Najdi forum

Pozdravljeni,

imam možnost, da grem delat v ZDA. Delodajalec je že znan in pripravljen izpolniti vse potrebno, da pridem tja, stanovanje imam zagotovljeno, avto prav tako. Torej praktično vse, kar je potrebno. Zanimam me, kakšen je postopek za delodajalca in kakšen je zame. Vem, da mora delodajalec najprej vložiti vlogo pri uradu za delo. Kaj pa vmes delam jaz? Prosim za vse možne informacije, ker sem od vsega branja in informiranja že močno zmedena. Če je kdorkoli ta postopek že opravil,naj se mi prosim javi.
Hvala!

Upam, da dobis odgovor, me pa zanima, ce se koga rabijo

Ne žal ne, ker sem delo dobila preko vez:). Tudi jaz upam na odgovor!

Obicajno je tako, da delodajalec najame odvetnisko pisarno specializirano za imigracijo. V fazi pridobitve (predvidevam H-1B) vize je na tebi le to, da delodajalcu oz. odvetniski pisarni posljes dekumente, ki jih zahtevajo, kaksno rec izpolnis, podpises in cakas da dobijo odobritev s strani USCIS. Med potrebne dokumente sodijo kopije vseh strani v potnem listu, vse visokosolske diplome, morda kak certifikat in zivljenjepis (resume) z opisom predhodnih delovnih izkusenj, ki se mora ujemati s tem kar delovno mesto zahteva. Odvisno od tega, ce gredo poleg se partner (H-4 viza) in otroci (spet H-4) pa se kaj.

Sam postopek ima sicer 2 fazi. V prvi fazi, t.i. Labor Certification Application (LCA) delodajalec od lokalnega urada za delo (v ZDA) dobi potrdilo, da ni mogel dobiti ustreznega USA delavca in da je placa, ki ti jo ponuja visja od povprecne za delo, ki ga bos opravljala. Morda se kaj ampak se ne spomnim. Da dobi to potrdilo mora dokazati, da je nekaj casa na razlicne nacine oglaseval tvoje delovno mesto in ni nasel primernega delavca. V drugi fazi, ko da vlogo na USCIS, pa dokuzuje, da ti v celoti ispolnjujes zahtevane pogoje za to delovno mesto.

Ce se postopek konca s pozitivnim zakljuckom ti bodo v Slovenijo po posti poslali original odobritve s katerim se javis na konzulat po vstopno vizo, nakar se lahko preselis v ZDA.

Vedi pa, da je vsako leto kvota H-1B viz omejena. Mislim, da se nova kvota sprosti 1. oktobra, zato je pomembno da se s postopkom cim prej zacne, ker brez dvoma je v “cakalnici” ze veliko vlog.

Precej obicajno je, da od trenutka ko se z delodajelcem ze vse dogovoris in na dom dobis pisno ponudbo o zaposlitvi s ponujeno placo, itd, v podpis zna trajati tudi vec kot 2 meseca preden le ta, oz. odvetniska pisarna, vlozi vlogo na USCIS. Priprava in odobritev LCA traja, tvojo diplomo morajo overiti kateri USA izobrazbi je ekvivalentna, izpolnjevanje papirjev traja, korespondenca traje, itd. Ko vloga koncno gre na USCIS pa se dodatno traja. Dodaj se par mesecev; morda 2, morda 4. Cas odobritve je odvisen od mnogo cesa, od tega kolikor jih je pred tabo, tega v kateri zbirni center gre prijava, ali je dokumentacija popolna, itd.

Torej, na eventualno selitev ne racunaj prej kot tam enkrat pozno spomladi. Ce pa se v tem casu kvota H-1B viz porabi, pa izvisis ne glede na vse. To je tako v globem napisano.

Ko se ze toliko napisal lahko se ti napise malo vec o tem kak gres, delodajalec, stroka, itd.

Samo besedico…..

Kvota delovnih viz za USA je izpolnjena! Naše podjetje ima dolgoletno prekso z delom v USA, nove vize pridobimo zelo težko, največkrat pa sploh ne.

Lp,

Milan

Ne vem, kaj gres delat, ampak akademske institucije nimajo “capa” na stevilo H1-B viz, ki se jih tudi izdaja celo leto.

Živjo,
tudi jaz bi rada odšla delat v ZDA (New York city) za kakih 6 mesecev. CV s portfoliom nameravam pošiljat različnim podjetjem, ki me zanimajo kar preko spleta. Po izobrazbi sem industrijski oblikovalec (akademski). Zanima me, če je takšno iskanje službe priporočljivo oz. če obrodi sadove. Če ni- na koga, kam svetujete naj se obrnem.

