Najdi forum

Dementna babica

Spoštovani,

 

v stiski se obračam na vas v prošnji kam se obrniti po pomoč.

S partnerjem in otrokom (in enim na poti) živimo v hiši mojih staršev, natančneje v prizidku. Z nami, vendar v ločenem gospodinjstvu živi moja 90 letna babica. Ko je bil dedek še živ smo se lepo razumeli, želel je, da celotno hišo obnoviva in jo podedujeva. Po njegovi smrti je babica zapadla v depresijo. Obe z mojo mamo skrbiva zanjo, mama je pri njej tudi 3x na dan. Babica je postaja vedno težja. Izklaplja nam kurjavo, pozablja kuho na štedilniku itn. Odkar je babica izvedela, da sem noseča, se je njen odnos drastično poslabšal. Prepičana je, da je moj partner manipulativen in nas je vse nastrojil proti njej. Njena manipulacija je postala tako huda, da je hudobna do moje družine, moje mame, medtem ko strica kuje v nebo (ki jo pride le tu in tam obiskat) naprtila ga je proti nam. Vem, da je v ozadju njena demenca, da laganje, manipulacija, nesramnost in vera v svoj svet – vse je posledica bolezni. Vendar verjame nam nihče. Nama s partnerjem že tako škoduje, da je naprtila proti nama celo ulico. Počutim se nemočno in zelo me je strah za mojega nerojenega otroka. Čusteno sem sesuta, nespeča, s partnerjem se trudiva, da bi se odselila. Kar je v teh časih izjemno težko, sploh ker sva si tukaj tudi ustvarila posel, ki zavzema več prostora.
Babičini “izpadi” so vedno gostejši in vse skupaj močno vpliva na naše zdravje. Babica je sicer želela v dom, vendar po ogledu je naredila sceno “da jo želimo dati v dom na silo”. Preprosto nemočna sem in gledam kako mi moja ljuba babica uničuje družino, starše in mi močno otežuje težko pričakovano nosečnost.

Lepo prosim za nasvet, kam se lahko obrnem za pomoč ob takšni siruaciji? Kako reagirat ob takšni demenci in situacijo predstavit tistim, ki nama trdno ne verjamejo? Moje edino upanje je, da do poroda uspeva najti nov domek.

Vesela bom vsakršne pomoči. Hvala!

Spoštovana Anemona174,

hudo mi je, da ste se znašli v tako težki situaciji in to v času, ko pričakujete otroka in  bi morala vaša skrb biti predvsem v tem, da čim bolj sproščeno pričakate novega člana družine.  Res je, demenca ima zelo raznolike obraze in večinoma niso niti malo lepi. Verjamem tudi, da je v samem okolju kjer živite hudo, ker ljudje ne poznajo resnice za vrati vašega doma, ampak žal je v življenju marsikdaj tako, da zunanji videz ne ustreza resnici pa vendar nimamo možnosti “dokazati” svoje resnice, tako da tukaj niti nima smisla zgubljati energije s tem kaj si ljudje mislijo- nikoli ne bomo mogli zadovoljiti vseh. Zdaj je važno, da poiščete mir zase in za svojo družino, ampak tudi za babico bo potrebno poskrbeti.  Verjamem, da si je premislila glede doma ampak verjetno si bo premislila še večkrat. Verjetno ima babica osebnega zdravnika, ki zna prepoznati njeno stanje in bo tudi sodeloval z vami, Deloma ji verjetno lahko pomagajo z medikamenti, vsekakor je prav, da se obrnete po strokovno pomoč- najprej zdravnika nato pa naprej. Ampak- predvsem si najdite pomoč zase- formalno in neformalno v tolikšni meri kot je le možno. Verjamem, da imate tudi zaveznike, ki razumejo kako je živeti z dementnim svojcem in v tako težki situaciji ste in vas bodo znali podpreti.

Težava je seveda kompleksna in ne boste je mogli rešiti čez noč vendar je pomembno, da začnete in da se zavedate, da se bo tudi to uredilo.

Želim vam vse dobro in oglasite se še,

Bernarda

New Report

Close