Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Delo z gluhimi …

Delo z gluhimi …

Imam hčero, staro 12 let in pol, ki jo zelo zanima ukvarjati se z gluhimi. V naslednjih dveh tednih bo z izpitom končala Začetni tečaj znakovnega jezika. Smo iz Ptuja.
Za jeseni pričakujemo, da se bo lahko v našem kraju udeležila nadaljevalnega tečaja.

Glede na to, da bi se hči želela ukvarjati z gluhimi oz. slabo slišečimi otroci, s kom priporočate, da se povežemo (vem, da na Ptuju in Mariboru obstaja društvo). V mislih ima npr., da se sreča s takšnim otrokom, se ‘pogovarja’, mu pomaga (trgovina, šola, … ipd.). Kakšno je vaše mnenje o tem? Morda izkušnje?

Naj povem še to, da vsi v družini, vsi znanci, prijatelji, … slišijo – skratka ne poznamo nikogar, ki ima težave s sluhom.

Spoštovani!

Veseli me, da se vaša hči želi pobliže spoznati z gluhimi, zlasti vrstniki. Ker pa ste iz Ptuja, sta samo dve možnosti: v mariborskem centru za sluh in govor se pozanimajte, če imajo kakšnega gluhega vrstnika v integraciji na Ptuju in da bi navezali stike … Druga možnost je, da greste v društvo gluhih in naglušnih na Ptuju, tam pa se zadržujejo večinoma odrasli. Vendar pa bodo z veseljem komunicirali z njo, če ste pripravljeni biti z njo. Med njimi se lahko pozanimate tudi o kakšnem otroku, lahko, da imajo gluhi tudi gluhe otroke in to bi bilo idealno za začetek.

Druga možnost je, da se bi deklica pridružila letovanju gluhih otrok v Strunjanu med 4. in 10. julijem, o tem pa bi se morala jaz pogovoriti s patrom, saj je tudi za gluhe otroke to dobrodošla izkušnja, da lažje navežejo stik s slišečimi vrstniki.

Lep pozdrav,
hvala za odgovor. Zaenkrat se bomo poskušali preko učiteljice (ki uči hčero na tečaju) povezati ali z društvom (Maribor ali Ptuj) ali z kakšnim otrokom.
Za udeležbo na taboru se nam zdi ‘prehitro’ – glede na njeno obvladovanje znakovnega jezika (začetni tečaj) – čeprav bi po drugi strani to bila izvrstna izkušnja.
Upam, da bomo za našo deklico našli neko dodatno ‘zaposlitev’ med počitnicami v zvezi z stvarjo, ki jo res (že dolgo časa) intenzivno zanima.
(morda se bo celo preko tegale posta našla kakšna povezava …)
Še enkrat hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Sem iz Jesenic in bi se zelo rada naučila govorico gluhih (kretanje). Zanima me kje in kako bi se jo lahko naučila in koliko časa poteka izobraževanje, ter približno ceno.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Nina

Spoštovani!

Vam najbližje je kranjsko društvo Auris. Tam se tudi lahko pozanimate o tečajih, vkolikor če jih organizirajo. Drugače pa imate možnost v Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani in pri združenju tolmačev oziroma pri zavodu za tolmače.
Če vas zanima še kaj, se oglasite.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close