Hvala za pomoč.

Brundo,
ali to kar si napisal, še vedno velja do danes-2010?
Imam podobno situacijo, kot dekle na vrhu, s tem, da niso cisto nic veze ampak samo sposobnosti, za katere se moram se naknadno dokazat in delodajalec me sprasuje, naj se pozanimam kaj vse moram narest, da pridem v ZDA. Ceprav imam obcutek, da po zbiranju informacij, ze kar malo ve.
Zgleda, da sem na preizkusnji.

Pravtako me zanima ali je diploma pogoj, da si sprejet za delo v ZDA?
To sprasujem zato, ker sem studij z izpiti koncal, vendar sem bil prisiljen it delat in si v tem casu nabral zelo kvalitetne izkusnje, ki presegajo samo izobrazbo.
Ce je pogoj, kaj pa v primeru “internship” – strokovna praksa?

Glede na to, da so to ze 2 leti stari komentarji, upam, da dobim se kaksen odgovor. 🙂

Brundo,
ali to kar si napisal, še vedno velja do danes-2010?
Imam podobno situacijo, kot dekle na vrhu, s tem, da niso cisto nic veze ampak samo sposobnosti, za katere se moram se naknadno dokazat in delodajalec me sprasuje, naj se pozanimam kaj vse moram narest, da pridem v ZDA. Ceprav imam obcutek, da po zbiranju informacij, ze kar malo ve.
Zgleda, da sem na preizkusnji.

Pravtako me zanima ali je diploma pogoj, da si sprejet za delo v ZDA?
To sprasujem zato, ker sem studij z izpiti koncal, vendar sem bil prisiljen it delat in si v tem casu nabral zelo kvalitetne izkusnje, ki presegajo samo izobrazbo.
Ce je pogoj, kaj pa v primeru “internship” – strokovna praksa?

Glede na to, da so to ze 2 leti stari komentarji, upam, da dobim se kaksen odgovor. 🙂

Zdravo,

Ker ravno govorite o USA me zanima ce kdo ve kako je z porodnisko v USA, je potrebno placati zdravnika, koliko casa dobis porodniske, ocetovski dopust inp.? Namrec zasledila sem kar nekaj podatkov, ampak nikjer ne pise ali je to izkljucno za americane ali so zakoni nasplosno.
Ce katera mamica mogoce zivi ze v USA (ker midva tudi odhajava kmalu) in mi lahko tocno pove podatke.

Hvala vnaprej za iskrene podatke

Ocetovskega dopusta mislim da ne poznajo, za ostalo je odvisno od delodajalca do delodajalca. Sicer naceloma velja FMLA (Family Medical Leave Act), ampak se ta samo pri vecjih delodajalcih. Skratka, pozanimaj se tam, kjer bos zaposlena.

jz bi tud šel delat v ZDA ko me to veseli in tudi bi spoznal kake prijatelje če so slovenci kje v ameriki mislim da so in živijo tam sam ne vem točno kiri kraj je naseljen z slovenci tja bi šel in bi si našel stanovanje pa službo seveda–kaj pa moram naredit da pridem tja koliko stane vozovnica–prosim pomagajte mi iz te GLUPE SLOVENIJE—koroška sem namreč in bi šel trdo delat v ZDA makar šraufa kake ventile al pa jaške kopat delat skratka pa da je dobro plačano delo recimo za stanovanje pa hrano nič drugega—delal bi kot varnostnik(muzeji pa galerije pač tako delo me veseli)
torej slovenci oglasite se mi [email protected]

Lp

Tud mene zanima delo v ZDA. Delal bi tud vsakrško delo tak ko je napisal ze uporabnik zgoraj, lahko fizično, lahko v hotelu, restavracijah, na domu, bilokaj vglavnem. Prosim če mi lahko kdo kaj javi na [email protected] . Najlepša hvala !

Mogoče kdo ve za kako delo za inženirja elektrotehnike s 5 leti delovnih izkušenj v razvoju elektronike in električnih motorjev?

lp

Lep pozdrav

Lahko vam povem, da jaz čakam na delovno vizo za USA od aprila 2002, tako da nikar ne misllite da se da zadevo urediti čez noč. Poleg tega vam lahko povem, da je za mojo vizo vložil moj brat, ki ima ameriško državljanstvo. Torej: v ameriko je zelo težko priti razen seveda kot turist za tri mesece.
anita

pozdravljeni.. mene zanima isto vprašanje kot celiste1,a ti je uspelo pridet do vize?kako? jst bi jo tudi rad dobil in me zanima če je postopek še anak(verjetno je)

inženirja elektrotehnike s 5 leti delovnih izkušenj

Ti dobis sluzbo hitro

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close