Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Denarna socialna pomoč, odločba, kdaj? MODERATORJI ?

Denarna socialna pomoč, odločba, kdaj? MODERATORJI ?

Ja, ker vrtčevski otrok pa je s preživnino, ki jo prejema od očeta dolžan brezposelno mamo preživljat, ali 15 letna dijakinja s svojo štipendijo in delom preko študenta je dolžna preživljati sorojence? Zdaj je tako, da štejejo vse, ki živijo skupaj. Nema više, kdo je kaj dolžen narediti.

Jaz se pa ravno čudim, ker nikjer ne omenjajo študentov. Dijaki so, mladi med 18-26 prijavljeni na zavodu in živijo pri starših… Študent bi lahko uvrstili med drugo odraslo osebo, le da jim pripada bistveno manj, kot tistim ki so na borzi in manj kot dijakom. Družine, ki prejemajo DSP in bodo imeli študente, bodo v prehodu iz srednje šole na študij izgubile del DSP.
Brezposelna mati z dvema študentoma, ki prejemata še preživnino pa lahko ostane čisto brez DSP in ji morata dejansko otroka dajat denar iz preživnine in štipendije za golo preživetje!??

Zakaj mešate, ker ni res kar pravite, zagotov se motite, ker tolk pa le vem kaj so hruške in kaj so jabolka?

Meni so vedno dal polno pomoč (štipendijo, otroški staršem…), upoštevajo se dohodki staršev, ko pa si nad 26 let se ne UPOŠTEVAJO VEČ.

Hiša v kateri se živi bi se upoštevala, če bi bil nekdo manj kot 26 let star + šolanje….sicer pa moja prva odločba notri se upoštevajo samo moj dohodki, ki jih pa ni.

Jaz se pa ravno čudim, ker nikjer ne omenjajo študentov. Dijaki so, mladi med 18-26 prijavljeni na zavodu in živijo pri starših… Študent bi lahko uvrstili med drugo odraslo osebo, le da jim pripada bistveno manj, kot tistim ki so na borzi in manj kot dijakom. Družine, ki prejemajo DSP in bodo imeli študente, bodo v prehodu iz srednje šole na študij izgubile del DSP.
Brezposelna mati z dvema študentoma, ki prejemata še preživnino pa lahko ostane čisto brez DSP in ji morata dejansko otroka dajat denar iz preživnine in štipendije za golo preživetje!??[/quote]

…no vidite tu se upoštevajo vsi dohodki (otroški, štipendija, preživnina, avto, zaslužek preko študenta)…..malo nižja DSP je potem ali celo 0.

Kaj pa drugi, ko nimajo pribite pare kot samo DSP in so stari nad 26 let ter jih nima noben več za preživljat?

Brezposelna mati z dvema študentoma, ki prejemata še preživnino pa lahko ostane čisto brez DSP in ji morata dejansko otroka dajat denar iz preživnine in štipendije za golo preživetje!??[/quote]

…no vidite tu se upoštevajo vsi dohodki (otroški, štipendija, preživnina, avto, zaslužek preko študenta)…..malo nižja DSP je potem ali celo 0.

Kaj pa drugi, ko nimajo pribite pare kot samo DSP in so stari nad 26 let ter jih nima noben več za preživljat?[/quote]

Če ne živiš s starši, potem gledaš pod prvo odraslo osebo v družini.
Če živiš s starši, pa (če prav razumem) spadaš pod drugo odraslo osebo in štejejo se dohodki cele družine.

Ta novi sistem s prejšnjim ni niti malo primerljiv.

To je čisto primerljivo s tvojim zgornjim komentarjem “…no vidite tu se upoštevajo vsi dohodki (otroški, štipendija, preživnina, avto, zaslužek preko študenta)…..malo nižja DSP je potem ali celo 0.. Kaj pa drugi, ko nimajo pribite pare kot samo DSP in so stari nad 26 let ter jih nima noben več za preživljat?” Če ti misliš, da te staršem ni treba več preživljati, verjetno tudi kaka brezposelna mama upravičeno misli, da mladoletnemu otroku ni treba nje preživljati, četudi ona nima prebite pare. Država misli drugače.

Pri nas je že vse porihtano, starejši brat je prevzel vso premoženje v zameno pa mora pomagat staršem, če jim kaj zmanjka.

Sem poslal na ministrstvo e-mail.

Tole me moti, višina DSP

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/

samsko osebo med dopolnjenim 18. in dopolnjenim 26. letom starosti, prijavljeno pri zavodu za zaposlovanje v evidenci brezposelnih oseb oziroma v evidenci iskalcev zaposlitve, ki ima prijavljeno stalno prebivališče na istem naslovu kot starši ali dejansko prebiva z njimi

Višina 182 evrov

KAJ PA OSTALI NAD 26 LET ostalo je isto (ZRSZ in prebiva s starši)

Če ne živiš s starši, potem gledaš pod prvo odraslo osebo v družini. (288,81 eur)
Če živiš s starši, pa (če prav razumem) spadaš pod drugo odraslo osebo (144,41)
in štejejo se dohodki cele družine. Pod dohodke družine se štejejo tudi pokojnine ali plače staršev. Cenzus za 3 odrasle v družini je 577,63. Če starše prejemata skupaj več kot to, se lahko zgodi, da ostaneš brez DSP.
S tem, da ste dali vse premoženje bratu, ni nujno, da ste kaj spremenili. Stanovanje do 110 m2 se ne bi upoštevalo, problem bi bil le, če bi bil lastnik upravičen do DSP (zaradi plombe). Če pa lastnik prejema pokojnino ali plačo, prejemnik DSP pa je samo družinski član, pa ni da ste naredili kaj dosti.

