasterskega dohodka…Prav presenečen sem bil, a to je baje vse po novem in te nove odločbe sploh niso razumeljive, sedaj je vse skupaj.
Lep pozdrav i hvala za vaš odgovor.
Če še niste prejeli odločbe, pojdite osebno tja in se prepričajte, kaj se dogaja z njo-priporočam kot prvo pot., ne čakat.
Če še prejemate akontacijo po starem, vas občina še ni odjavila. Skratka, na novi odločbi boste upravičeni do obveznega in mirovanja dodatnega zavarovanja. Naj bi bil tudires avtomatizem in ni treba sporočati podatkov na ZZZS in Vzajemno, če ste seveda tam, a sama sem se na lastne oči prepričala, da ta avtomatizem še ni tako dobro vzpostavljen. Osnovno preverite nujno na ZZZs na Miklošičevi ali v svojem kraju če niste iz LJ. S seboj imejte zdravstveno izkaznico.
Ja, tole z Vzajemno in ZZZS je tudi štorija zase. ZZZS ti sporoči, da so te prijavili, ostalo rihtaš sam. Če hočeš vračilo preplačanega (če si si sam plačeval od 1.1.dalje) je treba izpolnit obrazce za vračilo.
Sicer pa, meni so prijazno povedali, da mi 2 meseca ne bodo izplačali denarne pomoči ker so mi je v jan in feb praveč in moram notr prinest. Halooo?!?
Tako ostanem brez vsakega dohodka. Pa mi rečejo dajte vlogo za izredno.
Ja, vendar imajo 40 dni časa za odločbo.
Banda. Kako naj živim? Kaj na dam mali za jest? Kako naj plačam položnice?
Jaz sem nanjo cakala 3 mesece 🙂 Moj bivsi je obe odlocbi dobil isti mesec, ker je skos klicaril tja. ( obe = prvo je dobil zavrnjeno, drugo odobreno)
Mi lahko nekdo razloži sledeče:
– stara nad 26 let
– na zavodu za zaposlovanje
– stanujem s staršema oba upokojenca, vsi prijavljeni na istem naslovu
Oddala bi vlogo za socialno pomoč, prihrankov nimam, imata pa prihranke starša samo me ne preživljata. Ali se pri dodeljevanju pomoči štejejo samo moji prihranki ali tudi od staršev, glede na to da sem nad 26 let.
Nekje sem zasledila da se pri novem zakonu gledajo vsi prihranki oseb na istem naslovu, je to res ali ne?
Ne želim s tem obremenjevati staršev saj me nista več dolžna preživljati in me tudi ne.
Je potem bolje da imam lastno gospodinjstvo ali je vseeno saj sem čez 26 let.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.