Demenca
Oglašam se pa zaradi mojega očeta, za katerega si zelo želim vaše mnenje. Ima 76 let, zadnja leta opažamo malo slabši spomin, večkrat vpraša eno in isto, ko pa se pogovarjaš z njim in je umirjen, pa je še vedno zelo bister in se lahko tekoče pogovarja. Pred približno 20 leti je imel možgansko kap zaradi preobremenitev v službi in je popolnoma okreval. Imel je do takrat tudi težave z prekomernim pitjem alkohola, vendar je po kapi odnehal. Živi v hribih, čisto okolje, še vedno je zelo delaven, imata z mamo manjšo kmetijo, čeprav sedaj pa je začel malo pešati in sta malo zmanjšala kmetijo. Ker je imel preventivni pregled, je zdravnica opazila zmedenost, glede na to, da že toliko let živi upokojen v hribih, se med ljudmi hitro zmede in če kdo kaj hoče od njega na hitro. Poslala ga je k psihiatru, ta pa na slikanje glave. Žal izvida nimamo, ker ga je oddal splošni zdravnici, po njegovih besedah pa se vidi na sliki neke luknje kot posledica kapi, atrofija, krčenje možganov.. in da gre za demenco. Dobil je obliže Exelon, poleg tega pa tablete Ecytara. Prav za te zadnje tablete me zanima, glede na to, da sem prebrala, da je to antidepresiv, ali je to potrebno ob demenci? Oče je bil sicer zelo zaskrbljen zaradi teh pregledov, ampak to je sedaj mimo in glede na to, da živi na idilični kmetiji, veliko se giblje, na zraku itd..je to res potrebno? Volje za življenje mu nikoli ni manjkalo. Je to kot preventiva, ali bi kaj pomagalo v zvezi z spominom? Sama sem dvakrat jemala antidepresive pred leti in vem, kako težko je prestati prve tri tedne stranskih učinkov.Tudi oče pove, da sedaj po nekaj dnevih jemanja zdravil se počuti čudno, slabo, vem pa, da po treh tednih slabi učinki minejo in se zadeva izboljša, ampak resnično se sprašujem, ali so ti stranski učinki za starejšega človeka vredu in vse ostalo povezano z antidepresivi! Vsi v družini smo si želeli, da bi šel na preglede, kaj je z njegovim spominom, sedaj po slikanju glave, vseh pogovorih z psihiatrinjo, ki so bili zanj zelo mučni, ker ga je spraševala o datumih itd in je bil zelo nervozen, pa sedaj ko smo izvedeli, da ni pomoči, bi raje, da sploh ne bi šel na vse te preglede, ki so ga samo izmučili. Saj je želel, da ne bi šel na preglede, da bi rad živel tako kot do sedaj. Zadnje dneve po pogovoru z psihiatrinjo večkrat jokam, ker se bojim, da se z očetom ne bom nikoli več mogla pogovarjati kot do sedaj, ampak bo od sedaj naprej samo še rastlina. Že tako kronično napreduje demenca, potem pa ga bodo sedaj še antidepresivi “zakrili” . Vendar po pogovoru z mamo, ki je z njim sama 24 ur na dan, si ona želi, da bi on ne imel izbruhov jeze in da je najbolje, da jemlje tablete. Sprašujem se, ali je kakšna možnost sploh vsaj zaustaviti napredovanje propadanja možganov, bioenergija itd..? Kaj menite glede antidepresivov, oče je bil že od zmeraj tak, da je tlačil čustva in potem je res kdaj spustil svojo jezo iz kontrole.Tako da nekako spoštujem mamino odločitev, da on ne opusti tablet, samo mi je res grozno, da se mi odločamo namesto njega.Ker vem, kako kot po tekočem traku psihiatri predpisujejo antidepresive, sem se res prestrašila, da je tudi sedaj tako. Jaz sem res vesela, da sedaj delujem brez takih tablet, nazadnje sem bila čisto pretirano vesela, ko sem jih jemala, ni bilo naravno, sedaj se počutim naravno. In se sprašujem tudi za očeta, če že rabi nekaj za pomiritev, da bo lažje za mamo, ali ne obstajajo raje kaka naravna sredstva, ni mi všeč da sedaj jemlje toliko te kemije, ki na drugi strani tudi lahko vpliva na njega. Hvala vnaprej za vaš odgovor in lp!
Spoštovani!
Iz vašega pisma čutim, kako zelo si želite si pomagati očetu.Sama ste šla skozi epizodo psihičnega neravnovesja, tako, da še bolj razumete, da je odločitev, kako se odzoveš na take težave, predvsem v rokah posameznika in njegove odločitve. Glede na starost in način življenja vašega očeta, je očitno, da kakršnakoli psihoterapija, ki bi mu pomagala razrešiti potlačena čustva, ne pride v poštev. Antidepresivov v tem trenutku nima smisla prekinjati.Naravnih antidepresivov vam ne morem predlagati, je pa zelo pomembno, da ima oče prehrano, ki mu omogoča dnevno energijo – nobenega sladkorja, zelenjava, kvalitetne omega maščobe, dodatno B kompleks.Na ta način ima živčni sistem tiste substance, ki jih potrecbuje za delovanje. Če bi želeli več informacij, prosim, pokličite v ordinacijo.
Vse dobro!