Prvič so mi dodelil 160 evrov, ker živim doma so mi odbili -30%, ker mi je zagotovoljeno bivanje doma pri starših.

In še enkrat povdarjam, da se ne upoštevajo dohodki, ko si star 26 let in več, saj tudi v privi odločbi ni nikjer omenjeno od staršev dohodki!

Nov sistem je čisto drugačen od starega. Po starem tudi preživnine otrok in otroški dodatki niso vplivali na DSP brezposelne matere, ki so prejemale DSP za prvo odraslo osebo (230 eur ali nekaj podobnega). Sedaj se lahko zgodi, da z istimi prejemki dobi 100 ali manj eur DSP.

Pod razpredelnico piše:
Za družino se denarna socialna pomoč določi tako, da se seštejejo zgoraj navedeni zneski, ki pripadajo posameznim družinskim članom, nato pa se od tega odštejejo skupni dohodki posameznih družinskih članov, če jih imajo. “

Torej lahko pričakujemo vsi eno veliko slabo presenečenje…

Jaz poznam par takih neprijetno presenečenih.
Res so se višine DSP pivišale, ker pa se je spremenil način obračuna tisto povišanje v praksi le redkim pomaga.

Prosim, ce je katera od socialnih delavk tu, da mi nekaj razlozi.

Torej. 1.12 je partnerju potekla pogodba o delu in je ostal brez sluzbe. Konec decembra je oddal vlogo za dsp in danes je klical, pa mu je rekla, da je zavrnjeno, ker je imel dohodke.

A ni normalno, da, ko clovek ostane brez sluzbe, odda vlogo? In ce je imel do decembra dohodke, a zdaj naj pa zivi od nic al kaj? Kaj mu sedaj preostane? Sicer se ze pogovarja za eno delo, v tujini, ampak za zdaj je vse prestavljeno zaradi vremena. Tako, da se verjetno kaksna dva-tri mesecev ne bo prihodkov.
Objasnilo je baje bilo, da ni oddal se potrdila, da mu je delo prenehalo. Oddal pa je potrdilo, da je s 2.12.2011 prijavljen na zavodu kot brezposelna oseba. A ni to dovolj? Kaj naj naredi sedaj? Ponovno poslje? In bo cakal spet 2 meseca ? Naj poklice v Lj ali kje imajo to? Pojma nimam. Z mojo socialno ne bova mogla placat poloznice.

Odg. na moja prejšnja vprašanja, iz ministrstva za delo, socialo….

Pozdravljeni,

Novi zakon vsebuje enako določbo o nižanju oseb nad 26 let, kadar le te živijo z drugimi osebmi, kot prejšnji zakon. Torej center lahko v teh primerih uporabi prosti preudarek in niža dodeljeno pomoč.

Prijava lastnega gospodinjstva ne vpliva na odločitev, saj oseba še vedno dejansko biva z drugimi osebmi v istem stanovanju oziroma hiši.

Trenutno na centrih pospešeno izdajajo odločbe za denarno socialno pomoč, tako, da lahko vsi, ki so podali vlogo za denarno pomoč, pričakujejo odločbo v naslednjem mesecu. Seveda pa je izdaja odločbe odvisna tudi od morebitnega pozivanja k dopolnitvi vloge ali dokazil.

Lep pozdrav.

Denarno socialno pomoč bodo nekaj več kot 4000 novim prosilcem izplačali danes

Ljubljana, 10. februarja (STA) – Denarna socialna pomoč bo danes izplačana 4377 novim prosilcem, ki so vloge vložili decembra, 1500 pa jih bo prejelo izredno denarno socialno pomoč, je na novinarski konferenci povedal minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik. Tisti, ki so vloge vložili januarja, bodo prišli na vrsto 20. februarja.

Svetlik je povedal še, da so glede na podatke ob 10. uri centri za socialno delo do sedaj izdali 16.800 odločb. V sistem so po njegovih besedah vnesli 90.000 vlog, kar je približno dve tretjini dela kar zadeva vnos podatkov.

“To je končni empirični dokaz državljanom, da sistem po novem deluje. Imel bo še kakšno tehnično težavo in zahteval še kakšno izpolnitev, ampak dojenček je shodil,” je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi spletne baze podatkov o otrocih, dejal Svetlik.

Nova socialna zakonodaja je začela veljati z novim letom. V skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev o vseh pravicah iz javnih sredstev odločajo centri za socialno delo. Centri lahko od sredine januarja vnašajo podatke iz vlog v nov informacijski sistem, vendar pa so se pri vnosu podatkov pojavile težave in posledično zamude pri obdelavi vlog.

Vsem, ki so imeli veljavne odločbe do 31. 12. 2011, se v skladu z interventnim zakonom, do izdaje nove določbe izplačuje denarna pomoč kot v decembru 2011.

HVALA, mrcina 1.

Pozdravljeni,

Samo zanima me, ce ste danes dobili nakazano denarno socialno pomoc.

lp

ja, vlogo oddal decembra

dobila nakazano, v znesku kot do novega zakona.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close