delovna doba
Spoštovani !
Star sem 34 let in imam 5 let delovne dobe. Saj se trudim, da bi dobil kakšno zaposlitev, pa z vsem poskusi ni nič Službe dobijo samo tisti, ki imajo kakšne znance, sorodnike ali prijatelje na tistih delovnih mestih, ki so povezana z možnostjo zaposlitve.
Dolgo sem upal, delal dodatna izobraževanja, ko sem dobil kakšno službo, sem se res trudil, da bi me obdržali. Najprej sem misli, da sem premalo delaven, potem pa prišel do spoznanja, da je vse povezano s poznavanji ljudi. Žalostno, pa kaj čem. Nekako moram preživeti.
Rad bi pa poravnaval obvezno pokojninsko zavarovanje, pa mi nihče ne zna povedati, kako in koliko bi moral plačevati sam. Nisem poročen, nimam družine, živim pri starših in dobivam minimalno socialno pomoč.
Kako bi se vključil v tako zavarovanje, da bi dobival vsaj minimalno pokojnino, če mi bo dano doživeti starost, ko bom potreben pokojnine.
Hvala !
Zahvaljujem se za odgovor.
Samo ne vem, kje naj sklenem to zavarovanje.
Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so mi rekli, da potrebujem potrdila, da dobivam redne prilive, da moram dostaviti podatke o vseh članih, ki živijo v gospodinjstvu, da moram imeti otroka in ne spomnim se še kaj.
Skratka veliko, veliko dokumentov, ki jih sam ne morem zbrati.
Niti ne vem kakšen znesek bi moral plačevati, ker je vse odvisno o d imetja, morebitne lastnine zemlje, nepremičnin in še drugo.
Tako, da res ne vem, kje bi začel in če bi mi sploh uspelo. Vseeno bi rad vedel vsaj približni znesek, ki bi ga moral vplačevati v pokojninsko zavarovanje, če bi mi kdo znal povedati.
Lep pozdrav !
Vplačevanje v obvezno pokojninsko zavarovanje je pri tebi stran vržen denar!
V najboljšem primeru bi do 65 leta imel 35 let delovne dobe, torej bi lahko šel samo v starostno penzijo in zaradi teh vplačenih let nebi nič prej bil v penziji.
To prostovoljno vplačevanje pride v pošteh samo tistim, ki bodo dosegli polno delovno dobo (40 let pred 65 letom starosti), torej večinoma tistim, ki so začeli delati pri 20 letu starosti in so npr. danes ostali brez zaposlitve , manjka jim pa še nekaj let do polne penzije.
Spoštovani avtor članka!
Predhodnica ti je napisala resnico, zate je plačevanje v pokojninsko blagajno stran vržen denar.
Predlagam, da znesek, ki bi ga vplačeval v pokojninsko blagajno, daj na poseben račun in “dont tach” pa se ti bo nabral kupček za stara leta. Na stran dajaj kot lahko, ko imaš več, daš več na stran, ko imaš manj pa manj.
Denar, ki so ga naši dedki in babice vplačevali v pokojninsko blagajno, kjer naj bi se nabiral cca 35 let (za tiste ta prve) je nekam poniknil, penzije so vedno manjše….. in po 40 letih dodatne kraje je sploh ne bodo izplačevali, mi pa bomo dobili miloščino, če jo bomo dočakali, kajti delat bomo hodili še z britofa nazaj.
če imaš možnost, ali živiš kje ob meji pojdi na delo v tujino.