Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo dementna tašča

dementna tašča

Moj mož ima dementno mamo, ki živi sama. vsi sorodniki smo mnenja, da ni sposobna živeti sama in da bi nujno potrebovala vsakodnevno prisotnost ali vsaj obisk nekoga, ki bi preveril ali je vse vredu, ali je jedla, se oblekla in podobno. Še najbolj pa se nam zdi primeren dom. Ona pravi da je vse vredu in nič skrbeti. Sin njen pa da bo upošteval njene želje in da ne bo ukrepal na svojo roko. Naj dodam da je tudi njena higiena na psu. Sorodniki smo se odločili da se v to ne bomo več vmešavali, saj sta onadva v krvnem sorodstvu najbližja in naših mnenj ne upoštevajo. Kaj si mislite vi o tej situaciji?

Spoštovani,

pri dementnih bolnikih je potrebno ugotoviti, v kakšni meri so sposobno sami skrbeti zase. Če sami niso opravilno sposobni, potem mora za njih poskrbeti zdrava odrasla oseba. V takem primeru se lahko sproži postopek pridobitve skrbništva oz. odvzema opravilne sposobnosti.

Dementni bolniki so v kasnem obdobju demence popolnoma odvisni od tuje nege in pomoči in niso sposobni skrbeti sami zase, čeprav vsem zatrjujejo da so. Pri tem so lahko do določene mere podbni otrokom, katere tudi ne pustimo popolnoma same.

Če bolnik potrebuje pomoč in zanj ne moremo ustrezno skrbeti doma (24 ur/d v kasnem obdobju), potem je vsekakor dobra rešitev domsko varstvo.

Lep pozdrav.

Upam, da še bereš ta forum. Tvoj mož tišči glavo v pesek. Slej ko prej bo moral zadeve začeti urejati. Samo se ne bo rešilo.

Prve smernice ti da osebni zdravnik in če se njemu zdi potrebno,ti da napotnico za psihiatra. Mene je mamina osebna zdravnica poklicala po telefonu, stvar razložila, dala napotnico za psihiatra. Psihiater ima teste na podlagi katerih oceni bolezen. Morajo narisati uro,ki kaže petnajst čez 11 (ali pa deset čez enajst-se ne spomnim,ker je že nekaj let od tega). Za kaj je to tako težko narisati,ne vem. Od prijateljice oče se je cel teden doma učil risati uro,pa mu na testih ni uspelo pravilno narisati. V reševanju testov so nekje bolj uspešni nekje manj, ampak so pa pokazatelj stopnje bolezni. Brez diagnoze ne moreš urediti nič.

Jaz sem na CSD-ju sklenila samo skrbništvo za posebni primer za prejemanje vseh poštnih pošiljk in za urejanje vsega potrebnega za sprejem v dom starejših občanov. Ta postopek je zastonj in čisto zadostuje, če le nimaš kakih pogoltnih sorodnikov, ki bi ti nagajali. Odvzem poslovne sposobnosti je plačljiv, tudi če ti bodo rekli,da ni (mislim,da plačaš izvedeniško mnenje). Torej prej začneš urejati, bolje prideš skozi. Za starše je treba poskrbeti, meni ni ušlo in tudi vam ne bo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close