Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Demetrin

Demetrin

Pozdravljeni,
zanima me naslednje, kakšne tablete lahko adekvatno nadomestijo demetrin (prazepam). Nabavljali smo jih na beli recept v Avstriji, zdaj pa se jih ne da več dobiti. Farmacevtka v Avstriji je rekla da obstajajo tablete na isti bazi (drugo ime), vendar pa imena ni želela izdati, saj bi naj to storila osebna zdravnica, ki pa samo z belim gleda. Se pravi, prosim vas, da mi pomagate z imenom teh tablet v Avstriji, saj jih mama nujno potrebuje, časa je še do srede!

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Demetrin (prazepam) sodi v tako imenovano skupino benzodiazepinskih anksiolitikov. Anksioznost lahko opišemo kot občutek tesnobe in bojazni, gre za občutje negotovosti, pričakovanja česa neugodnega, brez stvarnega zunanjega razloga, spremljano z vegetativnimi pojavi (npr. pospešen srčni utrip in pospešeno dihanje, drhtenje,…).

Danes je na tržišču ogromno učinkovin iz omenjene skupine. Izbor terapije je domena zdravnika, zato vam farmacevtka tudi ni želela navajati primerov.

Glede na ključne farmakokinetične in farmakodinamične lastnosti prazepama, je izmed vseh benzodiazepinskih anksiolitikov, ki so na tržišču, najprimernejša alternativa učinkovina bromazepam (gledano iz farmacevtskega stališča). Vendar vas moram opozoriti, da na izbor ustreznega zdravila vpliva še kopica drugih dejavnikov, nad katerimi pa ima pregled samo zdravnik. Zato je nujno potrebno, da je zdravnik tisti ki določa terapijo.

Kot že rečeno, gre za skupino benzodiazepinskih anksiolitikov. Na tržišču jih je ogromno in zdravnik lahko izmed njih izbere najustreznejšega za konkretnega bolnika oziroma bolnico.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor.

Prijeten dan Vam želim.

New Report

Close