Najdi forum

delovna viza ZDA

Sicer mene osebno ne mika ZDA, ni mi obljubljena dežela, niti mojemu partnerju, amapk ima on zadnje čase neke fiksne ideje… Kolikor vem, je pa zelo težko dobit delovno vizo…

In me zanima kako to gre – kako dobiš delovno vizo – moraš imet prej zagotovljeno delo, bit zmenjemn z delodajalcem? V avstraliji in Kanadi najprej dobiš vizo, šele potem greš dol in od tam iščeš delo – za ZDA pa sem razumela, da je pa drugače.

Najprej potrebujes delodajalca, ki zate zacne postopek za delovno vizo. Delodajalca je tezko najti, ker vsak raje zaposli drzavljana ZDA/permanentnega rezidenta oz. nekoga, ki ze ima dovoljenje za delo, kot pa da se ubada z dragim postopkom za delovno vizo. Ce ze najdes delodajalca, ki te je pripravljen sponzorirati, pa je potem izredno tezko dobiti vizo. Stopnja brezposelnosti je tudi v ZDA visoka in potrebe po tujem kadru ni, tako da le redkim, zelo iskanim poklicem izdajajo vize. Ce imas poklic, za katerega lahko najdejo cloveka v ZDA, nimas moznosti za delovno vizo. Delovne vize so zacasne – po preteku se moras vrniti v domaco drzavo.

Kje bi pa našla kako listo iskanih poklicev? Npr. strojni inžiner – te potrebujejo povsod, posenbej v Avstraliji npe. zato predvidevam, da tudi v ZDA…

Ne vem, ce obstaja prav seznam teh poklicev, spadajo pa inzenirji na splosno med njih. Gre za vizo H1B – pogooglaj malo, mogoce najdes kaj konkretnega. Naj pa se omenim, da ce bi tvoj partner vizo dobil, ti lahko gres z njim v primeru, da sta porocena. Kot dependent spouse ne dobis dovoljenja za delo, lahko pa studiras.

Podobno kot je zapisano zgoraj velja tudi v Kanadi, z razliko, da na osnovi tvojega delovnega dovoljenja, ki velja le za podjetje, ki te je zaposlilo, tvoj zakonec dobi delovno dovoljenje brez omejitev. Rok trajanja dovoljenja je 3 leta, potem je potrebno celotni postopek ponoviti.

Je pa potrebno delovno dovoljenje dobiti predno prideš v Kanado.

Se pravi, tudi za Kanado moraš bit poročen? Ne velja, če že kar nekaj let živiš na istem naslovu?

OK no, saj to bo še najmanjši problem, po cca 9 letih :))

Ali mi lahko kdo pomaga pridobiti delovno vizo za ZDA ? Ali kako jo pridobiti saj bi se rad z družino za nekaj časa preselil v ZDA.

Najprej ugotovi ali spadas v eno od kategorij:
H-1B: Person in Specialty Occupation
H-1B1: Free Trade Agreement (FTA) Professional – Chile, Singapore
H-2A: Temporary Agricultural Worker
H-2B: Temporary Non-agricultural Worker
H-3: Trainee or Special Education visitor
L: Intracompany Transferee
O: Individual with Extraordinary Ability or Achievement
P-2: Artist or Entertainer (Individual or Group)
P-3: Artist or Entertainer (Individual or Group)
Q-1: Participant in an International Cultural Exchange Program

Podrobneje na:
https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-nonimmigrant-workers

LP iz Texasa

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close