Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Delova priloga ONA

Delova priloga ONA

Pozdravljeni!
V prilogi Ona (10.1.06) je pod temo Zdravje zopet lepo opisana bolezen SKU. Odgovarja asist.mag. Danica Rotar Pavlič, dr.med, in menim, da smo tukaj vključeni tudi bolniki s FM, saj imamo podobne težave. Še posebej se mi je v spomin vtisnil stavek, ki pravi, da v začaranem krogu ne smemo nikakor pozabiti, da mora biti izbrani zdravnik bolnikov zaveznik. Neredko je edini, na katerega se človek lahko opre s hudo kronično boleznijo.
Resnično pohvale vreden članek!
Lep pozdrav.

Sem ravno zdaj hotela to napisat. Če ima katera možnost , da članek poskenira, bi bilo pa super.
Pozdrav.Marta.

Tole je link za Delo, potrebno se je registrirati ( registracija je brezplačna) in potem poiščete v iskalniku ime Danice Rotar Pavlič, in bo iskalnik vrgel ven članke.

lp

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Tudi mene je članek prav razveselil.

Za tiste, ki ga morda ne boste prebrali v originalu, izpisujem nekaj stavkov, ki so mi posebej pritegnili pozornost :
(cit.)
” … Z željo, da bi vendarle kaj našli, se začne tudi dolgotrajna pot obiskovanja kliničnih specialistov: revmatologov, nevrologov, infektologov, endokrinologov, psihiatrov in še bi lahko naštevali. V začaranem krogu ne smemo nikakor pozabiti, da mora biti izbrani zdravnik bolnikov zaveznik. V primežu pritiskov delovnih organizacij, zavarovalnic, sodelavcev in ne nazadnje najbližjih družinskih članov je neredko edini, na katerega se lahko opre človek s hudo kronično boleznijo, ki je medicinska znanost še ni pojasnila. Zavedam se, da tudi odnosi v zdravstvu pogosto niso idealni, zato je nujno, da v civilni družbi nastane čim več skupin za samopomoč.”… (!)

Spremenite prehrano!
“Prav v skupinah za samopomoč so bolniki s sindromom kronične utrujenosti izmenjali izkušnje o blagodejnih učinkih hrane na posamezne simptome bolezni. Ugotovili so, da je utrujenost mogoče učinkovito odpraviti z uživanjem morskih alg, ki vsebujejo rudninske snovi, ki dobro vplivajo na celotno življenjsko energijo. Pomaga tudi čebula, ki poleg učinkovitega čiščenja organizma izvrstno poživi živce. Oves obnavlja življenjsko moč, izrabljeno zaradi preobilnega dela. Pomaranča je odlično poživilo za mišice in živce ter zelo priporočljiva pri telesni in duševni utrujenosti. Borovnice imajo veliko vitamina A in C ter vitaminov skupine B, zato učinkovito odpravljajo stres. Grozdje čisti organizem, obenem pa krepi in daje energijo. Mandlji so zelo dober vir energije in blagodejno vplivajo proti duševni in telesni utrujenosti. Artičoke pozitivno vplivajo na delovanje jeter, spodbujajo čiščenje krvi in urejajo prebavo. Jabolka čistijo in pospešujejo odvajanje vode in delujejo kot odvajalo, lahko pa odpravijo tudi glavobole. Ugotovili so, da melisa učinkovito pomirja in sprošča, zato je koristna predvsem, kadar je utrujenost posledica stresnih dogodkov. Repuh pomaga pri odpravljanju vseh vrst bolečin, sirotka pa obnavlja in razstruplja. Korenje vsebuje številne rudninske snovi, ki dobrodejno vplivajo na celotni organizem. Pelod pa izvrstno pomaga tudi pri depresiji.
Poskusite, morda bodo ta naravna sredstva tudi vam olajšala težave. “
(zaključek članka)

PS: Če bi vas zanimalo še kakšno vprašanje, se lahko obrnete na forum (tukaj: … ), ki ga moderira mag. Danica Rotar Pavlič, dr.med.

New Report

Close