Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja Dementna oseba razdira druzino, kaj pa zdaj?

Dementna oseba razdira druzino, kaj pa zdaj?

Pisem, ker imamo v druzini starejso gospo (prababica), ki je stara 89 let, in ima ocitno, hudo obliko demence.

Gospa se na vsak nacin upira obiskovanju zdravnika, ker meni, da jo mi delamo noro (njena druzina), in da se je zelimo znebiti. Ima znake kot so pozabljivost, jeza, agresija, epizode manije, nespecnost, govori sama s seboj. Zivimo v isti hisi, gospa v pritlicju, mi nad njo. Od nekdaj je bila zbiralka starih stvari, kar pomeni, da je “hoarder” in se od stvari tezko loci. Ker zivi sama, brez partnerja, ima vsak dan opravka s pospravljanjem svojih stvari. Ko jih zalozi, oz. Pozabi, kam jih je pospravila, obtozuje nas, da ji krademo, klice policijo in se na glas pogovarja ter opravlja z nami, ces da ji odnasamo stvari in smo zlobni. Pri zdravniku je dobila tablete za zmanjsanje simptomov demence, vendar teh ne zeli jemati, ces, da je prebrala, da bo po njih zmesana in lahko tudi umre. Torej vsaka terapija gladko odpade.

Njeni izbruhi so presegli vse meje, druzina se je skregala, nihce vec ne ve, kako postopati dalje. Dobila je napotnico za psihologa, vendar jo je raztrgala, rekoc da jo zelimo zapreti za 4 stene. Nihce se vec niti ne upa priblizati, kaj sele se pogovarjati z njo. Smili se nam, vendar trpijo tudi nasa psiha in odnosi. Take obtozbe, kot so kraja denarja, nakita, dokumentov, sodov, lesenih palic in se in se, je tezko preboleti, sploh ker je na tapeti vedno moski del druzine.

Ali se da tukaj karkoli narediti? Morda, da gospa le dobi diagnozo, ki jo lahko predlozimo na sodiscu (tozi svoje sosede za zemljo, ki nikoli ni bila njena, in se je zakreditirala do amena.) v primeru, da pride kakrsnakoli obsodba tudi na nas? Lahko najamemo psihologa, ki ni zavezan z zdravstveno ustanovo, in bi prisel osebno na dom, da se z gospo pogovori, da lahko podamo diagnozo? Sama sem medicinska sestra, vendar izhoda zal, vec ne najdem. Stiuacija je kompleksna, marsikomu nepoznana, vendar za naso druzino huda. Mi zelimo le pomagati, negovati na domu pa je zal nimamo moznosti (ko bo prislo do taksne situacije), gospa mi je tudi zagrozila, da sem sla za njo narediti izobrazbo, da bom potem tudi za njo skrbela. Strah nas je, ne zelimo ji nic hudega, vendar gospa nujno, nujno rabi pomoc.

hvala za vse odgovore!

Pozdravljeni,

če menite, da je gospa dementna in da škoduje sebi in drugim, je potrebno sprožiti postopek na CSD, da se določi ali je sposobna skrbeti zase in za svoje interese. Diagnozo ji lahko postavi le psihiater, ne pa psiholog. Če se bo ugotovilo, da zaradi bolezni ne more skrbeti zase in v svojem interesu odločati, se ji bo dodelil skrbnik, ki bo takšne odločitve sprejemal namesto nje. Torej, prvi korak je Center za socialno delo.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close