Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje delovanje ščitnice-lahko posledica stresa?

delovanje ščitnice-lahko posledica stresa?

Pogosto imam tahikardijo, želodčne težave- največkrat se pojavijo le v času šole, med počitnicami je uredu. Sili me na bruhanje, v ustih se mi nabira slina, bruham ne, v želodcu imam občutek, kot da mi ga razjeda, sploh če sem tešča. Ko kaj pojem je uredu, vendar le toliko časa, dokler se mi hrana ne prebavi. Potem se postopek zopet ponovi.
Že nekaj časa se mi dogaja, da ko se po odvajanju obrišem, na papirju opazim svežo kri. To se mi sicer ne dogaja vsak dan, vendar največkrat 1-3x na teden
Enkrat pa sem slučajno pogledala blato, sem opazila, da se mi je ulila kri, kot da bi imela menstruacijo. Blata ne odvajam vsak dan.

Tu na forumu, so mi svetovali, da naj preverim delovanje ščitnice.
Hvala!

Imela sem nešteto problemov in težav, ki sem jih po postavitvi diagnoze (Hashimoto), mirno pripisala ščitnici. Vendar pa ščitnici nikakor ne morem pripisati želodčnih težav, ki so na moč podobne tvojim. Veliko bolje je, od kar sem po nasvetu neke znanke pričela vsako jutro na tešče piti žlico olivnega olja.
Za težavo v zvezi s krvjo v blatu pa nemudoma obišči osebnega zdravnika in on bo že vedel, kako in kaj. Ampak res nemudoma, ker se s takimi stvarmi ne moremo igrati.
Koliko pa si stara?

Olivno olje??? Pomaga zaradi zaprtja ali glede česa to misliš?
Stara sem 17 let. A je to zelo kmalu za takšne težave ali pač?

Moje želodčne težave so se pričele pri natančno 17. letih. Po velikem čustvenem pretresu; umrla mi je babica, na katero sem bila izredno navezana. Si tudi ti prestala kakšno izgubo, pretres, ali te tako obremenjuje samo šola?
Olivno olje pomaga pri lajšanju gastritisa (vnetje želodčne sluznice). Pomagala mi niso nobena “uradna” zdravila, pač pa le kura z olivnim oljem (pila sem ga cca. 6 tednov). Zna biti, da res vpliva tudi na lažje iztrebljanje.
Glede krvavitev pa – tako, kot sem rekla, nemudoma povej osebnemu zdravniku ali pa mami, ker je lahko vse sorte. Najbrž gre za hemeroide, ampak ne lomi ga in me ubogaj. Mimogrede – tudi moj sine ima 17 let (kmalu bo 18), zato mi le zaupaj.

PS: pri zaprtju pomaga tudi malo pogret donat na tešče (OK, 10 minut po olju, recimo), pomaga laneno seme, ki si ga čez noč namočila (kupiš ga lahko v lekarni – tam ti bodo dali tudi navodila za uporabo, pomaga tudi žlica olivnega olja, čez katero popiješ vroč čaj (potrjujem tisto iz zgornjega posta – sem preverila v knjigi p. Ašiča).
Potem pomaga močan čaj iz kamilice – 1/2 l na dan (pazi, verjetno ti ga želodec ne bo najbolje prenesel), ravno tako pomaga skodelica potrošnikovega čaja (tudi tega lahko kupiš v lekarni ali kakšni zeliščni trgovini, ali pa na ljubljanski tržnici). Seveda ne mešaj čajev med seboj.
Kar se tiče jedi-
pomagajo sveže borovnice, fige, suhe slive, ki jih čez noč namočiš v vodi in zjutraj popiješ,… še kaj bi se našlo, vendar pa še enkrat. Obišči zdravnika, da ti postavi diagnozo in potem šele začni z naravnimi zdravili. Če te še kaj zanima, mi lahko pišeš na [email protected].

Najlepša hvala, Burja! Zanima me, koliko let imaš? S tem bom poskusila, trenutno že par dni, nič ne krvavim…Vendar dvomim da se je ustavilo. Najverjetneje pričakuj moj mail. Ne, nisem prestala nobene izgube. Najbolj me teži šola, sicer pa sem tudi zelo občutljiva, ranljiva oseba. Vse me prizadane, sploh pa se sekiram za stvari, na katere ne moram vplivati. Moj mail je: [email protected]

Pozdravljena burja :-),
zanima me, kako kombiniraš olivno olje s tiroksinom. Potrebuješ večji odmerek odkar si pomagas z njim?
Lep dan ti želim.

Alenka

O, Alenčica!
Najprej kar s slino spravim dol Euthyrox, počakam 10 – 15 minut in popijem olje. Res pa je tudi to, da sem pričela po našem 2. srečanju jemati vsakih 5 dni 1/4 tabletke več in sem TSH spravila med 0,9 in 1.
Si na dopustu?

Ti kar napiši kaj lepega.
Stara sem če par dni 39 let :))
Če se boš sekirala za vsako figo (tako kot jaz), si res na najboljši poti k sesutju ščitnice.

Živjo :-)))

se pravi, da ti je malo padla absorpcija. Sploh si pa ne predstavljam, kako ti uspe spraviti vase Euthyrox brez tekočine. Meni se zdi za moj želodček bolje, da Eltroxin pogoltnem šele potem, ko pojem kos kruha. Olivno olje na tešče se mi je pa zdelo tako zelo ogabno, da sem se odločila, da mi ne pomaga ;-).
Ne, nisem več na dopustu, zaenkrat se še opotekam po svetu, dolgo pa najbrž ne bo več šlo.
Upam, da se pri takem lepem TSH-ju dobro počutiš. In da se boš uspela prebiti tudi do našega foruma.
Lepo se imej.

Alenka

Spoštovani!

Nekatere težave, ki jih navajate so morda lahko posledica motenega delovanja ščitnice. Krvavitev iz črevesja pa v vsakem primeru zahteva obisk in pregled pri izbranem zdravniku splošne medicine in morda tudi dodatne preiskave pri proktologu.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close