demenca mama
Spoštovani!
Pišem vam v zvezi z mojo mamo. Stara je 74 let. Ima neopredeljeno alzheimerjevo demenco zmerne stopnje. Prejema zdravilo Memaxa, Nakom mite ter Cipralex za depresijo. Največ težav ima z orientacijo. Še vedno je komunikativna, rada je v družbi. Kar pa me moti je to, da neprestano zahteva mojo prisotnost, posebno ponoči. Že dalj časa je nesamostojna in odvisna od moje pomoči (oblačenje, umivanje, priprava hrane, pospravljanje, pranje). Ker sem že par let brezposelna, brez nadomestila, se ji sicer lahko posvečam, vendar si ne predstavljam kako v primeru zaposlitve, ker mi do upokojitve manjka še veliko let. Zahteva mojo pozornost ne samo podnevi, tudi ponoči, tako, da že od maja 2015, ko je imela poškodbo in sem jo sama negovala, več ali manj spim pri njej. Z možem sva razmišljala, da tako ne gre več naprej, vsaj na dolgi rok ne. Za dom noče slišati, ker da je to samo za osebe na invalidskem vozičku, tudi za dnevno varstvo ne. V zadnjem času ji je orientacija zelo opešala, postala je tudi okorna, hodi pa še dobro. V svojem stanovanju se še znajde, razen ponoči išče wc. Kamorkoli gre jo moram spremljati, ker tudi ceste sama ne prečka več varno.
Prosim vas za nasvet kaj je najboljše zanjo pa tudi zame. Tudi sama sem se pred meseci zdravila za depresijo, pred 5 leti prebolela raka. Sedaj pa ponovno čutim nemir, ponoči ne spim in premišljujem kako naprej.
Hvaležna bi bila za kakršen koli nasvet.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Pozdravljeni,
Kar je najboljše za vašo mamo, je tudi za vas. Če boste vi pregorela (kar verjetno ste že) in zbolela (kar se je že zgodilo in si ne želimo, da bi se ponovilo), vaša mama ne bo od vas imela nobene koristi. Vi ji lahko date to kar lahko, in ne več od tega. Torej, pomagati je lepo, ampak razdajati se do zloma je neumno in nekoristno.
Vaša mama je dementna in ni pričakovati, da bo razumela določene situacije ki so zanjo preveč abstraktne in nerazumljive.
Poskušajte ji razložiti, da je (za začetek) dnevno varstvo edini način da vi preživite, hkrati pa zanjo priložnost da preživi čas v družbi, kar je tudi za njeno bolezen zelo pozitivno. Če ne bo šlo, bo potrebno sprožiti postopek za namestitev skrbnika za posebne primere. Zaprosite njenega lečečega psihiatra za mnenje o zdravstvenem stanju ter se o postopku pozanimajte na CZSD.
Dodatne informacije pahko dobite na forumu “Demenca”. Srečno!
Lep pozdrav,