DENAR IN ŽEPNINA
Ej Tinka se nea skrbim za njih hehe pa posojam tud več ne ker niti sam nimam:)
Samo fora je v tem, da mi za vsako stvar očita da ne delam prav, z ničemer se ne strinja: sem šel nardit izpit za motor (se ni strinjala – sem si sam placal!), sem si hotel drugo leto kupit motor (se ni strinjala, ok s tem sem se sprijazo, bom počakal da grem proc), sem si nabavo opremo za rolanje muzike (se ni strinjala), sem začel bildat (se tud ni strinjala), k čemur sodi tud ustrezna prehrana s dodatki (kure delam ko (če) mam dnar; da nebo pomote nobenih anabolikov ni vmes – se tud ne strinja, tak da zdaj sploh več nič ne povem), eh ne da se mi več nastevat ker ni konca in kraja:) Vedno sem se hoto ukvarjat z nekim športom in se prek tega dokazat ampak vse je blo brezveze, samo da šola laufa. Vglavnem vse moje zadeve, ki so povezane z nekaj več dnarja so po njenem mnenju nekoristne in brezvezne, najbol me jezi ker me v ničem ne podpira. Samo šola in šola, še za to sem čist zgubil voljo. Uf spet sn zabluzo v cist drugo temo…vidim pa da si tud sama mama in me zanima tvoj pogled na te stvari. Fajn bi blo s tabo kontaktirat prek maila če si seveda za to?
LP, miki
Denar ne pada iz neba in to se morajo, naj bodo veliki ali mali, tudi naučiti. Denimo še ena kar v redu ideja mojih staršev: ker smo bili takrat finančno še precej na psu, bi lahko dobila superge neke X firme, kar mi – takrat 14 letnici – ni bilo ravno povšeči. Pa smo se zmenili: pol si zaslužim sama, najsi bo to pomaganje dedku v fotografskem ateljeju, ali pa sem sosedom, ki so bili že malo starejši, kosila travo, pomila posodo ipd. Pol ( oziroma toliko, kolikor bi stale superge tiste X firme) so mi prispevali starši. Za domača opravila nisem dobivala nobenega denarja, naloge smo si razdelili – jaz sesam po stanovanju, oče po miva posodo, mama lika in pere, sestra skrbi za smeti. Če se komu to ni dalo delati, je lahko zamenjal s kom drugim, vendar je moral opraviti svoj delež. Če ga ni – nisem smela ven. MOrda strogo, vendar se mi zdi, da kar pravično. Sicer pa – kdo pa meni ali možu zdaj plačuje pomivanje naše umazane posode? Kot član družine bo moral tudi naš sine kaj postoriti. Zaenkrat je še mali, vendar mi “pomaga” denimo odnesti perilo iz koška v stroj, pospraviti stvari v hladilnik, tudi pospravljati po stanovanju.
Ne, za delo doma ne bo dobil žepnine, to bo njegov delež prispevka k lepšemu življenju naše družine.
Za 14 letnico, ki pa čez cel vikend ne zna pospraviti stvari, pa si se Tinca izmislila kar dobro kazen. Hej, red mora biti in boter Mesec je dejal: Kazen mora biti vzgojna!
T
Hejla! [email protected] je moj naslov, pa pošlji kakšno misel, če želiš. Sem pa že prej Maji v enem od forumov dejala, da je treba stran od vezi in ljudi, ki te dušijo.
Starši smo in so zato, da otrokom damo krila, ne pa da jim jih prirezujemo. Nekje sem prebrala: Če želimo, da drevo raste, mu moramo dati dobro zemljo, ga negovati, ne pa mu prirezati korenine. Evo, tako nekako je.
Vem, da je mladim vedno težje iti na svoje – če midva z možem ne bi podedovala 40m2 veliko vikendico, bi tud mi še dolgo plačevali najemnino. Polagam ti na srce, miki, da je življenje res tvoje in edina odgovornost, ki jo moraš postaviti v prvi plan je, da delaš v svoje dobro. Kar pa se študija tiče, pljuni v roke (uh, kako mamasto), ko imaš enkrat papir v roki, je vse skupaj še mnogo lažje. Predstavljaj pa si, da boš še nekaj let poslušaš nerganje svoje mame, ki te ima verjetno zelo rada, vendar tega ne zna pokazati na pravi način. Predstavljaj si, da jo še kar poslušaš. Potem ideja o svoji postelji nekje drugje sploh ni tako neumna. Vsak potrebuje svoj mir in podporo, tudi ti.
T
Pri nas še ne dajemo žepnine, ker je hčerka stara 4.5 leta. Pred kratkim pa sem se zavedla, da bo otroke treba naučiti odgovornega ravnanja z denarjem, čeprav, mislim, da z možem kar znava z denarjem.
Imam namreč kolegico, ki ima že leta denarne probleme. Ves čas je v dolgovih, na odplačevanje kar pozabi in obresti rastejo. Sedaj je še brezposelna, denar ji dajejo starši in še kdo. A kljub temu si kupuje drage in za njen finančni položaj nepotrebne stvari. Potem, ko mora tisti hip nujno vrniti najhujši dolg, pa prosi vse znance, naj ji posodijo denar. Sprašujem se, kakšno vzgojo je imela, saj njene sestre niso take. Vem, da pri svojih otrokih marsičesa ne moreš preprečiti, vsekakor pa ju moram naučiti odgovornega ravnanja z denarjem in samodiscipline.