delovna doba
V začetku leta 1991 sem kot študentka rodila hčerko. Status študenta sem imela do konca septembra. Od oktobra do januarja naslednjega leta ko sem se zaposlila sem bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba. Po takratni zakonodaji sem kot mati študentka prejela pomoč oz nadomestilo (3 mesece). Ker naj bi mi pripadala za tisto obdobje delovna doba me zanima koliko delovne dobe in kako to uredim, da se mi to vpiše v delovno knjigo in kje mi to vpišejo ter na podlagi katerih dokumentov, ki jih moram pridobiti.
Hvala za odgovor.
Za prvo leto otrokovega življenja vam pokojninska doba pripada za celo leto, tudi če niste bili zaposleni. Zadevo uredite na ZPIZ. Tam vprašajte za podrobnosti glede potrebnih dokumentov. Mislim, da boste potrebovali le svoj osebni dokument in rojstni list otroka ter seveda delovno knjižico.
Ko boste opravili, prosim, opišite postopek, saj bo lahko koristil še komu drugemu.
jaz sem to uredila zase – sem isto bila študentka ko sem prvič rodila
kot je napisal Tomaž se na SPIZu pozanimaš kdo je za to odgovoren, se dogovoriš kaj potrebuješ – rojstni list otroka, osebni dokument in knjižico – in zmeniš za sestanek z odgovorno osebo. Na sestanek prineseš delavno knjižico in in napišeš neko prošnjo ali vlogo kakorkoli se že to imenuje – in ti po nekaj dneh sporočijo da so odobrili in da prideš po knjižico kamor med tem oni vpišejo 1 leto delavne dobe.
lp
La
V zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v članu, ki razga pojme, najdemo:
Pokojninska doba: zavarovalna in posebna doba, glede na katero se ugotavljajo pogoji za pridobitev pravice do pokojnine in glede na katero se določi odstotek za odmero pokojnine;
Zavarovalna doba: obdobje, ko je bil zavarovanec vključen v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter obdobja, za katera so bili plačani prispevki;
Delovna doba: zavarovalna doba, brez upoštevanja dokupljene dobe študija in vojaškega roka ter dodane dobe;
Dodana doba: čas zunaj zavarovanja, ki se upošteva pri ugotavljanju minimalne pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine;
Pri izračunu pokojnine se upošteva 18 najugpdnejših zaporednih let. Nadoemstilo se upošteva podobno kot plača. Kako vplivajo prekinitve, vam nebi mogel natančneje povedati.
Pozdravljeni,
mene pa zanima naslednje: Ali je možno, da se ti teje v pokojninsko dobo delo na kmetiji. Med zaključkom študija in prvo zaposlitvijo sem namreč nekaj mesecev delala doma na kmetiji, ki je last moje mame. Verjetno je potrebno vložit kakšen zahtevek. Ali je to potrebno doplačat in kakne dokemunte potrebuješ?