Denarna socialna pomoč, odločba, kdaj? MODERATORJI ?
Če kdo od moderatorjev tole bere bi prosil, če da v PRIPETO, ker je veliko vprašanj, prav tako so tud socialne delavke, ki so na tekočem na centrih, v rubriki materialna pomoč je na žalost moderatorka TINA (socialan delavka) odpovedala sodelovanje.
Kdaj bodo prve odločbe za tiste, ki se jim je pravica iztekla decembra, v mesecu januarju smo dobil akontacijo, pravijo da bodo odločbe šele marca, kaj pa izplačilo sedaj 20.2 ali sploh bo ali bomo dobili marca poplačano razliko od januarja dalje (višja DSP)?
Jaz ti bom pa tako rekla: je tako težko obrnit telefon in poklicat na ministrstvo ter vprašat? Pa boš vedela da je to 100% pravilen odg.kar ti bodo povedali.Jaz tega preprosto ne razumem
Kako pa je urejeno zavarovanje, če ni odločb?
Jaz lahko sicer povem za svojega sina.Januarja je dopolnil 18 let se ne šola več,vložil je na CSD-ju vlogo za socialno pomoč ,ker je zaenkrat je brezposeln.Odločbo je dobil rešeno čez dobra dva tedna,velja mu od 1.2..Zdajle pa tudi neve kdaj bo dobi prvo nakazilo zdaj februarja ali marca?
Če kdo ve?Hvala
dodatno si moramo sami plačevat.
Lepo bi prosil, če lahko tisti, ki ste oddali vlogo v decembru sporočite, kdaj ste dobili odločbo za DSP in ali je bila pomoč manjša/večja.
Odločba izdana 2.2., DSP manjša. Po novem se moram preživljati iz otrokove preživnine in otroških dodatkov.
Kok manjša DSP? in zakaj a je preživnina visoka?
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/
prvo odraslo osebo ali samsko osebo 288,81
prvega otroka, ki je najstarejši in nima statusa dijaka 202,17
vsakega naslednjega otroka, ki nima statusa dijaka 173,29
Taki družini pripada 664,27 eur
Če ima vsak otrok 140 eur preživnine, je to 280 eur,
max otroški dodatki skupaj 240,04 eur
664,27 – 280 preživnine – 240,04 otroški = 144,23 eur DSP
kaj kot mati samohranilka imaš samo 144,23 DSP?
pa po interventnem zakonu je za samsko osebo 260,00 eur in ne 288,81…
kaj potem dobi mati samohranilka z enim otrokom in preživnino v višini 190eur?
Jaz brezposelna, ločena, 3 otroci (2 šolska, 1 predšolski), Stanovanje lastniško, km v mejah za 4 člansko družino.
Dohodki:
Mini avto 9 let star … fiktivni dohodek 112,19 letno
Preživnine skupaj (na papirju) 426 eur.
otroški dodatek po novi odločbi skupaj 324,05 eur
DSP 89,48eur
vrtec 20%
kosilo v šoli ni subvencionirano
Službe ne dobim, tako da v tej smeri niti ne začnite.
Če je otrok osnovnošolski:
Max: 288,81 + 202,17 = 490,98 eur
otroški dodatek 114,31 eur
DSP = 490,98 – 190 – 114,31 = 186,67 eur
če sem prav izračunala, pa seveda če nimate kakega večjega premoženja.
otrok hodi v vrtec ni osnovnošolec.
Kaj se bo po novem tudi tistim nad 26 let in živečim doma odštelo -30%, kaj lastno gospodinjstvo ne zaleže…kako država to smatra, saj če nekdo živi doma še ni rečeno, da ima zastonj življenje, ravno tako mora primaknit svoj delež za poplačilo elektrike, vode, ogrevanja in stroške vzdrževanja objekta v katerem se živi….starši svoje otroke nad 26 let nimajo kaj več preživljat, znajdi se.
Glede na to, da po novem mladoletni otroci starše preživljajo si misliim, da bo tudi pri drugih oblikah družine štet celotni prihodek družine. Če imajo starši visoko plačo je možno, da otroci DSPja sploh ne bodo dobili. To je samo moje razmišljanje, glede na odločbe, ki sem jih videla.
Zakaj bi bil štet, če pa je nekdo star nad 26 let, če pa je nekdo star pod 26 pa normalno se naj bi upoštevalo celotno premoženje družine…sicer pa sta pri nas starša prepisala celotno premoženje, tako da imata samo nizko pokojnino, jaz pa DSP, ki pa se trudim za iskanje dela, saj sem že skoraj povsod poslal ponudbo a ni nič, kriza je izjemno močna….enostavno smo delavci postali predragi za neko firmo, saj veste 600 evrov NETO na koncu stane firmo preko 1000 evrov/mesec.
Tebi je normalno, da se pri otroku, ki je starejši od 26 let dohodki staršev, če z njimi živi, ne vštevajo v dohodek družine, po drugi strani pa da je ok, če se prihodki otrok, mlajših od 14 let upoštevajo? Torej mladoletniki morajo vzdrževati starše? Po novem preživnina, ki jo otrok prejema od očeta, ni več namenjena samo preživljanju otroka, ampak tudi matere. Enako otroški dodatki niso več namenjeni otrokom, ampak tudi za preživljanje mater.
Forum je zaprt za komentiranje.